Hva slags badekar skal jeg velge?

Av Ken Røsholt 5. desember 2017

VB_velge-badekar_-minitec-system-bathroom_10511_soft_v2-612366-edited.jpg

Badekaret er i ferd med å få sin renessanse igjen, til glede for både store og små. Og mye har skjedd på badekarfronten de siste årene. I dag du får du badekar i de fleste former og fasonger; runde, rektangulære, med dusjhjørne, eggformede, ovale, frittstående eller innbygget. Mulighetene er mange, men hva er lurt å velge? Her er noen råd.

Både frittstående og innebygde badekar ser flotte ut når du ser på bilder i brosjyrer og glansede interiørmagasin. Men hva bør du velge når du skal forholde deg til det badet du har i virkeligheten?

For det er jo ikke til å komme unna at virkeligheten for de fleste av oss ikke er helt lik den som er i bladene – eller? Men ikke fortvil, i mange tilfeller er det faktisk mulig få det slik som på bildene, men det er viktig at du tar utgangspunkt i badet du har. Og hvor stort badet er.  

Gode råd når du skal velge riktig badekar

Det første du må vurdere er plassen du har til rådighet, og hvor mye penger du er villig til - eller har mulighet til - å bruke på det.

Prisen henger sammen med materiale, kvalitet og funksjon. Du kan kjøpe kar fra et par tusenlapper og oppover til flerfoldige tusen, avhengig av hvilke funksjoner du vil at badekaret skal ha: Har du lyst på kar med bobler? Lydanlegg? Jetstrøm? Lyspakke? Som sagt mulighetene er mange, så sant ikke badet ditt legger noen fysiske begrensinger. Eller lommeboka.

De nyere badekarstypene i dag blir gjerne produsert i akryl, kunstmarmor, eller emaljert stål, som alle er gode materialer. Holdbarheten henger først og fremst sammen med bruk og vedlikehold.

Har du for eksempel en hund som skal bades rett som det er, vil badekaret naturlig nok bli mye mer utsatt for slitasje, enn hvis det bare er tobente som skal bruke det. Hvor ofte det vil bli brukt, påvirker også holdbarheten.

Trangt om plassen eller stort baderom?

Selv små baderom kan ha plass til badekar. Sitte- eller hjørnebadekar er mye brukt i små rom. I tillegg finnes det kar som er ekstra dype for å ta igjen tapt lengde. Kar som er brede i hodeenden og smalere i fotenden er også enklere å plassere i små rom. I de fleste tilfeller kan du kombinere dem med hengslede dusjvegger.

Har du et riktig romslig bad, kan frittstående badekar være en fin løsning. Noen vil hevde at et frittstående badekar er enkelt å montere, men det krever faktisk mer planlegging enn med innebygde kar. Du må tenke på sluk, plassering av termostatbatteri og synlige rør, for å nevne noe. Be derfor rørleggeren om råd hvis du vurderer badekar.

Hvis du har du lyst til å flytte på badekaret ved en senere anledning, bør det være fordi du skal ha det helt ut, eller fordi du skal pusse opp badet. Skal du ikke det, er min klare anbefaling å la badekaret stå der det er.

Frittstående eller innebygd badekar? Heldekkende eller løveføtter?

I tillegg til en rekke forskjellige former, kan du velge mellom heldekkende eller løse fronter, helstøpte kar, eller detaljrike badekar med ornamenter i sølv- og gullfarge løveføtter. Utfordringen her kan fort bli å ta et valg.

Kar som skal bygges inn, må først bli kledd med en lettkonstruksjon som igjen kan dekkes med fliser eller mikrosement. Dette er en sementtype som er mer vannavisende enn vanlig sement, og som gir en glatt overflate med røft utseende.

Innebygde badekar ser etter min mening flott ut fordi det skaper helhet, og gir et visuelt ryddig inntrykk. Men det gjør jo også frittstående kar i store baderom. 

Hva gjør du med blandebatteri?

