Kan bygget bli mer klimavennlig med en drifts- og vedlikeholdsavtale?

Av Bjarte Bjelkarøy 5. april 2018

 

VB_Drifts- og vedlikeholdsavtale kan gjøre bygget ditt klimavennlig

Det er utvilsomt enklere å være grønn og klimavennlig når man skal bygge nytt bygg, enn når man drifter et bygg som har levd noen år. Men det betyr ikke at det er umulig å gjøre noen forbedringer som gjør bygget mer energieffektivt. Og da kan en planlagt drifts- og vedlikeholdsavtale være nyttig. Få med deg hvorfor i denne artikkelen.

Varme- og kjøleanlegg

Dette er som regel de aller største «energislukerne» i et bygg, og derfor viktig når vi snakker om å redusere energiforbruk. Selv om anleggene du har i bygget kanskje var perfekt innregulert i begynnelsen, kan feil og bruksendringer etter lang drift ha medført at anlegget ikke lenger yter optimalt. Det lønner seg derfor å få det kontrollert jevnlig. Har du en fast avtale om kontroll og service, vil feil og mangler kunne avdekkes før skader og store vedlikeholdsbehov oppstår.

Hvis bygget ditt er komplekst, er det smart å gjennomføre service og vedlikehold på varmeanlegg i sommersesongen, og på kjøleanlegget i vintersesongen. På den måten er du godt rustet til å møte alle utfordringer - med god samvittighet – hver gang en ny sesong starter.

Les også: Økonomiske konsekvenser av et dårlig innregulert varmeanlegg

Vann og sanitær

Ønsker du at bygget ditt skal være klimavennlig, bør du også holde øye med vannforbruket. Det ligger betydelige økonomiske gevinster i å redusere forbruket av vann.

Jevnlig kontroll vil avsløre eventuelle lekkasjer og unødig forbruk. Varmtvannstanker som lekker på grunn av feil på sikkerhetsventiler, eller kraner og blandebatterier som står og drypper, kan medføre skader og bidra til unødige kostnader over tid.

På et tidspunkt vil det også bli behov for å bytte ut gammelt sanitærutstyr med noe nyere. Da bør du ha lagt inn i din overordnede vedlikeholdsplan at det nye utstyret skal være vannbesparende. Dette kan en VB Rørlegger gi deg gode råd om.

Les mer: Tiltak for å spare vann i næringsbygg

Ikke gjør vedlikehold til en salderingspost på budsjettet

Å spare vann er én ting. Men mange ser ut til å tro at de også sparer kroner ved å droppe jevnlig service. Kutt i driftsbudsjett gjør at vedlikehold ofte blir en salderingspost, til tross for at det kunne bidratt til store energibesparelser. Det er etter min mening, både korttenkt og lite smart.

Les også: Mange sprinkleranlegg har hatt lovpålagt kontroll

En god serviceavtale inneholder mer enn en beskrivelse av vedlikehold. På bakgrunn av service og gjennomførte arbeider, vil rørleggeren lage rapporter om hva som eventuelt bør sikres, forsterkes eller byttes ut.

Og forbedringstiltakene som blir foreslått, vil forhåpentligvis være både klimavennlige og energieffektive! Enkelte også absolutt nødvendige. En servicerapport kan i tillegg brukes som underlag når anleggene i bygget skal energivurderes.

Redusere energiforbruket med 10 TWh innen 2030?

Har du forresten fått med deg at Stortinget har bedt regjeringen om å utarbeide en plan for hvordan Norge kan spare 10 TWh i eksisterende bygningsmasse innen 2030? Har du en service- og vedlikeholdsavtale, sitter du forhåpentligvis allerede nå på en liste med forbedringstiltak dere kan iverksette for å redusere energiforbruket. Slik at det blir enklere å nå målet.

Og du, husk at kjøp av billige kWh ikke nødvendigvis betyr at du har et klimavennlig anlegg. Det handler om å redusere forbruket.

Ps! Har du lest artikkelen vår om kostnadsmonstre i rørtekniske anlegg? Hvis ikke, bør du ta en titt! Jeg anbefaler deg også et besøk på temasiden vår om Drift, service og vedlikehold og å laste ned e-boken vår om internkontroll. Her finner du gode tips om hvordan du kan bruke internkontrollen i vedlikeholdsarbeidet.New Call-to-action  

Temaer: Miljøvennlig varme og energitiltak, Service- og vedlikeholdsavtaler


Bjarte Bjelkarøy's photo

Av: Bjarte Bjelkarøy

Bjarte Bjelkarøy jobber som faglig leder og personalansvarlig i VB VoldenTollefsen, avdeling Egersund. Han har jobbet hos VoldenTollefsen siden 1988, først som lærling og deretter som rørlegger i 15 år. Gikk teknisk fagskole i 2003 og 2004 og fikk mesterbrevet i 2006. Han har siden jobbet som faglig leder hvor han har styrt 20 rørleggere som driver med alt fra servicearbeider til større prosjekter. Han har vært sensor i rørleggernes prøvenemd i Rogaland i flere år. Han er også styreleder for Rørentreprenørene Norge avd. Rogaland.

Epost

Webside

Hei! VB Bloggen er stedet for tips og råd, spennende nyheter og nye trender for alle som trenger litt energi, vann og varme. Våre kunnskapsrike fagfolk og gjesteskribenter deler smarte løsninger og nyttige artikler med deg om noe av det viktigste vi har: vann, varme og energi.

Du er nå på VB Bloggen Proff.
Besøk VB Bloggen Privat ›

New Call-to-action

Siste innlegg