Nei, toaletter og bad med universell utforming må ikke være kjedelige!

Av Bjarte Bjelkarøy 29. august 2019

ALBA_Miljo_VB_tilrettelagte-bad

Hvem stiller egentlig kravene til universell utforming, og er det kravene i seg selv som har gjort at et typisk handikaptoalett forbindes med noe kaldt og kjedelig? I denne artikkelen kan du lese om viktige krav, om typiske feil som går igjen – og om hvordan farger og moderne design kan bidra til å innfri gjeldende krav.

Trist, lite innbydende, med standard utstyr og innredning - som regel i sterilt hvitt. I mange år har dette vært standarden, selv om det ikke trenger å være sånn. Kravene nedenfor sier ingenting om forbud mot farger og moderne design. Derimot er det forbudt å diskriminere personer med nedsatte funksjonsevner. Inkluderende design er et viktig begrep i denne sammenheng og det tilsier at bad og toalett bør være likt for alle. Med like brukeropplevelser for flest mulig, både når det gjelder sanseinntrykk og praktisk bruk.

Krav til universell utforming

Krav til universell utforming dekkes av en rekke lover, blant annet disse:

Teknisk Forskrift og Norsk Standard spesifiserer også krav til utforming (som for eksempel krav til håndstøtter ved toalettet og kontrastfarger mellom gulv og vegg) og tilgjengelighet. Mens utbygger og byggeier er pålagt å rette seg etter forskriften, er standardene frivillig å bruke. Standardene er imidlertid mer utfyllende og tar for seg blant annet betydningen av lys, farger og materialvalg.

temasiden vår om tilrettelagte bad kan du lese mer utfyllende om de forskjellige kravene.  

Gjengangerfeil på handikaptoaletter

På tross av gode intensjoner og klare føringer i regelverket, er det mange toaletter med universell utforming i det offentlige rom som skuffer brukerne med dårlige løsninger.

I følge Norges Handikapforbund er dette noen typiske feil:

  • Kombinert toalett, stellerom og lager gjør det vanskelig å komme fram til toalettet, som skal ha plass til rullestol på begge sider (toalettrom er ikke lager, og lager er ikke toalettrom)
  • Toalettrullen på bakveggen er utenfor rekkevidde
  • Vasken er plassert i hjørne uten fri adkomst
  • Vask, tørkerull og speil er for høyt plassert
  • Innebygd vask hindrer plass til bena i sittende stilling
  • Vask trukket inn på benkeplaten gjør det vanskelig å rekke vannet fra sittende stilling 
  • Vegghengte toaletter som er kortere enn mange rullestoler: Rullestolbrukere treffer ikke toalettsetet og risikerer å falle ved overflytting 
  • Spyleknappen er for høyt plassert

NHF har utarbeidet veilederen Toalett og bad - detaljer som teller. Her beskrives gode løsninger som kan brukes når en skal lage et funksjonelt toalett tilpasset alle.

 

Slutt på nitriste toaletter?

Det er som nevnt ingen krav til at det må se kjedelig ut, og heldigvis er det endringer på gang. Stadig flere universelt utformede toalettrom får både farger, materialer og design som speiler tiden og samfunnet vi lever i, men vi kan fortsatt bli bedre på dette. Nedenfor ser du et par eksempler på bad med utstyr fra Pressalit Care:

Pressalit SPACES - Hotel-1

PLUS_Independent_lime-1

Det trenger ikke være vanskelig å lage universelle bad det er trivelig å komme inn på og som fungerer for alle. Uansett om det er et offentlig toalett, et hotell, arbeidsplassen eller i en privat bolig. I VB har vi dyktige fagfolk som kan hjelpe til med planlegging og utstyrsvalg. Spør oss gjerne!

PS! Vi har en egen temaside om tilrettelegging av bad for eldre og personer med nedsatte funksjonsevner. Vil du ta en titt finner du siden her.

New call-to-action

 

Temaer: Universell utforming, Tilrettelagte bad


Bjarte Bjelkarøy's photo

Av: Bjarte Bjelkarøy

Bjarte Bjelkarøy jobber som faglig leder og personalansvarlig i VB VoldenTollefsen, avdeling Egersund. Han har jobbet hos VoldenTollefsen siden 1988, først som lærling og deretter som rørlegger i 15 år. Gikk teknisk fagskole i 2003 og 2004 og fikk mesterbrevet i 2006. Han har siden jobbet som faglig leder hvor han har styrt 20 rørleggere som driver med alt fra servicearbeider til større prosjekter. Han har vært sensor i rørleggernes prøvenemd i Rogaland i flere år. Han er også styreleder for Rørentreprenørene Norge avd. Rogaland.

Epost

Webside

Hei! VB Bloggen er stedet for tips og råd, spennende nyheter og nye trender for alle som trenger litt energi, vann og varme. Våre kunnskapsrike fagfolk og gjesteskribenter deler smarte løsninger og nyttige artikler med deg om noe av det viktigste vi har: vann, varme og energi.

Du er nå på VB Bloggen Proff.
Besøk VB Bloggen Privat ›

New call-to-action

Siste innlegg