Å velge rett varmepumpe på hytta

Av Reidar Hanssen 18. april 2019

VB_velge-rett-varmepumpe-på-hytta-1

Går du med planer om å installere varmepumpe på hytta? I denne artikkelen deler jeg noen tips om hva du bør tenke på før du velger type varmepumpe og litt om valg av varmekilder

Utnytt naturelementene

Naturen og forholdene rundt hytta avgjør hvordan du best kan utnytte energien du har tilgang til. Synes du varmepumpe virker interessant, har du i utgangspunktet mange mulige energikilder å velge mellom: Luft, fjell, jord eller sjø/vann. 

Sjøvarmepumpe

Ligger hytta di ved sjøen eller ved et vann, kan en varmepumpe som henter energi fra det våte element være en perfekt løsning. Ved hjelp av kollektorslanger som legges ut i vannet, kan en sjøvarmepumpe, eller en væske-vann varmepumpe om du vil, gi deg både behagelig varme og oppvarmet vann.

Du kan for øvrig sjekke ut denne artikkelen for å lese mer om hvordan en sjøvarmepumpe fungerer: Varme fra sjøen i familien Sandviks hytte.

Visste du forresten at en væske/vann varmepumpe produserer 3-4 ganger så mye varme som strømmen den bruker? Det er viktig å ta med i beregningen hvis du vurderer varmepumpe, men tenker at kostnadene virker høye. Investeringen knyttet til installasjon av varmepumpe vil i de fleste tilfeller være spart inn i løpet av 8-12 år. 

Eller bergvarmepumpe?

En bergvarmepumpe er også en væske/vann varmepumpe. En slik varmepumpe henter energien fra fjell og forutsetter boring. Kanskje synes du at det blir en vel stor investering for hytta, men er det flere hytter som ligger i nærheten av hverandre, er det en glimrende mulighet for å dele på kostnadene.

Luft/vann varmepumpe

En slik varmepumpe henter energien fra lufta ute, og blir derfor et klart rimeligere alternativ enn ovennevnte. Men den leverer selvfølgelig også god varme!

Luft/luft varmepumpe

Luft/luft varmepumper henter energi fra luften ute og har lave investeringskostnader Slike varmepumper leverer mindre varme desto kaldere det er ute og krever åpne løsninger for at varmen skal spres best mulig. Du må regne med noe støy.

I artikkelen Slik velger du riktig varmepumpe kan du lese mer om med de forskjellige varmepumpene.

Å velge rett varmepumpe og varmeløsning

En tegning over hytta er et godt utgangspunkt for valget. Den byggetekniske løsningen, om det for eksempel er kjøkken og stue i ett, hvor mange folk som samles på hytta på en gang og varmtvannsbehov er relevante faktorer som må tas i betraktning. Dette er blant spørsmålene du bør forvente at en varmepumpeleverandør vil stille.

Hvordan regne ut energibehovet?

For å finne ut energibehovet tar leverandøren utgangspunkt i hvor hytta ligger, hvor mange kvadrat den har, når den er bygd og hvor mange bruker vanligvis hytta. Det tas også hensyn om det er badekar og om det er behov for styrttapping. På den måten er det mulig å gjøre gode beregninger som gjør at du får en varmepumpe som gir deg den varmen du ønsker og trenger.

På bakgrunn av dette vil leverandøren anbefale hvor stor effekt varmepumpen bør ha, hvor mange soner varmeløsningen bør ha, og hva som vil være den ideelle kombinasjonen av eventuell gulvvarme, radiatorer og viftekonvektorer.

Inviter en rørlegger på befaring

Hvis ikke hytta di ligger svært utilgjengelig og langt fra folk, finnes det trolig en rørlegger i rimelig nærhet. I VB har vi rørleggere spredt over hele landet, så det er gode muligheter for at en VB Rørlegger kan hjelpe deg. Basert på en befaring og de forskjellige faktorene jeg har nevnt, vil rørleggeren kunne gi deg et tilbud på den løsningen som vil være best for akkurat din hytte. Får du et tilbud bør det vise totalpris for varmepumpeanlegget inkludert installasjon (rør, elektrisk m.m.) og mva.

Du kan fortsatt fyre med ved …

Er du en av dem som sverger til vedfyring på hytta? Mange synes at det å fyre i ovnen eller peisen er en viktig del av hyttekosen. Du kan selvfølgelig fortsette å fyre med ved selv om du installerer en varmepumpe. Med rett automatikk er ikke det noen problem. Termostaten regulerer temperaturen og får varmepumpa til å jobbe mindre når det fyres.

Og du trenger ikke bekymre deg for at rørene fryser

På samme måte som du ville gjort med elektrisk oppvarming, er det naturlig at du lar temperaturen stå på frostsikring når du forlater hytta. Og skulle strømmen bli borte i en kortere periode, vil litt glykol i vannet gjør susen i de fleste tilfeller. Dessuten finnes det det batteridrevne sensorer som sender varsling når strømmen går.

Varmepumpe på hytta - behagelig for deg, bra for miljøet!

Varmepumpe og vannbåren varme gir høy komfort og velvære! Kanskje er du som kona mi, eller har en slik selv, som forventer at det skal være behagelig å komme på hytta. Du kan selvfølgelig styre varmen fra en app på mobilen slik at hytta er akkurat passe varm når dere kommer.

Obs! Fra 1. juni reduseres støttesatsene fra Enova

Har du reelle planer om å installere varmepumpe, bør du vurdere å gjøre det før Enova reduserer støtten 1. juni i år. På nettsidene deres kan du også lese om andre energitiltak du kan få støtte til på hytta.

Lurer du på noe om varmepumpe på hytta? Spør oss gjerne her på bloggen eller finn din nærmeste VB Rørlegger! Du kan selvfølgelig lese mer om varmepumper og varmeløsninger på vb.no også!

Last ned gratis e-bok: Hva kan du varme opp boligen med istedenfor oljefyr?

Temaer: Hytte, Varmepumper


Reidar Hanssen's photo

Av: Reidar Hanssen

Reidar Hanssen startet i rørleggerlære i 1975, noe som ifølge ham selv er fryktelig lenge siden. Det heter at veien blir til mens man går og at reisen er selve opplevelsen. For Reidar har det vært en reise. Fra lærling til rørlegger og derfra videre til rørleggerformann og rørleggermester før han ble daglig leder i egen bedrift. Oppgavene vært mange i alle VVS-fag; varme, ventilasjon og sanitær er bare en del av rørleggerarbeidet. Hos VB Narvik har de også jobbet med gulvvarme og varmepumpeløsninger siden 1988 og utviklingen har gått i en rasende fart. Her blir ingen dager kjedelige. Alltid nye oppgaver med teknologiske løsninger. Godt da, å ha en stab som er løsningsorientert og elsker utfordringer!

Epost

Webside

Hei! VB Bloggen er stedet for tips og råd, spennende nyheter og nye trender for alle som trenger litt energi, vann og varme. Våre kunnskapsrike fagfolk og gjesteskribenter deler smarte løsninger og nyttige artikler med deg om noe av det viktigste vi har: vann, varme og energi.

Du er nå på VB Bloggen Privat.
Besøk
VB Bloggen Proff ›

Miljøvennlige måter å varme opp boligen på

Siste innlegg