7 smarte miljøvalg til boligen din

Av Tarjei Samuelsen 30. mai 2019

VB_smarte-miljøvennlige-løsninger-til-kjøkken-og-bolig

Tenker du miljø når du kjøper baderomsutstyr og innredning? Eller når du skal velge oppvarmingsløsning? I denne artikkelen har vi tatt for oss 7 valg som bidrar til å gjøre boligen din miljøvennlig – og som gir deg god, grønn samvittighet på kjøpet!

1.     Velg vannbesparende utstyr

Å velge vannbesparende utstyr er et enkelt, men nyttig tiltak. Var du klar over at det finnes dusj- og servantbatterier med vannbegrensning? Eller at det er miljøvennlig med berøringsfrie kraner? Disse kranene, eller batteriene, doserer vann i passe porsjoner slik at du unngår unødig bruk av vann. På kjøkkenet bidrar dessuten berøringsfrie kraner til enklere matlaging også. 

Les mer: Kjøkkenbatteri er mye mer enn varmt og kaldt vann

Skal du ha ny dusj bør en sparedusj være med i vurderingen. Ikke bare sparer du på vannmengden, men du sparer strømutgifter også fordi varmtvannsbehovet reduseres med en slik dusj. Er du en av dem som er skeptisk til sparedusj, skal du vite at de har blitt bedre med årene! Og hvis du nå ble nysgjerrig på hva du kan spare i kroner og øre, kan du eventuelt sjekke ut denne strømsparingskalkulatoren.

2.     Velg toalett med liten spylemengde

De fleste nye toaletter i dag har to knapper med forskjellig spylemengde, så dette valget er nesten tatt for deg allerede. Likevel er det greit å være klar over slik at du ikke i et ubevisst øyeblikk blir eier av et toalett med bare ett spylevolum.

3.     Velg produkter med god kvalitet

Det finnes mye rimelig baderomsutstyr. Er du opptatt av miljø, bør du også være opptatt av å velge kvalitet i stedet for å kjøpe løsninger som kanskje må byttes ut etter kort tid. Det du kjøper bør tåle bruk etter behov og vare lenge.

4.     Tenk på hvor du plasserer varmtvannsberederen

Hvis varmtvannsberederen står i kjelleren eller langt unna tappestedene, forsvinner noe av varmen underveis. Skal du planlegge ny bolig, er det lurt å plassere varmtvannsberederen i nærheten av rom med vann, og sentrere disse rommene i nærheten av hverandre. Da reduserer du både varmetap og materialbruk fordi det trengs kortere rørføringer. I eksisterende bolig bør du vurdere isolering av rør.

5.     Velg vannbåren gulvvarme 

Dette valget må jo med når vi snakker om smarte miljøvalg. Et vannbårent anlegg trenger langt mindre strøm for å fungere, og når anlegget er nedbetalt, får du lavere oppvarmingskostnader. Og det er enkelt i bruk!  I dag får du apper og løsninger som gjør at du enkelt kan styre temperaturen i boligen fra mobil, nettbrett og pc selv om du ikke er hjemme.

Les mer: Bør jeg velge vannbåren eller elektrisk oppvarming?.

6.     Utnytt solenergien

Visste du at et vanlig villatak i Norge i løpet av et år kan ta imot 4-5 ganger mer solenergi enn det husholdningen årlig har bruk for?* Det er derfor god grunn til å vurdere å ta taket i bruk for å utnytte solenergien. Installerer du et solfangeranlegg får du også støtte fra Enova.

Les mer: Boligvarme: Slik får du varmepumpe og solfangere til å spille på lag

7.     Vannsikre boligen din

Er dét et miljøtips?, tenker du kanskje. Ja, det er det faktisk. Hvis du har gjort det du kan for å redusere risikoen for vannskader i hjemmet ditt, som ved å installere lekkasjestoppere på vanntilkoblet utstyr, reduserer du samtidig mulig forbruk av materialer og innkjøp av nye produkter som følge av skader. I nye boliger er det forøvrig påbudt å installere lekkasjestoppere. En årlig vannsjekk kan også anbefales!Miljøvennlige måter å varme opp boligen på

*Kilde: http://www.free-energy.com/hyss 

Temaer: Miljøvennlig varme og energitiltak, Forebygge vannskader, Helse, sikkerhet og velvære


Tarjei Samuelsen's photo

Av: Tarjei Samuelsen

Tarjei Samuelsen er daglig leder i VB J & A Rosenlund, som holder til i Modum. Han er utdannet fagskoleingeniør innen KEM, og har fagbrev som elektriker og heismontør. Til daglig tar han seg av prosjektering, tegning og anbud for bedriften i tillegg til administrative oppgaver. J & A Rosenlund AS utfører det meste innen rørarbeid, fra service til større prosjekter.

Epost

Webside

Hei! VB Bloggen er stedet for tips og råd, spennende nyheter og nye trender for alle som trenger litt energi, vann og varme. Våre kunnskapsrike fagfolk og gjesteskribenter deler smarte løsninger og nyttige artikler med deg om noe av det viktigste vi har: vann, varme og energi.

Du er nå på VB Bloggen Privat.
Besøk
VB Bloggen Proff ›

New Call-to-action

Siste innlegg