Vellykket rehabilitering av rør, bad og varmeanlegg i borettslag

Av Baard Aas 11. oktober 2018

VB_slik blir rehabiliteringen i borettslaget vellykket-921672-edited

Står borettslaget eller sameiet du bor i foran en nødvendig rehabilitering eller en oppgradering? I denne artikkelen får du noen tips om hva som skal til for at rehabiliteringen skal bli så vellykket som mulig, uansett om det handler om å skifte ut rør, bygge nye bad, eller gjøre boligene mer energieffektive.

God informasjon fra styret til alle beboere

Et av de viktigste kriteriene for å lykkes er å være raus med informasjon, slik at alle forstår hva som skal gjøres, og hvorfor. Et styre må ha beboerne med seg. Hvis ikke kan det fort bli dårlig stemning som kan «henge» lenge både i vegger og trappeoppganger. Og det er derfor informasjon er så viktig, både før og underveis.

Les også: Gamle rør i borettslag og sameier. Utskiftning eller rørfornying?

Det vil alltid dukke opp spørsmål i forbindelse med en rehabilitering. Et godt tips er å ha med rørlegger eller andre håndverkere på informasjonsmøtet hvor dere presenterer prosjektet. De kan bidra med faglig tyngde, argumentere for valg og skape trygghet. For trygghet er det mange som har behov for.

Presenter forprosjektet og juster ut fra innspill fra beboerne – men forsøk likevel å unngå detaljdiskusjoner - slik at alle får et eierskap til prosjektet.

Sintef har for øvrig laget en veileder for styrer i boligselskap som ønsker å gjennomføre oppgraderingsprosjekter – denne er det absolutt verdt å ta en titt på!

Grundig planlegging

Et rehabiliteringsprosjekt skal vedtas på sameiermøte, eller på generalforsamling i borettslaget. Det å planlegge grundig er en forutsetning både for å få gjennom vedtaket, og for å lykkes med rehabiliteringen. Og vær forberedt på at det kan ta tid: Legg opp til en god tidshorisont slik at ting blir gjort skikkelig. Det reduserer sjansen for trøbbel senere.

Finansieringsløsning og kostnadsoversikt bør selvfølgelig også presenteres når vedtaket om rehabilitering skal fattes.

Involver relevante ressurspersoner fra start, som for eksempel forretningsfører, representanter fra boligbyggelaget, rådgivere, eller entusiastiske pågangsdrivere blant beboerne som kan være nyttige når prosjektet skal selges inn til alle eierne. 

Begynn med kartlegging av bad og røropplegg

Hvis rehabiliteringen dreier seg om bad og nye rør, bør prosjektet starte med at rørlegger, styreleder og eventuelt andre, gjør en befaring i alle boenheter for å få kartlagt tilstanden på de enkelte badene. Det samme gjelder røropplegg. Hva er status, og hva må gjøres? Kanskje skal varmtvannsberedere skiftes ut samtidig?

Les mer: Gamle varmtvannsbereder i borettslaget? Dette må du passe på

Basert på kartlegging og tilstandsrapport blir neste skritt å utarbeide budsjett, lage en prosjektbeskrivelse og innhente tilbud. Og på dette stadiet vil dere kanskje oppdage at dere trenger en prosjektleder.

Prosjektleder eller ikke?

Rehabiliteringen kan nemlig fort bli så omfattende at det er nødvendig å ha en prosjektleder som kan holde i arbeidet fra start til slutt. Har ikke styret ressurser til å ha denne rollen selv, kan en av håndverkerleverandørene være et godt alternativ. Ofte er det naturlig at det byggefirmaet som velges, påtar seg prosjektlederansvaret. De er gjerne med hele veien. Pass på at prosjektbeskrivelsen blir utarbeidet i henhold til standarder og normer som gjelder for bransjen, for eksempel Byggebransjens våtromsnorm. Det kan være lurt at en tredjepart lager denne beskrivelsen.

Fremdriftsplan, logistikk – og informasjon igjen

Alle gode prosjekter har dessuten en fremdriftsplan som viser hva som skal gjøres når. Så når dere kommer så langt som til at prosjektet er vedtatt og skal settes i gang, er det tid for fremdriftsplan,

Informer beboerne om hvordan prosjektet skal gjennomføres. Og hvis du skulle lure; det kan nesten aldri bli for mye informasjon. Pass bare på at det blir gitt i små doser, og på en slik måte at beboerne forstår det.

Husk også at rehabiliteringen må gjøres på beboernes premisser. Det innebærer blant annet å legge til rette for løsninger som fungerer både når det er hverdag og helg. Hva skal til for at perioden hvor det er behov for mobilt bad og wc på utsiden av bygget blir kortest mulig? Her kan rørleggeren bidra med gode råd.

Gjør klar en pakke

Et tips til slutt: For å gjøre det så enkelt som mulig å få gjennomslag for prosjektet kan det være lurt å lage ferdige pakkeløsninger for rehabiliteringen. Er det snakk om bad som skal pusses opp, kan dere bli enige med rørleggerbedriften om en standardpakke som for eksempel skal dekkes av borettslag, med muligheter for tilvalg som beboerne kan betale for selv i tillegg.

Vil du lese mer om hvordan det er lurt å planlegge bad? Da kan du laste ned guiden vår her – helt gratis. 

Lykke til med rehabiliteringen!

Ps! Har du spørsmål om rehabilitering av VVS i borettslag? Vi har samlet mange vanlige spørsmål og svar på en egen temaside. Den er verdt et besøk.

New Call-to-action

 

 

 

Temaer: Rehabilitering, Borettslag og sameier


Baard Aas's photo

Av: Baard Aas

Baard Aas jobber som daglig leder i VB Lunder & Aas Rørleggerservice AS på Jessheim. Han er utdannet rørlegger, rørleggermester og fagingeniør VVS. Læretid var hos J. Werner & Søn. Senere ble han rørlegger, serviceansvarlig og prosjektleder hos Werner-Winther i Oslo. Deretter tok han Mesterbrev som rørlegger og Teknisk fagskole, VVS linjen. Baard har i tillegg studert ved Statens yrkespedagogiske høgskole og jobbet på Jessheim videregående skole med undervisning i rørfag, som hovedlærer og som studieinspektør. Baard er medlem i Prøvenemda for rørleggerfaget, styreformann i Romerike opplæringskontor for rørleggere, og har flere styreverv.

Følg på Facebook

Epost

Webside

Hei! VB Bloggen er stedet for tips og råd, spennende nyheter og nye trender for alle som trenger litt energi, vann og varme. Våre kunnskapsrike fagfolk og gjesteskribenter deler smarte løsninger og nyttige artikler med deg om noe av det viktigste vi har: vann, varme og energi.

Du er nå på VB Bloggen Proff.
Besøk VB Bloggen Privat ›

Last ned sjekkliste: Forebygg vannskader i borettslag og sameier

Siste innlegg