Bytte fra oljefyr til varmepumpe? Dette bør du vite

Av Jostein Larsen 9. januar 2018

Proff_30.11_mineralolje-379598-edited.jpg

I Norge er det fortsatt mellom 60-80.000 husstander som bruker oljefyr med fossil olje som brensel, og rundt 75.000 som varmer opp huset med parafinkamin. Bor du i en av disse boligene? Da må du finne et miljøvennlig alternativ i løpet av de to nærmeste årene. I denne artikkelen kan du lese om hva du bør vite hvis du velger å erstatte oljefyren med en varmepumpe.

Visste du at hvis du bruker 4.000 liter olje til oppvarming, så forurenser oljefyren din like mye som 4-5 personbiler gjør i løpet av et helt år? Det i seg selv, bør være grunn god nok for å kvitte seg med oljefyren. Og for de som eventuelt ikke måtte kjenne så veldig på miljøsamvittigheten, har myndighetene gjort det enkelt. Det blir forbudt å bruke fossilt brennstoff fra 2020. Innen da er det mange som må finne alternativ. Og varmepumpe er et høyaktuelt, miljøvennlig alternativ. Men hva slags varmepumpe skal du velge?

Hva slags varmepumpe skal du velge?

En varmepumpe henter energien fra forskjellige varmekilder, som for eksempel fjell, jord, eller vann. Det finnes tre ulike typer varmepumper som er aktuelle på det norske markedet:

• Væske-vann
• Luft-vann
• Luft-luft

nettsidene våre finner du korte beskrivelser av hvordan de ulike varmepumpene fungerer.

Væske-vann varmepumpe

En væske-vann varmepumpe kalles gjerne for bergvarme-, sjøvarme- eller jordvarmepumpe. Navnet sier hvor varmen blir hentet fra. Er du på jakt etter en effektiv varmepumpe, bør du gå for en av disse. Førstnevnte er det sikreste alternativet.

Vær obs på at du må sjekke med kommunen du bor i om det er lov til å bore. Enkelte steder har restriksjoner på grunn av tuneller, andre underjordiske installasjoner eller grunnforhold.

Luft-vann varmepumpe

En varmepumpe med luft-vann-teknologi henter energi fra uteluft og omgjør den til varme som kan brukes til varmtvann og oppvarming. Bor du nær kysten hvor det er mildt klima, vil en varmepumpe med luft-vann være et godt alternativ. Holder du derimot til i innlandet, vil en væske-vann varmepumpe ha bedre virkningsgrad.

Luft-luft varmepumpe

For mange husstander kan en luft-luft varmepumpe være nok til oppvarming. Da trenger du som regel bare en varmtvannsbereder i tillegg.

Vil du lese mer om de forskjellige varmepumpene? Da anbefaler jeg et besøk på nettsidene våre.

Å invitere en rørlegger på befaring kan være en god idé

Ingen boliger eller varmebehov er like. Har du en oljefyr i boligen i dag, men føler deg usikker på hvilken varmeløsning du bør bytte til, kan det være en god idé å invitere en rørlegger hjem for å få råd. Vær klar over at de rådene du får, ikke nødvendigvis er de samme som naboen ville fått. Det er mange forhold som spiller inn, og som bør tas i betraktning for å velge den løsningen som passer best i akkurat din bolig.

Hva vil det koste å bytte ut oljefyren med en varmepumpe?

Å bytte ut oljefyren er selvsagt ikke like enkelt som å bytte ut en støvsuger eller et kjøleskap. Det sier seg derfor selv at det er vanskelig å gi en eksakt pris på en slik investering før en nærmere vurdering er gjort. Behov og forutsetninger i hver enkelt bolig er forskjellig. I varmeguiden vår har vi likevel forsøkt å antyde hvilke beløp du må regne med, basert på hva slags varmeløsning du velger. Last den gjerne ned hvis du vil vite mer.

Du har sikkert fått med deg at Enova gir økonomisk støtte til de som skifter ut oljefyren med mer miljøvennlige oppvarmingsløsninger. Det er verdt å merke seg at støtten halveres i 2019, og blir helt borte i 2020. Derfor er det lurt å bytte i god tid.

Forbud mot bruk av fossilt brensel betyr ikke at oljefyren må ut

Det finnes andre miljøvennlige varmeløsninger enn varmepumper også. Det er fortsatt lov å ha oljekjelen stående, og den kan brukes videre – så sant du går over til å bruke bioolje i stedet. Når det gjelder hva bruk av bioolje vil koste, hersker det fortsatt litt usikkerhet rundt dette. Markedet er forholdsvis nytt, men mange oljeleverandører vil kunne levere bioolje også. Forhør deg gjerne med den leverandøren du bruker på olje i dag.

Oljekjel og varmeanlegg må renses

I de fleste tilfeller er det vanlig å benytte eksisterende røropplegg selv om du bytter ut oljefyren. Går du for et varmepumpeanlegg kan det være smart å rense det gamle røranlegget i samtidig.

Velger du å beholde eksisterende tank og kjel for å bruke bioolje i stedet, må den gamle oljetanken også renses før den fylles med bioolje. Avhengig av oljetankens alder anbefales det å montere ny oljetank inne i egnet rom (fyrrom). De nye oljetankene som er beregnet for innvendig bruk, finnes i håndterbare størrelser som skal gjøre det enkelt å få dem gjennom døråpninger og på plass i fyrrommet. 

Fjerning av eksisterende oljetank og oljekjel

Hvis du bestemmer deg for å fjerne den gamle oljetanken må du være klar over at demontering og fjerning av tanken og oljekjelen skal utføres av fagfolk. Gammel olje må destrueres og komponentene skal behandles som farlig avfall, blant annet på grunn av asbestinnhold. Spør gjerne en VB Rørlegger om hjelp!
New Call-to-action

Temaer: Boligoppvarming, Miljøvennlige varmeløsninger, Varmepumper


Jostein Larsen's photo

Av: Jostein Larsen

Jostein jobber for VB Harald Larsen Rørlegger på Støren i Sør-Trøndelag. Han begynte i lære i 2004, tok svennebrev i 2006 og har jobbet som rørlegger siden. Jostein er aktiv både i naturen og på Instagram, hvor han også deler bilder fra sin rørleggerhverdag. VB fikk Jostein med på blogglaget våren 2017.

Epost

Webside

Hei! VB Bloggen er stedet for tips og råd, spennende nyheter og nye trender for alle som trenger litt energi, vann og varme. Våre kunnskapsrike fagfolk og gjesteskribenter deler smarte løsninger og nyttige artikler med deg om noe av det viktigste vi har: vann, varme og energi.

Du er nå på VB Bloggen Privat.
Besøk
VB Bloggen Proff ›

New Call-to-action

Siste innlegg