Slik velger du rett blandebatteri til vasken din

Av Torbjørn Aamodt 15. august 2017

Valg av blandebatteri til vasken på badet handler om mer enn pris og utseende.

Et blandebatteri er mer enn "bare" et blandebatteri. Det skal fungere i daglig bruk over lang tid, og det skal passe til servanten og rommet for øvrig. Her er noen tips og råd til hjelp når du skal velge kran til vasken på badet.

Når du skal pusse opp badet er det kanskje ikke blandebatteriet, eller kranen, du bruker mest tid på å vurdere. Mange ser kun på designet og prisen og rasker med seg det de synes er en pen kran til en pris de kan leve med. Men det er faktisk en hel del ting som spiller inn og avgjør hvor fornøyd du blir. 

Faktorer du bør ta hensyn til

Det er egentlig litt rart at vi mennesker legger så stor vekt på pris og utseende på funksjonelle ting i hjemmet, når dette i så liten grad påvirker hvor fornøyde vi blir med kjøpet i ettertid. Pene ting er vel og bra, men god produktdesign handler først og fremst om funksjonalitet. Det bør også valget av nytt blandebatteri på badet gjøre.  

Størrelse og form
Blandebatteriet må ha proporsjoner som er riktige for vasken. Tenk over hvor høyt blandebatteriet er, og hvor langt ut det strekker seg i servanten. Kjøper du et alt for stort servantbatteri til vasken, vil du bli sannsynligvis bli søkkvåt når du skrur på krana. Velger du et som er for kort, vil hendene knapt få plass i servanten under vannstrålen. 

LES OGSÅ: Smarte løsninger på små bad

Bruk 
Hvem bruker badet hjemme hos dere, og hvordan? Med småtasser i huset kan det være en idé å ha skoldesperre og temperaturbegrensing på blandebatteriet. Er dere mange som bruker vasken daglig, eller noen som lar vannet renne unødvendig lenge og ofte, er det lurt å tenke miljøvennlige blandebatterier som sparer på vannet.

Hvis du er spesielt opptatt av hygiene, eller badet brukes av noen som sliter med koordinasjon og gripeevne, kan det være verdt å investere litt ekstra i et blandebatteri som kan skrus på ved hjelp av bevegelsessensorer.  

Rengjøring 
Blandebatterier og armaturer bør være enkle å vaske. Unngå derfor å velge blandebatterier med mange kriker og kroker hvor skitt, kalk og såperester kan feste seg. 

Er du forresten klar over at du korter ned levetiden på badet ditt hvis du slurver med å gjøre rent? Her er noen tips til hvordan du forlenger «holdbarhetsdatoen» på badet ditt.

Stil og design 
Vi kommer selvfølgelig ikke helt utenom stil og design. Et grunnleggende tips er å se etter et servantbatteri som står i stil til både vasken din og blandebatteriet du har i dusjen eller på badekaret. La deg begeistre, friste og inspirere av alle de flotte løsningene som finnes, men velg til slutt med mer enn bare øynene. Du pusser tross alt ikke opp badet veldig ofte, og du skal være fornøyd med det over lang tid.

LES OGSÅ: Ditt nye bad skal være både lekkert og praktisk

Materiale og kvalitet 
Forkrommet messing er det vanligste materialet, men det er langt ifra det eneste. Du kan finne blandebatterier i kunstmaterialer som: 

  • Stilgranitt som består av knust granitt støpt i akrylmasse og gir en vakker, steinlignende look.
  • Avonite med gode bruksegenskaper. Det er formbart og varmebestandig og er godt egnet til både benk og vask.
  • Porselen som gir badet et luksuriøst antikkpreg.

Handler du hos en seriøs forhandler er du sikret et kvalitetsprodukt uansett hvilket materiale du velger, og du har garanti og reklamasjonsrett hvis det mot formodning skulle være noe galt.

Miljø 
Et blandebatteri varer normalt mellom 10 og 15 år. I løpet av disse årene skal det renne mye vann ut av krana! Vann er ikke fullt så gratis som noen vi ha det til - og i hvert fall ikke når vi regner med oppvarming av vannet! Det finnes en rekke nye, smarte blandebatterier på markedet som sparer både vann, miljø og penger. Spør en forhandler, og ta gjerne en prat med en rørlegger hvis du er opptatt av miljø og energieffektive løsninger i hjemmet!

Pris og kvalitet 
Pris er viktig, men husk at det billigste kjøpet ikke nødvendigvis er billigst i bruk, eller i lengden. Et normalt godt blandebatteri holder som sagt mellom 10 til 15 år. Billige produkter blir ofte fortere slitt og må byttes hyppigere på grunn av lekkasjer. Det gjelder både blandebatterier og annet baderomsustyr. Derfor er vårt enkle råd: Betal litt ekstra for produkter med god kvalitet på badet. Det lønner seg stort sett alltid.

Kjøp av blandebatteri i utlandet 

Som fagmann vil jeg be deg tenke deg om før du kjøper blandebatteri på ferietur eller via utenlandske nettsteder. Det finnes mange typer blandebatterier i utlandet som er både flotte og spesielle å se på, men det er ikke sikkert at de er tilpasset norske forhold. Og hva med bruksanvisning, garanti og reservedeler hvis du skulle trenge det?

De aller fleste blandebatterier som selges i Norge er tilpasset norske vannforhold og krav til produktkvalitet. Handler du fra seriøse rørleggere og VVS-forhandlere har du svært lite å bekymre deg over - kvaliteten holder vann og vel så det.

LES OGSÅ: Kan rørleggeren nekte å montere utstyr som jeg har kjøpt selv?

Montere selv eller få hjelp? 

Er du usikker på hvordan du skal utføre monteringsjobben selv, bør du be en rørlegger om hjelp. Hvis du en gang i framtiden får en vannlekkasje, er du uansett tjent med å vise til at det er fagfolk som har utført arbeid på badet ditt. 

LES OGSÅ: Hvor viktig er det å dokumentere at arbeid på badet er riktig faglig utført?

Da håper jeg at du kjenner deg bedre rustet til å velge rett blandebatteri til vasken din. Vil du ha flere tips og råd om gode løsninger på badet? Last ned e-boken vår!

New Call-to-action

Temaer: Bad


Torbjørn Aamodt's photo

Av: Torbjørn Aamodt

Torbjørn Aamodt jobber som innkjøps- og markedssjef i VB Aamodt VVS i Søgne utenfor Kristiansand. Han startet som rørleggerlæring i 2000. Etter endt læretid tok han i 2003 svennebrev og fullførte mesterutdanningen i 2007. Han arbeider i administrasjonen med daglig ansvar for innkjøp, forsikringsjobber, servicejobber og markedsføring.

Epost

Webside

Hei! VB Bloggen er stedet for tips og råd, spennende nyheter og nye trender for alle som trenger litt energi, vann og varme. Våre kunnskapsrike fagfolk og gjesteskribenter deler smarte løsninger og nyttige artikler med deg om noe av det viktigste vi har: vann, varme og energi.

Du er nå på VB Bloggen Privat.
Besøk
VB Bloggen Proff ›

New Call-to-action

Siste innlegg