Slik takler du utfordringene når bad i borettslaget skal rehabiliteres

Av Carsten Skottner Engh 28. januar 2021

VB_Slik-takler-du-utfordringene-når-rør-og-bad-skal-rehabiliteres_foto_AL_Norheim_Krsand-1165

Skal ditt borettslag eller sameie rehabilitere bad eller rør og vannledninger? Da kan det være nyttig å være forberedt på utfordringer som kan dukke opp. For noen kommer sannsynligvis. I denne artikkelen kan du lese om et par av de vanligste problemstillingene, og hva du kan gjøre for å takle dem.

Utfordring nummer 1 - Å få alle beboere med på at rehabiliteringen er nødvendig

I de fleste tilfeller dukker det opp både synlige og fysiske tegn på at det er nødvendig å rehabilitere. Et typisk tegn er økende frekvens på reparasjoner eller vannskader, som igjen fører til økte vedlikeholdskostnader, eller at forsikringsselskapet øker premien.

Men i de tilfellene hvor borettslaget eller sameiet ønsker å være føre var, og foreta utbedringer før alle skadene oppstår, kan det være en utfordring å få alle beboere til å forstå at det er nødvendig.

Her kan befaringer med rørlegger eller andre involverte håndverkere bidra til å øke forståelsen for hvorfor og hvordan jobben må gjøres. Å få se konkrete eksempler som viser hvorfor noe må, eller bør byttes ut, oppleves av mange som både nyttig og oppklarende. Det kan også gjøre det lettere å få styret og generalforsamlingen med på prosjektet.

Les også: Gamle rør i borettslag: Utskiftning eller rørfornying?

Utfordring nummer 2 - Hvem skal styre prosjektet?

At et prosjekt lett kan skli ut, ser vi stadig eksempler på i mediene. Det kan også skje når 12 eller 50 bad skal pusses opp. Det er mye logistikk som skal på plass, mange forskjellige håndverksgrupper skal inn, og mye informasjon skal ut. Budsjett og tidsbruk kan derfor lett få overraskende sprekker hvis prosjektet mangler en dyktig prosjektleder.

Ved rehabilitering av bad og rør i borettslag, er det i mange tilfeller snakk om store verdier. I tillegg stiller jobben gjerne høye krav til faglig, teknisk kompetanse. Og tid til å holde i prosjektet, ikke minst.

Derfor anbefaler vi nesten alltid å overlate prosjektlederrollen til rørlegger eller andre involverte erfarne fagpersoner. Den ekstra kostnaden det eventuelt medfører, vil med stor sannsynlighet lett tjenes inn, for å si det rett ut.

En god prosjektleder vil bidra til at prosjektet blir gjennomført i samsvar med krav og regelverk, og i henhold til avtalt tid. Vedkommende vil også klare å håndtere det som måtte dukke opp av uforutsette problemer.

Utfordring nummer 3 - Midlertidige toalett og baderomsløsninger

Det er selvfølgelig alltid noen praktiske utfordringer knyttet til rehabilitering også. Er det snakk om omfattende endringer, kan arbeidet på hver leilighet kanskje vare fire til seks uker. Da sier det seg selv at det er nødvendig å ha planlagt godt på forhånd, og å legge til rette for provisoriske toalett og bad i prosjektperioden.

Jevnlige beboermøter og hyppig deling av informasjon er også svært viktig for å takle de praktiske utfordringene, både før og underveis i prosjektet. Dette kan du lese mer om i artikkelen Slik blir rehabiliteringen av rør, vann og varmeanlegg i borettslaget vellykket.

Klar for å møte utfordringene?

Trenger du hjelp til å møte utfordringer som de jeg har vært inne på her, eller ønsker råd om hvordan du skal gå fram hvis ditt borettslag eller sameie skal rehabiliteres, kan du kontakte en VB Rørlegger der du bor. Har ikke de mulighet til å hjelpe deg selv, vet de garantert om en kollega i en annen VB-bedrift som kan.

Forebygg vannskadene før de oppstår

Interessert i enkle tiltak for å forebygge vannskader? Last ned sjekklisten nedenfor! Vil du ha mer informasjon om rehabilitering av VVS i borettslag, anbefaler vi også et besøk på temasiden vår om dette. Her finner du mange vanlige spørsmål og svar.Gratis sjekkliste: Forebygg vannskader i borettslag og sameier

Temaer: Rehabilitering, Borettslag og sameier


Carsten Skottner Engh's photo

Av: Carsten Skottner Engh

Carsten Skottner Engh er daglig leder i VB Porsgrunn Rørleggerforretning. Han har tatt 3-årig handelsskole, og gjennomførte sersjant-befalsskolen i hæren i 1989, i tillegg til yrkesskole i Porsgrunn. I 1993 tok han svennebrev som rørlegger, med påfølgende mesterbrev i 1997. Carsten har jobbet som rørlegger i totalt 15 år på små og mellomstore anlegg, og som kalkulatør. Han overtok som daglig leder i familiefirmaet i 2003. Han har sittet i Opplæringskontoret for Rørleggere i Telemark i over 10 år, og er i styret for Rørentreprenørene Norge avd. Telemark. I tillegg har Carsten sittet i VBs styre i 4 år, samt i ulike utvalg i kjeden. VB Porsgrunn Rørleggerforretning AS har vært medlem siden VBs oppstart.

Epost

Webside

Hei! VB Bloggen er stedet for tips og råd, spennende nyheter og nye trender for alle som trenger litt energi, vann og varme. Våre kunnskapsrike fagfolk og gjesteskribenter deler smarte løsninger og nyttige artikler med deg om noe av det viktigste vi har: vann, varme og energi.

Du er nå på VB Bloggen Proff.
Besøk VB Bloggen Privat ›

New call-to-action

Siste innlegg