Bad og vaskerom i ett - fordeler og ulemper

Av Torbjørn Aamodt 24. juni 2021

Å kombinere bad og vaskerom har både fordeler og ulemper.

Vaskerom på badet? Bad på vaskerommet? Det er både fordeler og ulemper med å kombinere personlig hygiene og klesvask i samme rom.

Behovet for, eller ønsket om, å kombinere bad og vaskerom kan være trigget av flere ulike situasjoner. Dette er noen av de vanligste:

  • Badet er det eneste rommet som kan fungere som vaskerom i boligen.
  • Av praktiske årsaker er det enklere å ha vaskemaskin, og eventuelt tørketrommel, på badet. For eksempel i eldre hus eller fellesbygg med vaskerom i kjeller.
  • Når vaskerommet skal bygges nytt eller renoveres, og det likevel skal gjøres arbeid på røropplegget, er det mange som ser sitt snitt til å montere et ekstra toalett eller en dusj, slik at vaskerommet også kan fungere som et ekstra bad i boligen.

Vaskerom på badet

Det er helt vanlig å ha vaskemaskin på badet. I mange boliger er badet det eneste rommet hvor det er aktuelt å koble den til. Men selv om det i praksis er snakk om å ha vaskerommet på badet, trenger det slett ikke å føles slik, eller se sånn ut!

Last ned e-bok: Slik planlegger du nytt bad

Vaskemaskin og en eventuell tørketrommel kan plasseres oppå hverandre i søyle i en nisje, eller ved siden av hverandre bak pene skapdører, med en praktisk benkeplate oppå. Gjem skittentøyet i dekorative frittstående oppbevaringsløsninger, eller i kurver eller skuffer som er integrert i innredningen. Med litt smart og god planlegging kan et kombinert bad og vaskerom være like lekkert som et annet!

Les også: Ditt nye bad skal være både lekkert og praktisk

Pluss og minus med vask og tørk av klær på badet

Pluss

(+) Logistikk: Badet er et naturlig sted å kle av seg, og veien via skittentøyskurv til vask og tørk, er kort og beleilig. Baderommet er ofte strategisk plassert nær soverom, hvilket betyr raskere vei til klesskap. Ikke minst: Badet er et rom vi er innom ofte, og det er fort gjort å sette på en vask når vi først er der.

(+) Risikobegrensning: Å samle vanninstallasjoner på et våtrom er ikke dumt. Baderommet er bygget og behandlet for å tåle mer vann og fukt enn andre rom, og en eventuell lekkasje i forbindelse med vaskemaskin vil normalt ikke gjøre stor skade på et bad som holder god standard.

Minus

(-) Støv: Tekstiler i seg selv produserer støv, og maskiner som tørker tekstiler støver en del. Foregår all tøyvasken på badet, er det trolig behov for å fjerne støv ofte.

(-) Støy: Vaskemaskiner og tørketromler støyer. Dette kan legge en demper på «spa-kvelder» på badet, og har du baderommet vegg i vegg med soverom, kan det være behov for å planlegge klesvasken til visse tider på døgnet. Men - om det ikke støyer på badet, så støyer det et annet sted i huset. Klærne må uansett vaskes.

(-) Plass: Vaskemaskin, oppbevaring av skittentøy og eventuelt tørketrommel, tar plass. Det kan fort bli trangt på et bad hvor alle disse funksjonene er ivaretatt. Et tips, som vi også nevnte over, er å stable maskiner i høyden (vaskesøyle) for å spare gulvplass.

(-) Fukt: Vaskemaskiner og tørketromler vil alltid avgi fukt, som kan føre til muggsopp. Kondenstørketromler har vist seg å produsere spesielt mye fukt. Selv på et våtrom kan dette bli et stort problem, og skikkelig avtrekk og ventilasjon er nødvendig.

Les også: Hva bør du sjekke på badet på visning?

Sørg for god lufting 

Våtrom har en høyere risiko for fuktproblemer. Den viktigste innsatsfaktoren i bekjempelse av fukt er frisk luft. Pass på at du har avtrekksvifte eller ventilasjon som fungerer godt, og legg til rette for at luft sirkulerer inn i rommene også når dørene er igjen, for eksempel via åpning under dør. Hold ventiler åpne og rene, slik at luften kan gå fritt igjennom. Jevnlig gjennomlufting av våtrom er viktig – helst daglig.

Hvis du ikke har tørketrommel, er det en stor fordel å tørke klærne ute. Vått tøy som henger til tørk inne avgir mye fukt. Avtrekk og lufting blir derfor ekstra viktig for å unngå høy luftfuktighet, som igjen øker faren for mugg og dårlig inneklima. Den ideelle luftfuktigheten innendørs er på mellom 20 og 40 prosent, og bør ikke overstige 50 prosent. Mennesket er ikke utstyrt med en sans som registrerer luftfuktigheten, men du kan måle den ved hjelp av enkle hygrometer som du får kjøpt rimelig, blant annet i butikker som fører elektronikk eller byggevarer.

Bad på vaskerommet

En annen innfallsvinkel til kombinert bad og vaskerom, er via vaskerommet. Stadig flere gjør alvor av drømmen om et stort og praktisk vaskerom som løser flere behov.

Mange barnefamilier ønsker seg et vaskerom hvor møkkete støvler og parkdresser kan renne av seg. Hundeeiere lengter kanskje etter et vaskerom – ideelt sett med egen inngang – hvor pels og poter blir vasket og tørket av før nærkontakt med sofaputer og gulvtepper. En sykkelentusiast kan drømme om et rom der det bare er å gå av sykkelen og rett inn i steamdusjen, mens treningstøyet går parallelt i vaskemaskinen. Et vaskerom trenger ikke «bare» være et vaskerom!

Dersom du likevel skal gjøre større grep på vaskerommet som inkluderer røropplegget, er det fornuftig å tenke flere funksjoner. Kan boligen trenge et ekstra toalett, en reservedusj, en ekstra utslagsvask eller servant? Er det rett og slett aktuelt å lage et gjestetoalett eller et «bad nummer 2» på vaskerommet? 

Du kan gjøre noen valg som både gjør hverdagen enklere og øker boligverdien, uten at det trenger å koste all verden når det bakes inn i en større omgjøring. Absolutt verdt å tenke over, i alle fall!

Trenger du hjelp til å planlegge enten vaskerom på badet, eller bad på vaskerommet? Finn din nærmeste VB Rørlegger, og spør om råd! Besøk gjerne websidene våre for mer inspirasjon også.

 

Temaer: Bad, Vaskerom, Oppussing av bad


Torbjørn Aamodt's photo

Av: Torbjørn Aamodt

Torbjørn Aamodt jobber som innkjøps- og markedssjef i VB Aamodt VVS i Søgne utenfor Kristiansand. Han startet som rørleggerlæring i 2000. Etter endt læretid tok han i 2003 svennebrev og fullførte mesterutdanningen i 2007. Han arbeider i administrasjonen med daglig ansvar for innkjøp, forsikringsjobber, servicejobber og markedsføring.

Epost

Webside

Hei! VB Bloggen er stedet for tips og råd, spennende nyheter og nye trender for alle som trenger litt energi, vann og varme. Våre kunnskapsrike fagfolk og gjesteskribenter deler smarte løsninger og nyttige artikler med deg om noe av det viktigste vi har: vann, varme og energi.

Du er nå på VB Bloggen Privat.
Besøk
VB Bloggen Proff ›

New Call-to-action

Siste innlegg