Slik gjør du bygget klart for fremtidens toalettstandard

Av Camilla Cox Barfot 16. mai 2024

Varme og bad

Er du i planleggingsfasen av et nytt bygg? Da bør du vurdere dusjtoalett. Dusjtoaletter, som kombinerer funksjonen til et toalett og et bidet, har blitt populært i både private hjem og offentlige bygg. Installasjonen krever mer arbeid og derfor er tidlig planlegging viktig.

Dusjtoaletter – mer enn bare et toalett

I planleggingsfasen av et nytt bygg fokuseres det ofte på de iøynefallende designelementene. Samtidig vil alle designelementer, store som små, være med på å bidra til en helhetlig brukeropplevelse.

Et toalett er ikke lenger bare et toalett. Toalettet, eller dusjtoalettet, har nå funksjoner som flere ønsker. Justerbar dusjstråle, føner, varme seter og luftfilter blir snart sett på som en selvfølge – spesielt på luksuriøse hoteller eller kontorer.

Tidligere var dusjtoalettene store og klumpete, og tok mye plass. Nye modeller er mer kompakte og kan enkelt tilpasses resten av innredningen. Likevel handler valget om toalett om mer enn bare utseende. Det handler om å møte alle brukeres behov for funksjon og tilgjengelighet. Dette er spesielt viktig i bygg som sykehjem, sykehus og toalett for handikappede. Et dusjtoalett legger godt til rette for universell utforming, uten at det går utover det estetiske.

Dusjtoalett gir byggeiere og designere nå muligheten til ikke bare å møte, men å heve standarden for komfort og bærekraft i det nye bygget. Christoph Behling, designer for dusjtoalettleverandøren Geberit, mener et godt design ofte er trendy og kortsiktig, mens et perfekt design er tidløst og funksjonelt. På denne måten kan vi nå se dusjtoaletter i et langsiktig perspektiv – med tidløst design.

Les mer: Universell utforming – detaljer som teller når toalettet skal fungere for alle

Planlegg for dusjtoaletter i fremtiden

I motsetning til et vanlig toalett, trenger et dusjtoalett strøm og høyere vanntrykk. Rør må derfor legges under fliser og membran bort til veggen der dusjtoalettet skal stå. Derfor bør implementeringen av dusjtoalett komme tidlig i planleggingsfasen.

Å legge tomme rør i gulvet under en renovering eller i et nybygg er en strategisk og fremtidsrettet løsning. På denne måten legges det til rette for installasjon av et dusjtoalett i fremtiden, hvis det ikke er aktuelt akkurat når det bygges eller renoveres. Da blir det ikke nødvendig å rive opp gulvet eller vegger hvis man ønsker å installere dusjtoalett senere.

Les også: Fem viktige VVS-funksjoner du må ta hensyn til i ditt nye næringsbygg

Derfor er det viktig å involvere en rørlegger tidlig

Alle elementer i et design bidrar til en helhetlig brukeropplevelse, inkludert funksjon og tilgjengelighet. Dusjtoaletter kan gjøre et bygg mer moderne og brukervennlig, selv om de kanskje ikke er det første du legger merke til.

Ved å involvere en fagperson tidlig i prosjektet kan du unngå problemer, samtidig som det åpner for nye ideer og bedre løsninger.

Tekniske forutsetninger og korrekt installasjon

En profesjonell rørlegger kan vurdere de tekniske kravene og sørge for at alt av vannrør til avløpssystemet er godt planlagt. Dette inkluderer vurdering av vanntrykk, dimensjoner av rør og plassering av dusjtoalettet, som også krever strømtilkobling.

En rørlegger er også oppdatert på lokale byggeforskrifter og juridiske krav relatert til sanitetsinstallasjoner. Dette sikrer at alle installasjoner er i henhold til gjeldende lover og forskrifter, noe som er viktig for godkjenning av bygget.

Designprosess og forebygging av skade

Ved å ha en rørlegger med i planleggingen kan arkitekter og designere sørge for at de tekniske løsningene harmonerer med det estetiske uttrykket.

Tidlig involvering kan i tillegg hjelpe med å identifisere potensielle utfordringer på et tidlig tidspunkt. Det reduserer risikoen for dyre endringer eller reparasjoner.

Et forutsigbart budsjett

En rørlegger kan gi nøyaktige estimater for kostnadene knyttet til rørleggerarbeidet. Tidlig involvering sikrer også at man kan planlegge for økonomisk effektive løsninger som ikke står i veien for kvalitet eller funksjonalitet.

Les mer: Dette vør du ta med i en serviceavtale med rørleggeren

For å forberede bygget for fremtidens toalettstandard, er tidlig planlegging av dusjtoaletter viktig. Dette tiltaket sikrer ikke bare teknisk og estetisk integrering, det forbedrer også komforten og tilgjengeligheten for alle på bygget. Ved å involvere en rørlegger tidlig i designfasen kan nye ideer, løsninger og muligheter åpne seg – samtidig som installasjonen møter alle krav.


Camilla Cox Barfot's photo

Av: Camilla Cox Barfot

Camilla Cox Barfot har svennebrev som VVS rørlegger og jobber til daglig hos VB Kråkerøy Rør med forsikringssaker, og service til større bygg. Hun er opptatt av ærlighet, kunnskap og god service innenfor faget. Det er ikke uten grunn hun ble kåret til Norges Hyggeligste Håndverker 2019.

Epost

Webside

Hei! VB Bloggen er stedet for tips og råd, spennende nyheter og nye trender for alle som trenger litt energi, vann og varme. Våre kunnskapsrike fagfolk og gjesteskribenter deler smarte løsninger og nyttige artikler med deg om noe av det viktigste vi har: vann, varme og energi.

Du er nå på VB Bloggen Proff.
Besøk VB Bloggen Privat ›

New Call-to-action

Siste innlegg