Redd for sprengte vannrør? Dette må du vite

Av Åge Hanstvedt 22. februar 2024

VB_frosne_vannrør

Når temperaturen synker, øker risikoen for sprengte vannrør. Det burde alle hus- og hytteeiere være oppmerksomme på. Sprengte vannrør kan forårsake store skader, som medfører kostbare reparasjoner. Det er derfor viktig å forstå hvordan man kan forebygge dette, og hva man skal gjøre dersom uhellet likevel er ute.

Dette er årsaken til sprengte vannrør­­

Vannrør kan sprekke når vannet i dem fryser og utvider seg. Dette er særlig et problem i eldre eller dårlig isolerte hus og hytter, der kulde lett trenger seg inn. Risikoen er spesielt høy i større boliger med komplekse vannsystemer, da disse kan gjøre det vanskeligere å raskt identifisere og iverksette tiltak.

Den primære årsaken til at vannrør sprekker, er at beboere ikke overvåker temperaturen godt nok. Det kan føre til for lav innetemperatur. Dette gjelder spesielt for hytter der innetemperaturen settes til under 10 grader. Hvis utetemperaturen deretter faller, og kald luft trenger inn gjennom sprekker, øker sannsynligheten for at vannrørene fryser og til slutt sprekker.

En annen årsak kan være at hageslanger og kraner enten ikke er skrudd helt av, eller at de ikke er tømt ordentlig. Et viktig forebyggende tiltak er derfor å stenge hovedkranen helt og slippe ut alt trykk. Lukk opp kraner etter at vannet er stengt, og la de stå åpne. Da slippes alt trykket ut.

Mange har en utekran med en plastkobling mellom slangen og kranen. Den burde også skrus av. Om mulig, bør også bakkekranen som fører vann inn i boligen stenges helt. 

Last ned sjekkliste: #DIY - Unngå vannskader

Forebyggende tiltak mot sprengte vannrør

Isolasjon er nøkkelen

Det mest effektive forebyggende tiltaket er å sørge for god isolasjon av vannrør, spesielt i områder som er utsatt for lave temperaturer. Vind som trekker inn øker sannsynligheten for frostskader innvendig. Bruk derfor isolasjonsmaterialer som begrenser trekk, og som er spesielt designet for vannrør for å minimere risikoen for frysing.

Vedlikehold og inspeksjon

Regelmessig vedlikehold og inspeksjon av rørsystemet er viktig. Dette inkluderer å sjekke for sprekker, lekkasjer, eller andre tegn på skade som kan forverres av kaldt vær. En årlig inspeksjon før vintermånedene kan være avgjørende for å unngå de største skadene.

Smart oppvarming

I ekstremt kalde områder kan det være nødvendig med oppvarming av rom hvor vannrør er installert. Dette kan inkludere bruk av varmekabler langs rørene, eller installasjon av varmeblåsere i spesielt utsatte områder. For hytter eller i eldre boliger gjelder dette ofte for vannrørene som fører til boligen eller som ligger i det gamle fundamentet under.

Les mer: 6 tips mot vannskader og frosne rør om vinteren

Shutterstock_1020171235

Hva gjør du når du oppdager et sprukket rør

1. Steng hovedvannkranen

Det første steget ved et fryst eller sprengt vannrør, er å stenge hovedvannkranen for å forhindre ytterligere vannskade. Dette er en umiddelbar handling som kan utføres av alle som vet hvor hovedkranen er, noe alle i husstanden burde vite.

2. Dokumenter skadene

Før du begynner med opprydding og reparasjoner, er det viktig å dokumentere skadene nøye. Ta bilder og notater som kan brukes i forsikringssøknader, noe som ofte er et vilkår for full erstatning.

3. Kontakt profesjonelle (Ring forsikringsselskapet så fort som mulig)

Ved større skader er det kritisk å kontakte profesjonelle rørleggere eller en vannskadespesialist. De har den nødvendige erfaringen og ekspertisen for å håndtere slike situasjoner effektivt og sikrer dermed at reparasjonene blir gjennomført etter riktige forskrifter.

Les også: Dekker forsikringen din behovet ditt ved vannskade?

I tillegg til selve rørreparasjonen, må vannskaden vurderes og håndteres. Dette inkluderer tørking, reparasjon av vannskadet inventar og struktur, samt muggsanering. Etter en slik hendelse, bør en rørlegger evaluere årsaken til problemet og gjennomføre nødvendige tiltak for å forhindre at det skjer igjen.

Innsatsen som kreves for å forebygge frostskader er minimal sammenlignet med hva du må gjøre når skaden allerede har skjedd. Det er derfor viktig å etablere noen gode rutiner og tiltak nå, slik at du kan redusere faren. Dessverre kan man aldri sikre seg hundre prosent, men har du en god plan er du i det minste god forberedt hvis uhellet skulle være ute.

last ned sjekkliste for å unngå vannskader

Temaer: Hytte, Vann og avløp, Forebygge vannskader


Åge Hanstvedt's photo

Av: Åge Hanstvedt

Åge Hanstvedt jobber som daglig leder og har vært eier av Forus Rør AS siden 2018, og i rørleggerfaget siden 1998. Han har jobbet som prosjektleder, ansvarlig for baderom, og totalt rehabilitering av boliger i mer enn 15 år, og liker å finne de beste løsningene for dine partnere og kunder. Han er lykkelig gift og glad i turer.

Epost

Webside

Hei! VB Bloggen er stedet for tips og råd, spennende nyheter og nye trender for alle som trenger litt energi, vann og varme. Våre kunnskapsrike fagfolk og gjesteskribenter deler smarte løsninger og nyttige artikler med deg om noe av det viktigste vi har: vann, varme og energi.

Du er nå på VB Bloggen Privat.
Besøk
VB Bloggen Proff ›

Last ned: #DIY - Hvordan unngå vannskader

Siste innlegg