Dette bør du tenke på ved planlegging av store bad

Av Torbjørn Aamodt 11. juli 2019

Linn-bad_VB

Det er ikke alltid lett å møblere store bad. I denne artikkelen ser vi nærmere på hvilke muligheter du har når du skal ha et bad som er større enn 10 m².


Førsteinntrykket av badet

Hva ønsker du å se først når du kommer inn på badet? Det er kanskje ikke toalettet, men baderomsinnredningen? Eller en innbydende dusj? Prøv å tegne opp en grovskisse av badet slik du ønsker at plasseringen av de ulike elementene skal være, eller eksperimenter med tegneprogrammet vårt, når du har lest gjennom tipsene nedenfor.

Møblere store bad

Det kan faktisk være vanskelig å møblere store bad fordi det lett kan bli mye gulvflate i midten. Noe som for så vidt kan være bra, hvis badet skal tilrettelegges for eldre, eller personer med nedsatt bevegelighet. Men, baderomsmøblene skal uansett fylle ut flatene på en god måte og et tips kan være å dele badet inn i seksjoner eller soner.

Sone for oppbevaring

Utnytt veggplassen og sett av rikelig med plass til oppbevaring hvis muligheten er der. Det finnes mange gode løsninger med både høyskap, lavere skap og skuffer som egner seg til oppbevaring av håndklær og annet du måtte ønske å ha på badet. Ta mål av veggplassen du har tilgjengelig, og tegn det inn på skissen din.

Skal du ha vaskemaskinen på badet blir hverdagen enklere hvis du for eksempel setter inn et skap med trådkurver til undertøy og sokker ved siden av. 

Les også: Bad og vaskerom i ett - fordeler og ulemper

Utvalget av baderomsmøbler er enormt, både i størrelse, form og farge. I planleggingsfasen må du tenke på hvem som skal bruke badet. Er dere for eksempel flere som skal pusse tennene på morgenen, kan det være praktisk med en avlang vask med ett servantbatteri på midten, så kan to stå ved siden av hverandre og gjøre tannpussen samtidig! 

Dusj- og badesone

På et stort bad kan du ha frittstående badekar og en batterisøyle opp av gulvet.  Eller kanskje et nedsunket badekar?

Har du ekstra god plass, kan du vurdere å sette opp en glass- eller flisbelagt vegg for å dele opp badet, skjule det du ikke ønsker å vise frem, eller eventuelt ha en dusjløsning på baksiden.

Dusj med fossefall, dobbel dusj eller et dusjkabinett med steam? Mulighetene er mange når du har godt med plass. Store bad innbyr til å ha en håndkletørker på veggen også. Det gir luksus i hverdagen, samtidig som badet får litt hotellfølelse! Og vil du ha mer av den følelsen, hører litt avslapping med også, ikke sant?

Les mer: Hverdagsluksus på badet: Hva ville du valgt?

Avslappende sone

Sett inn en god stol med myke tekstiler og et lite bord, eller en benk. Har du små barn, har du et behagelig sted å sitte mens de små leker seg i badekaret, eller mens du venter på at karet fylles før du selv bruker det. 

Slike møbler gjør dessuten en utmerket jobb som midlertidig oppbevaringsplass - og demper følelsen av "dansegulv"! 

Plasserer du i tillegg noen grønne planter, forsterker du følelsen av ro. Men velg planter som klarer seg uten sollys. Eller noe kunstig som ser bra ut!

Tenk langsiktig på badet

Hvis du først skal i gang med å pusse opp eller lage nytt, stort bad, bør du ta høyde for framtidige behov. Her handler det primært om å legge til rette for strøm i vegg til dusjtoalett, eventuell toalettheis og servant som kan reguleres i høyden. Det virker kanskje helt fjernt for deg akkurat nå, men hvis du ser for deg å bli gammel i din nåværende bolig, er det smart å ta dette med i planleggingen. Ingen av oss har noen garanti for hvordan alderdommen blir. Kanskje vil du i en alder av 85 år ta piruetter på baderomsgulvet, men rent statistisk er nok sjansen større for at du vil trenge hjelp på toalettet. 

Vil du lese mer om planlegging og oppussing av bad? Sjekk ut temasidene våre:

Ønsker du faglige råd om hva som faktisk er mulig å få til? Ta gjerne kontakt med en VB Rørlegger, eller begynn med å laste ned e-boken vår om å planlegge nytt bad. 

last ned e-bok for planlegging av nytt bad

Denne artikkelen ble første gang publisert 15.12.16, men har siden blitt redigert og oppdatert.

Temaer: Bad, Planlegge bad, Baderomsutstyr


Torbjørn Aamodt's photo

Av: Torbjørn Aamodt

Torbjørn Aamodt jobber som innkjøps- og markedssjef i VB Aamodt VVS i Søgne utenfor Kristiansand. Han startet som rørleggerlæring i 2000. Etter endt læretid tok han i 2003 svennebrev og fullførte mesterutdanningen i 2007. Han arbeider i administrasjonen med daglig ansvar for innkjøp, forsikringsjobber, servicejobber og markedsføring.

Epost

Webside

Hei! VB Bloggen er stedet for tips og råd, spennende nyheter og nye trender for alle som trenger litt energi, vann og varme. Våre kunnskapsrike fagfolk og gjesteskribenter deler smarte løsninger og nyttige artikler med deg om noe av det viktigste vi har: vann, varme og energi.

Du er nå på VB Bloggen Privat.
Besøk
VB Bloggen Proff ›

New Call-to-action

Siste innlegg