Hvordan planlegge et effektivt og flott vaskerom?

Av Gro Bjørnstad 21. august 2018

VB_flott-og-effektivt-vaskerom_2

Har du noen gang kviet deg for å gå ned i vaskerommet i den kalde kjelleren for å vaske, henge opp eller brette klær? Da er du ikke alene. Vaskerommet står ganske langt nede på oppussingslista hos de fleste familier. Dette til tross for at vi bruker mye tid i rommet. Hvem vet, kanskje det hadde vært lettere å ta klesvasken hvis omgivelsene var litt hyggeligere? Her er noen tips til hvordan du kan planlegge et nytt, effektivt og flott vaskerom. Eller gjøre det beste ut av det du allerede har!

Sørg først for at det rørtekniske er i orden

Røropplegget i boligen din vil legge premisser for plasseringen av vaskerommet. Det beste og ofte rimeligste er om kjøkken, bad og vaskerom ligger enten over hverandre eller vegg i vegg. Dette vil gi en ukomplisert rørstruktur med godt fall til avløpet. Men har du flere alternativer bør du velge det som er nærmest inngangsdøren, så slipper du å slepe sølete regntøy gjennom hele huset.

God ventilasjon

Et vaskerom må være godt ventilert, spesielt dersom klær skal lufttørke i rommet. En avtrekksvifte vil være en god idé. Sørg i tillegg for at det er glippe under døra slik at frisk luft kommer inn i rommet. 

Husk også på avtrekk fra tørketrommel dersom du ikke har en kondenstørketrommel. Dette er viktig fordi rommet ellers vil bli oppvarmet av den fuktig lufta fra tørketrommelen.

For å være på den sikre siden, både når det gjelder fukt og lekkasjer, bør vaskerommet bygges etter våtromsnormen. Det kan du blant annet lese mer om i artikkelen Lage vaskerom? Dette bør du vite på huseierne.no

Utformingen av rommet er viktig

Skal du lage vaskerom i et allerede eksisterende rom, kan det være vanskelig å gjøre noe med plassering av vaskemaskin og tørketrommel på grunn av avløpsrør, sluk og elektrisitet. Da blir dette gjerne utgangspunktet for romløsningen.

Skal du derimot planlegge helt nytt, har du gode muligheter til å planlegge optimalt fra start, og få på plass viktige detaljer. Som for eksempel en lett tilgjengelig stikkontakt til strykejernet.

Les også: Har du bad og vaskerom i ett? Det er det både fordeler og ulemper med.

Skuffer og benkeplater

Det er en lur ide å plassere skuffer under maskinene slik at du får et høyere arbeidsområde. Da trenger du ikke bøye deg så langt ned når du skal putte klær i vaskemaskinen, eller ta dem ut av tørketrommelen.

Har du plass er det også gull verdt å sette inn en lang benkeplate. Men merk deg at hvis du skal  bruke benkeplaten til arbeidsbenk, så blir arbeidshøyden for høy hvis du legger den oppå maskiner hvor det er skuffer under. Her må du foreta et valg.

Utnytt ledig plass under benken til skap og skuffer, og er det plass på veggen, anbefaler jeg overskap også. Man får aldri nok oppbevaringsplass, og det er dumt å ikke utnytte ledig plass.

Mange av oss tar med de tørre klærne ut i stua fordi det ikke er bretteplass på vaskerommet. Men med en god arbeidsbenk kan du brette klærne straks de er tørre. Og kanskje se TV samtidig?

Favorittserien på vaskerommet

TV på vaskerommet er nok en fremmed tanke for enkelte, men se for deg hvor mye hyggeligere det er å brette klær dersom du kan følge med på favorittserien din mens du gjør det.

For øvrig er vaskerommet tross alt et arbeidsrom hvor du kanskje tilbringer mye tid i perioder. Så hvorfor ikke pynte litt opp med planter og bilder? Her er det du som bestemmer. En liten TV-skjerm og en kaktus trenger ikke koste all verden, men det kan gjøre under for stemningen i rommet.

Enklere rengjøring på vaskerommet

Det er ikke til å komme fra at det blir en del støv og skitt på et vaskerom, så forsøk å unngå for mange kriker og kroker hvis det mulig.

Her er et par tips til som kan lette rengjøringen:

  • Velg dusjhjørne i stedet for dusjkabinett
  • Hvis du skal ha varmtvannsbereder på vaskerommet – velg en som er firkanta og ikke rund
  • Skittentøyskap med plass til å sortere klærne. Det får også rommet til å virke mere ryddig.

Ekstra dusj og toalett?

Det kan være kjekt å ha et ekstra toalett og dusj på vaskerommet. Eller i det minste et rustfritt vaskekar hvor du kan skylle skitt og søle av regnbukser, hund og barn. Vil det være praktisk å ha uttrekkbar tut på krana, kanskje?

Det er faktisk en del detaljer som til sammen gjør et vaskerom effektivt. Jeg anbefaler derfor at du planlegger sammen med noen som kan faget, og som har erfaring med hva som fungerer best i hverdagen. En prat med en VB-Rørlegger kan være et godt sted å starte. Da kan du også få tips og kostnadsoverslag for de tankene og mulighetene du har.

Les mer: Derfor elsker vi vaskerommet!

Inspirert til å sette i gang?

Nå håper jeg du bobler over av både store og små ideer til hvordan du kan forbedre vaskerommet ditt, kanskje allerede nå i høst? Ønsker du mer inspirasjon til smarte løsninger og nye trender, anbefaler jeg deg å besøke oss på vb.no, hvor du kan lese mer om planlegging og god utnyttelse av vaskerommet. 

Vi har også en egen temaside om oppussing av bad hvor vi har samlet mye informasjon Vurderer du å gjøre noe med både bad og vaskerom, er e-boken vår Slik planlegger du nytt bad, verdt å se på. Last den ned gratis her:

New Call-to-action

 

Temaer: Oppussing, Vaskerom


Gro Bjørnstad's photo

Av: Gro Bjørnstad

Gro har jobbet i VB Veto Rør i Gjerdrum siden starten i 2006. VB Veto Rør er en liten rørleggerbedrift med veldig varierte arbeidsoppgaver, deriblant mye rehabilitering av bad, kjøkken og vaskerom. Gro er ansvarlig for alt det daglige kontorarbeidet, og lager i tillegg forslag på gode løsninger og innredninger til bad og vaskerom for kunder. Hun er opptatt av at det skal være praktisk, samtidig som det er viktig at resultatet ser bra ut.

Epost

Webside

Hei! VB Bloggen er stedet for tips og råd, spennende nyheter og nye trender for alle som trenger litt energi, vann og varme. Våre kunnskapsrike fagfolk og gjesteskribenter deler smarte løsninger og nyttige artikler med deg om noe av det viktigste vi har: vann, varme og energi.

Du er nå på VB Bloggen Privat.
Besøk
VB Bloggen Proff ›

New Call-to-action

Siste innlegg

Temaer

Se alle