Hvordan og hvorfor du bør rense sluket før du drar på ferie

Av Baard Aas 15. juni 2023

NRF3402054_1-1-2

Mellom all planlegningen og pakkingen før en ferie, er det en oppgave som ofte blir glemt eller nedprioritert: å rense sluket før du drar. Selv om det verken er skadelig eller farlig å hoppe over denne jobben, kan du bli møtt av en ubehagelig velkomst når du kommer hjem igjen.

De fleste av oss drøyer så lenge som mulig med å rense sluket i dusjen, for la oss være ærlige – det er ikke verdens mest behagelige oppgave. Dessverre kan det fort oppstå ubehagelig lukt fra kloakk, såperester eller hår som har samlet seg i sluket over tid. Hvor ofte du bør rense det avhenger av bruken, men ved grundig rengjøring kan du ofte gå lenger mellom hver gang. Derfor er det en stor fordel å nettopp gjøre det grundig når du først setter i gang.

Les også: Unngå dette når du skal vaske badet

Slik renser du sluket:

Du trenger heldigvis ikke så mye utstyr for å rense sluket både effektivt og grundig, og i utgangspunkt trenger du ingenting. Likevel vil kan det være en stor fordel å bruke noen hjelpemidler, og det meste har du sannsynligvis allerede: Gummihansker, en gammel oppvaskbørste, en bøtte og en avløpsrens for en ekstra dyp rengjøring vil uten tvil gjøre jobben litt mer behagelig.

  1. Start med å demontere sluket og legg ekstra merke til hvordan det er montert. Det finnes forskjellige typer sluk, der noen er enklere å demontere/montere enn andre. Derfor er det viktig å huske rekkefølgen for å kunne sette det sammen igjen senere.

  2. Fjern alle rester som har samlet seg i sluket og bruk oppvaskbørsten til å skrubbe det grundig. Ikke vær redd for å bruke litt kraft for å fjerne alt smuss og hår som sitter fast.

  3. Vask de forskjellige delene av sluket grundig før du setter dem tilbake på plass. Dette sikrer at du ikke legger igjen skitt og smuss, samtidig som sluket holder seg rent lenger.

  4. Når alle delene er rene, sett dem tilbake i riktig rekkefølge for å forsikre deg om at de er ordentlig festet. Dette trinnet kan virke enkelt, helt til vannet ikke renner gjennom som det skal.

  5. Avslutt med å bruke avløpsrens. Følg nøye med på bruksanvisningen til det produktet du velger og skyll godt med rikelig med vann etterpå. Dette vil bidra til å eliminere eventuelle gjenværende luktproblemer og smuss som du ikke har fått fjernet.

Mange glemmer sluket som er plassert under dusjkabinettet eller det frittstående badekaret, disse må flyttes på for å kunne rengjøre sluket under. Siden dette som regel er en litt større jobb, er det viktig å rense grundig for å unngå å gjøre det like ofte. Har du et vaskerom, gjelder de samme reglene. Det er ofte her såperester fra vaskemaskinen og lo samler seg, noe som kan føre til tette rør og ubehagelig lukt.

Les også: Luktproblem på badet: Slik blir du kvitt det!

Selv om du er en av de som er flink til å både rense sluket grundig og jevnlig, kan det likevel være smart å rengjøre det før du drar på ferie. Når du er borte og dusjen ikke blir brukt, blir vannet stillestående i sluket over lengre tid. Dette skaper optimale forhold for dannelse av ubehagelig lukt. Ved å legge inn litt ekstra tid og innsats, kan du dermed unngå en ubehagelig hjemkomst etter feriedagene er over.

New call-to-action

Temaer: Helse, sikkerhet og velvære


Baard Aas's photo

Av: Baard Aas

Baard Aas jobber som daglig leder i VB Lunder & Aas Rørleggerservice AS på Jessheim. Han er utdannet rørlegger, rørleggermester og fagingeniør VVS. Læretid var hos J. Werner & Søn. Senere ble han rørlegger, serviceansvarlig og prosjektleder hos Werner-Winther i Oslo. Deretter tok han Mesterbrev som rørlegger og Teknisk fagskole, VVS linjen. Baard har i tillegg studert ved Statens yrkespedagogiske høgskole og jobbet på Jessheim videregående skole med undervisning i rørfag, som hovedlærer og som studieinspektør. Baard er medlem i Prøvenemda for rørleggerfaget, styreformann i Romerike opplæringskontor for rørleggere, og har flere styreverv.

Følg på Facebook

Epost

Webside

Hei! VB Bloggen er stedet for tips og råd, spennende nyheter og nye trender for alle som trenger litt energi, vann og varme. Våre kunnskapsrike fagfolk og gjesteskribenter deler smarte løsninger og nyttige artikler med deg om noe av det viktigste vi har: vann, varme og energi.

Du er nå på VB Bloggen Privat.
Besøk
VB Bloggen Proff ›

New Call-to-action

Siste innlegg