Du bør være klar over at termostatbatteri ikke kan monteres direkte på alle typer kar. Vil du ha et blandebatteri på badekaret, må du velge et badekar med kanter som er brede nok. Badekar i akryl har ofte det. Velger du et kar i emaljert stål, må du satse på et veggmontert blandebatteri. Det kan du selvfølgelig ha til akrylkar også.

Termostatbatteri som monteres på vegg, gir deg en rimeligere løsning enn de som monteres på badekaret. Prisforskjellen skyldes at sistnevnte har flere komponenter og detaljer, enn de som er beregnet på vegg.

Frittstående batteri som kan monteres utenfor badekaret, er også et alternativ, men er det barn eller eldre som skal bruke det, må du passe på å få et termostatbatteri med skåldesperre.

Hvor skal badekaret stå?

Når du skal kjøpe badekar, må du tenke på hvor badekaret skal stå. Passer det med hvor sluket er, eller vil det by på problemer? Når du tømmer karet for vann vil du selvsagt ha vannet rett i sluket – ikke utover gulvet. Dette kan en rørlegger eller fagperson gi deg svar på. Ta gjerne med deg en skisse over baderommet som viser hvor sluk og øvrig interiør er.

Må du ha integrert dusj?

Må du ha dusjen integrert i badekaret påvirker det også valget ditt. Da bør du velge et som har rett rygg i den korte enden, slik at du kommer inntil dusjen. Dessuten må karet ha flate kanter slik at du kan montere på en dusjvegg med tetning nederst for å unngå vannsøl utover baderomsgulvet.

Hopp i det!

Jeg mener det ikke helt bokstavelig, men det kan være lurt å prøve badekaret du har lyst på. Passer det til kroppen din? Ligger eller sitter du godt i det? Skal det være plass til flere? Hiv dem oppi også. Det er utrolig kjedelig å oppleve at karet ikke har god passform, etter at det har kommet på plass. Et badekar er tross alt ikke noe du bare tar under armen og går tilbake til butikken med.

Prat med rørleggeren eller en fagperson i butikken du besøker. Det er ikke sikkert de har akkurat det badekaret du vil ha utstilt, men da vet de sikkert om hvor du kan dra for å prøve det.

Ikke glem ventilasjon

Dette har ikke akkurat med valg av badekar å gjøre, men det er såpass viktig, at det må sies: Et badekar som er mye i bruk tilfører store mengder damp og fuktighet. Mange tar gjerne en dusj etter badet også, noe som medfører enda lengre perioder med mye fukt.

Hvis du setter inn et badekar, bør du derfor sørge for at ventilasjonen er god. På den måten forlenger du levetiden på badet ditt også.

Et vedlikeholdstips

Et vedlikeholdstips på tampen: Vask karet med rengjøringsmidler som er anbefalt av produsenten, og som ikke inneholder sterke kjemikalier. Da holder du karet pent lenge.  Det sikreste er å gjøre rent med mild såpe og en myk mikrofiberklut.

Les også: Vasker du badet ditt feil?

Har du lyst til å lese om hvordan du kan planlegge nytt bad, anbefaler jeg deg å laste ned e-boken Slik planlegger du nytt bad - helt gratis. 

last ned e-bok for planlegging av nytt bad

Temaer: Bad, Baderomsutstyr


Ken Røsholt's photo

Av: Ken Røsholt

Ken Røsholt er daglig leder i VB-bedriften Lillestrøm Rør og har lang erfaring som rørlegger. Han har tidligere jobbet hos VB Funksjonell VVS, blant annet som prosjekt- og avdelingsleder, med ansvar for rehabilitering av baderom og total rehabilitering av eneboliger. Ken er i tillegg bilmekaniker med fagbrev.

Epost

Webside

Hei! VB Bloggen er stedet for tips og råd, spennende nyheter og nye trender for alle som trenger litt energi, vann og varme. Våre kunnskapsrike fagfolk og gjesteskribenter deler smarte løsninger og nyttige artikler med deg om noe av det viktigste vi har: vann, varme og energi.

Du er nå på VB Bloggen Privat.
Besøk
VB Bloggen Proff ›

New Call-to-action

Siste innlegg