Slik får du det bakteriefritt og skinnende rent på badet

Av Åse Hoff 30. november 2023

Slik får du et bakteriefritt og rent bad

Badet er hjemmets største bakteriebombe, så det gjelder å være nøye med hygienen. Her er noen råd om hvordan du kan friske opp badet og fjerne de største bakteriekildene på en effektiv måte.

Mange av oss forbinder badet med renslighet, men dessverre er det også hjemmet til en rekke skadelige bakterier og mikroorganismer. Kombinasjonen av fukt, varme og organiske materialer gir en ideell grobunn for bakterier.

Dørhåndtak, kraner og toalettseter er også blant de mest berørte overflatene i hjemmet vårt, hvilket øker risikoen for bakteriespredning. Hvis vi ikke er forsiktige, kan bakterier som E-Coli, salmonella og stafylokokker blomstre på våre baderom. Disse bakteriene kan fort videreutvikle seg til mugg og sopp, som kan forårsake lukt, allergier, mage- og hudinfeksjoner, luftveisproblemer, hudirritasjoner og strukturelle skadet på hjemmet ditt.

Tiltak som sikrer et godt baderomsmiljø

1. Grundig rengjøring av berøringspunkter

Ta deg tid til en grundig rengjøring. Fokuser på å desinfisere alle overflater, spesielt berøringspunkter som dørhåndtak, kraner og toaletter. Dette bør gjøres regelmessig. Bruk milde rengjøringsmidler som er tilpasset bad for å ikke skade funger og fliser, og unngå skuremidler.  

Les også: Luktproblem på badet: Slik blir du kvitt det! 

2. Hygienisk vedlikehold av tekstiler 

For å sikre hygienisk vedlikehold av tekstiler som baderomsmatter, håndklær, skittentøyskurv og dusjforheng er det viktig å bytte dem ut regelmessig. Dette forhindrer oppbygging av mugg og bakterier, som trives i fuktige miljøer. For å drepe alle bakterier, bør disse tekstilene enten byttes helt ut eller vaskes på minimum 60 grader. Det er også viktig å tørke dem grundig etter bruk ved å henge dem opp på håndkletørker, stativ eller knagger, for å unngå at fuktigheten skaper et miljø hvor bakterier kan vokse.

Les også: Hvordan og hvorfor du bør rense sluket før du drar på ferie 

3. Kontinuerlig vedlikehold

Det er viktig å holde et øye med gamle og lekkende kraner for å forhindre vannansamlinger som kan fremme bakterievekst. Dette handler ikke bare om hygiene, men også om å opprettholde hjemmets integritet. Sjekk derfor regelmessig både rør og avløp for å oppdage og forhindre potensielle lekkasjer og vannskader. I denne sammenheng kan det være en god investering å kontakte en profesjonell rørlegger for å bytte ut utdaterte eller defekte kraner og andre deler.

Les også: Hvor lang levetid har et bad?

4. God ventilasjon

For å unngå bakterieoppsamling på badet, er det først og fremst viktig med god ventilasjon. Dette kan oppnås ved å bruke uttrekksvifter, holde vinduer og dører åpne etter dusjing, og ved regelmessig rengjøring av viften for å sikre optimal effektivitet. Det er også lurt å holde baderomsdøren åpen når badet ikke er i bruk for å fremme luftsirkulasjonen, og å bruke et hygrometer for å overvåke fuktighetsnivået, som helst bør være under 50%. 

I tillegg kan det være lurt å tørke av overflater etter dusjing, for å fjerne overflødig vann og dermed hindre bakterievekst.

Les også: Slik forlenger du holdbarheten på badet ditt 

En kombinasjon av regelmessig rengjøring, nye tekstiler, kontinuerlig vedlikehold og god ventilasjon vil ikke bare bidra til å holde baderommet ditt fritt for skadelige bakterier, men også forlenge levetiden til innredningen og bidra til et sunnere baderomsmiljø. Så, ta disse tipsene til hjertet og gjør baderommet til et av hjemmets reneste rom – hele året rundt.

last ned e-bok for planlegging av nytt bad

Temaer: Helse, sikkerhet og velvære


Åse Hoff's photo

Av: Åse Hoff

Åse Hoff har vært prosjektleder hos Rørlegger Torgersen i 13 år, og har jobbet med med interiør i over 30 år. Det beste med jobben er å få være kreativ og hjelpe til med farger og å finne den beste løsningen for kundens smak og budsjett.

Epost

Webside

Hei! VB Bloggen er stedet for tips og råd, spennende nyheter og nye trender for alle som trenger litt energi, vann og varme. Våre kunnskapsrike fagfolk og gjesteskribenter deler smarte løsninger og nyttige artikler med deg om noe av det viktigste vi har: vann, varme og energi.

Du er nå på VB Bloggen Privat.
Besøk
VB Bloggen Proff ›

New Call-to-action

Siste innlegg