Hvordan planlegge et effektivt og flott vaskerom?

Av Gro Bjørnstad 27. mai 2021

VB_flott-og-effektivt-vaskerom_2Fotokilde: Linn Bad

Kvier du deg for å gå ned på vaskerommet i den kalde kjelleren for å vaske, henge opp eller brette klær? Da er du ikke alene. Vaskerommet står ganske langt nede på oppussingslista hos de fleste familier. Til tross for at vi bruker mye tid i akkurat dette rommet. Her er noen tips til hvordan du kan planlegge et nytt, effektivt og flott vaskerom. Eller gjøre det beste ut av det du allerede har!

Hvor bør vaskerommet ligge?

Røropplegget i boligen din legger premisser for hvor vaskerommet kan plasseres. Det beste - og ofte rimeligste - er om kjøkken, bad og vaskerom ligger enten over hverandre eller vegg i vegg. Det vil gi en ukomplisert rørstruktur med godt fall til avløpet. Men har du flere alternativ, bør du velge det som er nærmest inngangsdøren. Da slipper du å slepe sølete regntøy og lignende gjennom hele huset.

God ventilasjon på vaskerommet

Et vaskerom må være godt ventilert, spesielt dersom klær skal lufttørke i rommet. En avtrekksvifte vil derfor være en god idé. I tillegg bør det være en glip (spalte) under døra slik at frisk luft kommer inn i rommet. 

Husk også på avtrekk fra tørketrommel dersom du ikke har en kondenstørketrommel. Dette er viktig fordi rommet ellers vil bli oppvarmet av den fuktig lufta fra tørketrommelen.

For å være på den sikre siden, både når det gjelder fukt og lekkasjer, bør vaskerommet bygges etter våtromsnormen. Det kan du blant annet lese mer om i artikkelen Lage vaskerom? Dette bør du vite på huseierne.no.

Maja hvitt vaskerom_Vedum_VB20190045_Maja hvitt vaskerom fra Vedum med store arbeidsflate og god oppbevaringsplass.

Utformingen av vaskerommet er viktig

Skal du lage vaskerom i et allerede eksisterende rom, kan det være vanskelig å gjøre noe med plassering av vaskemaskin og tørketrommel på grunn av avløpsrør, sluk og elektrisitet. Da blir dette gjerne utgangspunktet for romløsningen.

Skal du derimot planlegge helt nytt, har du gode muligheter til å planlegge optimalt fra start, og få på plass viktige detaljer. Som for eksempel en lett tilgjengelig stikkontakt til strykejernet.

Les også: Bad og vaskerom i ett - fordeler og ulemper

Skuffer og benkeplater

Det er lurt å plassere skuffer under maskinene slik at du får et høyere arbeidsområde. Da trenger du ikke bøye deg så langt ned når du skal putte klær i vaskemaskinen, eller ta dem ut av tørketrommelen.

Har du plass, er det også gull verdt å sette inn en lang benkeplate. Men har du tenkt å bruke benkeplaten til arbeidsbenk, så blir arbeidshøyden for høy hvis du legger den oppå maskiner med skuffer under. Da må du velge.

Utnytt ledig plass under benken til skap og skuffer, og er det plass på veggen, anbefaler jeg overskap også. Man får aldri nok oppbevaringsplass, og det er dumt å ikke utnytte ledig plass.

Mange av oss tar med de tørre klærne ut i stua fordi det ikke er bretteplass på vaskerommet. Men med en god arbeidsbenk kan du brette klærne straks de er tørre. Og kanskje se TV eller lytte til en bok samtidig?

VB_vaskerom-fra-Linn-bad_ART311_v2

Dette vaskerommet fra Linn bad er en av VBs favoritter. Her har du masse plass til oppbevaring!

Se favorittserien mens du ordner vasketøyet

TV og høyttalere på vaskerommet er nok en fremmed tanke for enkelte, men mange vil garantert synes at jobben med å brette klær går mye lettere hvis en kan høre på en god bok eller se en episode av favorittserien sin, mens en holder på. 

For øvrig er vaskerommet tross alt et arbeidsrom hvor du kanskje tilbringer mye tid i perioder. Så hvorfor ikke pynte litt opp med planter og bilder? Her er det du som bestemmer. En liten TV-skjerm og en kaktus eller grønnplante trenger ikke koste all verden, men det kan gjøre under for stemningen i rommet.

Les mer: Derfor elsker vi vaskerommet! 

VB20190046_Nora-grått-vaskerom_Vedum_v2

Nora grått vaskerom fra Vedum. Her får du en løsning som er både bærekraftig og effektiv. 

Enklere rengjøring av vaskerom

Det er ikke til å komme fra at det blir en del støv og skitt på et vaskerom, så forsøk å unngå for mange kriker og kroker hvis det mulig.

Her er et par tips til som kan lette rengjøringen:

  • Hvis du skal ha varmtvannsbereder på vaskerommet – velg en som er firkantet og ikke rund.
  • Skittentøyskap med plass til å sortere klærne. Det får også rommet til å virke mer ryddig.
  • Velg dusjhjørne i stedet for dusjkabinett (hvis du skal ha det her). 

Ekstra dusj og toalett?

Det kan være kjekt å ha et ekstra toalett og dusj på vaskerommet. Eller i det minste et rustfritt vaskekar hvor du kan skylle skitt og søle av regnbukser, hund og barn. Kanskje er det praktisk med en uttrekkbar tut på krana?

Det er faktisk en del detaljer som til sammen gjør et vaskerom effektivt. Jeg anbefaler derfor at du planlegger sammen med noen som kan faget, og som har erfaring med hva som fungerer best i hverdagen. En prat med en VB Rørlegger kan være et godt sted å starte. Da kan du også få tips og kostnadsoverslag for de tankene og mulighetene du har.

Ta kontakt med en VB-rørlegger i dag >

Inspirert til å sette i gang?

Nå håper jeg du har fått både store og små ideer til hvordan du kan forbedre vaskerommet ditt. Ønsker du mer inspirasjon til smarte løsninger og nye trender, anbefaler jeg deg å besøke oss på vb.no, hvor du kan lese mer om planlegging og god utnyttelse av vaskerommet. Her finner du flere eksempler på forskjellige vaskerom

Vi har også en egen temaside om oppussing av bad hvor vi har samlet mye informasjon Vurderer du å gjøre noe med både bad og vaskerom, er e-boken vår Slik planlegger du nytt bad, verdt å se på. Last den ned gratis her:

New Call-to-action

 

Temaer: Vaskerom, Oppussing av bad


Gro Bjørnstad's photo

Av: Gro Bjørnstad

Gro har jobbet i VB Veto Rør i Gjerdrum siden starten i 2006. VB Veto Rør er en liten rørleggerbedrift med veldig varierte arbeidsoppgaver, deriblant mye rehabilitering av bad, kjøkken og vaskerom. Gro er ansvarlig for alt det daglige kontorarbeidet, og lager i tillegg forslag på gode løsninger og innredninger til bad og vaskerom for kunder. Hun er opptatt av at det skal være praktisk, samtidig som det er viktig at resultatet ser bra ut.

Epost

Webside

Hei! VB Bloggen er stedet for tips og råd, spennende nyheter og nye trender for alle som trenger litt energi, vann og varme. Våre kunnskapsrike fagfolk og gjesteskribenter deler smarte løsninger og nyttige artikler med deg om noe av det viktigste vi har: vann, varme og energi.

Du er nå på VB Bloggen Privat.
Besøk
VB Bloggen Proff ›

New Call-to-action

Siste innlegg