Bygge nye boliger? Planlegg for eldrebølgen på badet!

Av Ken Røsholt 21. september 2021

Pressalit-Spaces-Hotel_v2

Hvordan bør du som boligplanlegger, utbygger, prosjektleder eller fagperson forholde deg til eldrebølgen som ikke bare skylder inn over landet, men som skvulper inn på mange baderom også? Vi har tatt for oss viktige faktorer som bør tas hensyn til slik at badet i nye boliger gjør det mulig å leve livet lenger hjemme.  

Boliger som bygges i dag har ikke krav om universell utforming, men krav til tilgjengelighet skal i en del tilfeller innfris, ikke minst på badet. Hensikten med tilgjengelighetskravet er ifølge TEK17 å legge til rette for et helt livsløp i egen bolig. Skulle det oppstå behov for ekstra tilrettelegging av utstyr på badet senere i livet, unngår en dermed å måtte gjøre store, kostbare endringsarbeider.

Og skal vi tro prognosene, vil det bli behov for tilrettelegging på en del bad framover. Stadig flere eldre bor lenger hjemme. Befolkningsframskrivninger fra SSB beskriver at hver femte person i 2060 vil være 70 år eller eldre. Antallet over 80 år vil mer enn doble seg i løpet av 20 år. Mange av disse vil trolig være ressurssterke med god økonomi og høye krav til komfort på badet. En svært attraktiv kjøpegruppe, med andre ord. Derfor slår vi et slag for alternative tilvalg for de voksne boligkjøperne!

Last ned gratis veileder: Bo lenger hjemme med tilpasset bad

Tilby «Hjelpemiddelpakke» som tilvalg

På samme måte som boligkjøpere i dag kan velge mellom flere tilleggsløsninger når det gjelder utstyr og materialbruk, mener vi det burde være mulig å velge en form for hjelpemiddelpakke for badet som omfatter:

 • Toalett med eksempelvis ekstra sittehøyde og lengde, spyl- og tørkefunksjon
 • Toalettsete og håndtak med kontrastfarger
 • Høyderegulerbar servant, eller med en utforming som gir plass for rullestolbruker til å komme inn under vasken med rullestol
 • Armatur med skoldesperre, enten berøringsfritt eller med enkel hendel
 • Servantskap med innvendig lys og stikkontakt i nedre del som gjør det mulig å føne håret mens man sitter
 • Trinnfri dusjsone med regulerbar dusjløsning og plass til å sette inn dusjsete eller stol
 • Badekar som er enkelt å komme opp i, for eksempel med dør.
 • Sklisikre fliser
 • Skyvedør med motor som kan fjernstyres
 • Spesielt gode lysforhold på badet – gjerne med bevegelsesensor

Eller kanskje bare en «Klargjøringspakke»?

Kanskje har ikke boligkjøperen behov for spesialtilpasset utstyr på badet i dag, eller ønsker ikke å gjøre det. Holder ikke det økonomiske argumentet med at det er lønnsomt å tenke langsiktig, kan en annen mulighet være å tilby en klargjøringspakke i stedet, med så enkle tiltak som å:

 • Legge fram strøm til toalett og servant
 • Legge lavere avløp ved servant

Obs! Bad med livsløpsstandard bør ha vegger med spikerslag der toalett, vask og dusj skal plasseres slik at det er mulig å feste støttehåndtak som tåler stor belastning. Døråpningen inn til badet må være minst 80 centimeter og ha terskel som bygger maks 20 mm.

Økende behov for spesialtilpassede bad

Vi blir som nevnt stadig flere eldre. Eldre som vil bo lenger hjemme med spesialtilpassede bad. I samarbeid med blant annet Funksjonsutstyr forbereder vi i VB oss på å imøtekomme behovene som kommer. Sammen har vi mye kompetanse, så ta oss gjerne med på råd. Hvis du for eksempel vil snakke mer om en «hjelpemiddelpakke», eller rett og slett bygge et bad tilrettelagt for eldre!

New call-to-action

Temaer: Tilrettelagte bad, Tilpassede bad


Ken Røsholt's photo

Av: Ken Røsholt

Ken Røsholt er daglig leder i VB-bedriften Lillestrøm Rør og har lang erfaring som rørlegger. Han har tidligere jobbet hos VB Funksjonell VVS, blant annet som prosjekt- og avdelingsleder, med ansvar for rehabilitering av baderom og total rehabilitering av eneboliger. Ken er i tillegg bilmekaniker med fagbrev.

Epost

Webside

Hei! VB Bloggen er stedet for tips og råd, spennende nyheter og nye trender for alle som trenger litt energi, vann og varme. Våre kunnskapsrike fagfolk og gjesteskribenter deler smarte løsninger og nyttige artikler med deg om noe av det viktigste vi har: vann, varme og energi.

Du er nå på VB Bloggen Proff.
Besøk VB Bloggen Privat ›

New call-to-action

Siste innlegg