Universell utforming – detaljer som teller når toalettet skal fungere for alle

Av Bjarte Bjelkarøy 29. september 2022

Toalettskilt_shutterstock_348098027-982766-edited.jpg

Et viktig kjennetegn på universell utforming er at alle kan bruke samme løsning og at det gir likeverdige forhold for alle. Men er vi flinke nok til å ta hensyn til brukernes behov i praksis og få med oss detaljene når vi planlegger og bygger toalett og baderom?

Selv om toaletter på offentlige steder og arbeidsplasser følger regler og krav for universell utforming, er det ikke nødvendigvis slik at rommet fungerer for brukerne i praksis. God universell utforming handler om å forstå brukerne og sette seg inn i behovene de har.

Lytt til brukerne

Norges Handikapforbund (NHF) har lenge hatt universell utforming som en av sine fanesaker, og har laget flere veiledere for planlegging og utforming av rom og løsninger som fungerer for mennesker med nedsatt funksjonsevne.

Fra brosjyren «Universell utforming og likestilling: Toalett og bad – Detaljer som teller» har vi hentet ut 9 av kvalitetskravene de setter til universell utforming av toaletter i det offentlige rom. Disse er langt på vei de samme som Norsk Standard anbefaler.

#1: Helhetlig planlegging

God universell utforming krever kunnskap, både om brukergruppens behov og egenskaper ved bygget. Selve rommet og plassering av rør og utstyr må ses i sammenheng. Erfaringer NHF har gjort seg, viser at utstyr ofte er tilfeldig plassert, slik at rommet ikke fungerer i praksis. Her er det med andre ord, helt klart rom for forbedring.

#2: Snusirkel foran toalett og vask på 1,6

Rommet må være stort nok for brukere av manuell og elektrisk rullestol. Kravet i TEK til snuareal foran toalett og vask er 1,5 meter i diameter, mens NHF anbefaler minst 1,6 meter.

#3: Fri plass rundt toalettet

Det er viktig med fri plass foran og på begge sider av toalettet, slik at rullestolbrukere kan rygge stolen inn og flytte seg over på toalettet så enkelt som mulig. 

  • Avstand fra veggen til forkanten av toalettet skal være 85 cm.
  • Sittehøyde skal være 48 til 50 cm.
  • Armstøtter skal være montert i bakvegg på begge sider. Avstanden mellom støttene skal være 60 cm og høyden over gulvet skal være 80 cm.
  • Toalettpapir skal henge på armstøttene.

#4: Vask og servantbatteri

NRF4290085_1

BERØRINGSFRI: MMIX Tronic servantbatteri, polert kobber fra Mora.

Kan du forestille deg hvordan det er å vaske hender foran en servant med skap under når du sitter i rullestol? Det er ikke spesielt lett. Derfor må det være fri plass under vasken for å komme inntil i sittende stilling. NHF anbefaler dessuten ettgreps servantbatteri med lang hendel som gjør det enkelt å betjene både vannmengde og temperatur.

Det finnes også flere berøringsfrie servantbatterier med justerbar makstemperatur.

#5: Betjeningshøyde

Utstyr som monteres i høyde fra 90 til 110 cm passer både stående og sittende stilling. Dette er derfor den anbefalte høyden for plassering av lysbryter, stikkontakt, såpedispenser, håndtørker, knagger og lignende.

Living Care baderomshåndtak smedbo

STØDIG: Living Care baderomshåndtak fra Smedbo.

#6: Speil

Speilet bør gå helt ned til vasken. Da er det i høyde for både sittende og stående. I tillegg kan helfigurspeil på vegg være nyttig for mange.

#7: Kontraster og belysning

Universelt utformede toaletter skal også fungere for mennesker med synshemning. Det inkluderer også eldre som får dårligere syn med tiden. I den sammenhengen blir kontraster viktig. Gulv må ha kontrast til vegger, og utstyr skal ha kontraster til vegg. Og det er selvfølgelig lov å bruke farger! Belysningen må være god, men uten blending.

#8: Lett å finne, enkelt å komme til

Handikaptoaletter og universelt utformede rom skal være tydelig skiltet i fellesarealer og på toalettdøren, som bør ha kontrastfarge til vegg. Det skal dessuten være lett for brukere å se om rommet er ledig eller opptatt (tilgjengelighetssymbol).

Når plassen utenfor toalettet i tillegg er god, blir det enklere for rullestolbrukere å komme til.

BathCo Nilo porselenservant-1

RIKELIG MED PLASS: Med Nilo porselenservanten fra BathCo får du rikelig med rullestol og benplass under servantet, samtidig som armene kan avlastes på benkeplaten. Se flere funksjonelle baderomsløsninger og produkter til bad her.

#9: Dører som er lette å bruke

Døren til toalettet skal åpne seg utover. Er det automatisk dør, skal døråpneren være plassert utenfor dørens slagradius, og med god avstand fra hjørnet (minst 50 cm).

Den som sitter i rullestol skal kunne åpne og lukke døren både fra utsiden og innsiden. Låsen må være enkel å bruke, og gjerne tydelig merket med piler og "LÅST/ÅPEN". På innsiden av døren bør det være festet en lukkebøyle som står diagonalt fra hengslesiden.

En siste, men ikke mindre viktig, detalj: Unngå terskel som lett kan bli en «snublekant» for svaksynte eller et hinder for rullestolen.

Vil du lese mer om å tilrettelegge bad for spesielle behov? Last gjerne ned veilederen vår om å tilpasse bad for eldre. Her finner du også gode råd hvis du skal planlegge bad for personer med nedsatt funksjonsevne og bevegelighet, enten det er i privat bolig, på hotell eller sykehjem. Du kan også besøke temasiden vår hvor vi har samlet nyttig informasjon om dette. 

New call-to-action

Temaer: Universell utforming


Bjarte Bjelkarøy's photo

Av: Bjarte Bjelkarøy

Bjarte Bjelkarøy jobber som faglig leder og personalansvarlig i VB VoldenTollefsen, avdeling Egersund. Han har jobbet hos VoldenTollefsen siden 1988, først som lærling og deretter som rørlegger i 15 år. Gikk teknisk fagskole i 2003 og 2004 og fikk mesterbrevet i 2006. Han har siden jobbet som faglig leder hvor han har styrt 20 rørleggere som driver med alt fra servicearbeider til større prosjekter. Han har vært sensor i rørleggernes prøvenemd i Rogaland i flere år. Han er også styreleder for Rørentreprenørene Norge avd. Rogaland.

Epost

Webside

Hei! VB Bloggen er stedet for tips og råd, spennende nyheter og nye trender for alle som trenger litt energi, vann og varme. Våre kunnskapsrike fagfolk og gjesteskribenter deler smarte løsninger og nyttige artikler med deg om noe av det viktigste vi har: vann, varme og energi.

Du er nå på VB Bloggen Proff.
Besøk VB Bloggen Privat ›

New call-to-action

Siste innlegg