Miljøvennlig boligvarme: HYSS i gammelt hus

Av Kay Arne Bølestrand 19. august 2021

VB_Hyss_miljøvennlig-boligvarme_foto_shutterstock_1694563270

I 2014 kjøpte samboeren og jeg oss hus. Huset fra 1979 var i såpass god stand at vi ikke trengte å gjøre noe spesielt til å begynne med. Trodde vi. Men huskjøpet endte opp med nesten totalrenovering og helt ny varmeløsning.

En varmeløsning du må høre om

Jeg kunne ha fortalt mye om all jobben vi har lagt ned siden den gang, og om hvordan vi har tatt for oss rom for rom (inklusiv en utleiedel), alt etter hva økonomien og arbeidslysten har tillatt. Men denne artikkelen handler om valg av varmeløsning, for løsningen er etter min mening så bra, at du også bør kjenne til den. 

Status: Vi har lagt ned vannbåren gulvvarme av typen Roth Compact i alle rom, bortsett fra våtrommene. I dag mangler vi stue, kjøkken og bad på hoveddel før vi har gulvvarme i hele huset. Varmeløsningen kommer fra HYSS. 

Les også: kaldt? Unngå de vanligste feilene med vannbåren varme

Bakgrunn for valg av HYSS

Bakgrunnen for valget av HYSS-anlegg er at det er noe av det ypperste som finnes innen teknologi i vannbårne energianlegg i dag, i hvert fall etter min oppfatning. Måten det kombinerer solenergi med jordvarme for å øke virkningsgraden på systemet, er veldig spennende.

Systemet, hvor det også er mulig å benytte hybridpanel, gjør at vi får varmepumpeeffektivisering stort sett hele året, samt gratis varmtvann i store deler av sommerhalvåret.

Du skjønner kanskje at det ble vanskelig å velge bort en slik løsning for en rørleggermester som er godt over snittet interessert i energiløsninger?

Les også: Fra oljefyr til hybrid solenergiløsning i barndomshjemmet

Med jordkollektor som varmekilde

Et annet moment er at boligen står på leire og at det er langt ned til fjell. Derfor valgte vi jordkollektor (som henter energi fra jorda) fremfor energibrønn som er mer tradisjonelt (i alle fall i trondheimsregionen). HYSS gjør også at du kan tillate deg å gå ned en del på dimensjoneringen på jordkollektoren eller energibrønnen.

Varmepumpa, en Hyss Modell E 1,5-9kw, kommer som regel ferdig montert med systemet integrert i kabinettet. Installasjonen av et HYSS-system er stort sett det samme som en ordinær væske-vann varmepumpe, det er kun tilkobling av solpanel som kommer i tillegg. Systemet virker gjennomtenkt og oversiktlig. 

Hyss-varmepumpe-på-bad

Moro for den som er opptatt av energiøkonomi og digitale løsninger

Løsningen kommer med nettilgang slik at du kan overvåke systemet i sanntid. I appen er det mulig å gjøre enkle tilpasninger. Jeg selv har brukt litt tid på å trimme varmekurven, og ser stor effekt på det med tanke på systemets energieffektivitet. I appen har du også et energiregnskap hvor du kan se aktuell produksjon og COP (effektfaktor) i tillegg til historiske data. Historiske data kan sorteres etter de tidsrommene en ønsker. Dette er jo moro for den som er opptatt av energiøkonomi! 

HYSS_Skjermdump(Avleste data fra appen viser tall før solpaneler er satt i drift )

Redusert strømforbruk med HYSS på kort tid

Varmepumpa ble startet opp 1. februar i år, da strømprisen nådde en topp på 260 øre per kW. Det var virkelig motivasjon til å få varmepumpa i drift. I dag er det kun jordkollektor som er tilkoblet, mens hybridsolfanger-panelene vil bli tilkoblet senere. Strømforbruket i huset er allerede redusert med cirka 60 prosent på totalen, mens varme- og tappevannskostnader antakelig er redusert med rundt 75 prosent. Slikt blir det raskt summer av, særlig med strømprisene vi har hatt gjennom denne vinteren.

HYSS_diagram

Hybridpanel og balansert ventilasjon

Neste steg er altså å få montert hybridpanelene. Med disse får vi gratis varmtvann i store deler av sommerhalvåret, i tillegg til at vi lagrer solenergi i bakken rundt jordkollektoren. Dessuten produserer vi strøm. Solceller fungerer best når det er kaldt, slik at væsken som sirkulerer i solpanelene gjør at man får enda bedre virkningsgrad på strømproduksjonen på solcellene.

Det forventes at hybridpanelene vil produsere rundt 5000 kWt strøm i året. Fra å gå fra rundt 27.000 kWt i årlig energibehov, vil jeg tro at vi skal ned på omtrent 6-7000 kWt netto innkjøpt energi. Vi vil trolig få overproduksjon i perioder, hvor vi må selge strømmen billigere enn hva vi må kjøpe den tilbake for i andre perioder av året. Uavhengig av dette, blir regnestykket bra!

Les også: Slik får du solfangere og varmepumpe til å spille på lag

Videre er planen å montere balansert ventilasjon hvor vi benytter varmepumpa til å varme opp ventilasjonslufta om vinteren - og til kjøling om sommeren. Vi gleder oss til at ventilasjonen er på plass, og tror det vil gjør mye for inneklimaet vårt.

På sikt skal vi også legge gulvvarme i egen stue og kjøkken. I tillegg skal badet rehabiliteres. Men alt til sin tid. Oppussing koster penger, tid og energi. Det har kanskje du erfart også? Skal en gjøre det meste selv, må en ta litt etter hvert.

Vil du vite mer om HYSS, eller andre miljøvennlige varmeløsninger? Kontakt din nærmeste VB-rørlegger, så hjelper de deg videre.

Miljøvennlige måter å varme opp boligen på

Temaer: Miljøvennlig varme og energitiltak, Varmepumper


Kay Arne Bølestrand's photo

Av: Kay Arne Bølestrand

Kay Arne Bølestrand startet i H. Granbo VVS AS i 2002 som lærling. Han har hatt fagbrev siden 2004 og ble utdannet Rørleggermester i 2020. I dag jobber Kay Arne som serviceleder og har stort sett ansvaret for større næringskunder og tekniske anlegg som varme- og sprinkleranlegg.

Epost

Webside

Hei! VB Bloggen er stedet for tips og råd, spennende nyheter og nye trender for alle som trenger litt energi, vann og varme. Våre kunnskapsrike fagfolk og gjesteskribenter deler smarte løsninger og nyttige artikler med deg om noe av det viktigste vi har: vann, varme og energi.

Du er nå på VB Bloggen Privat.
Besøk
VB Bloggen Proff ›

Miljøvennlige måter å varme opp boligen på

Siste innlegg