Derfor skal du tenke på bad på Eldredagen 1. oktober

Av Ken Røsholt 27. september 2021

Derfor skal du tenke på badet ditt på Eldredagen 1. oktober-1

Hvert år markeres Eldredagen den 1. oktober. Hvert år rettes det fokus mot de eldres kår og plass i samfunnsstrukturen – og hvert år konkluderes det med at det burde legges bedre til rette for at eldre kan bli boende hjemme lenger. Nå må handling følge ord.

I løpet av 20 år vil antallet mennesker over 80 år doble seg her i landet og hver femte person som bor i eget hjem i 2060 vil være over 70 år. Eldrebølgen er merkbar og de aller fleste ønsker å bli boende hjemme lengst mulig – naturligvis.

Samtidig opplever vi at byggebransjen ikke har nok fokus på å legge til rette for hjemmeboende, slik det burde vært. Det kan by på problemer for mange mennesker i årene som kommer. Her ønsker vi i rørleggerkjeden VB å gå foran med gode eksempler. Det er viktig å starte med planleggingsfasen.

Les mer om FNs Internasjonale dag for eldre her

Tenk langsiktig når du planlegger baderommet

Boliger som bygges i dag har ikke spesielle krav til det som kalles universell utforming, men krav om tilgjengelighet skal innfris. Tek17 legger opp til et helt livsløp i egen bolig. Da gjelder det for eksempel å tilpasse baderommet slik at det kan endres underveis uten at det innebærer store kostnader og ombygginger.

For eksempel anbefales det å legge spikerslag i veggene rundt toalett, vask og dusj slik at man senere kan feste støttehåndtak som tåler stor belastning der. Det gjelder å tenke langsiktig i planleggingen av nye boliger og baderom.

Last ned gratis veileder: Universell utforming av bad

Badet er kritisk for å kunne bo lenge hjemme

Tilbake i 2018 viste en rapport utarbeidet av Kommunal- og moderniseringsdepartementet at hele 35 prosent av boligene som hjemmetjenesten besøkte, hadde fysiske hindre som gjorde det vanskelig for eldre og bevegelseshemmede å bli boende der. Undersøkelsen som rapporten bygger på, konkluderer blant annet med at utbedring av boliger kan gi redusert ressursbruk i pleie- og omsorgssektoren.

Badet er ett av de mest kritiske rommene i hjemmet som må fungere optimalt og ikke by på hindringer. Med alderen blir mange dårligere til beins og får mindre følelse i hendene og nedsatt gripeevne.

Dette lar deg bo lenger hjemme

Dette er noen konkrete tiltak for å gjøre bruken av baderommet enklere for mennesker som har nedsatt bevegelighet:

  • Fjern terskelen inn til badet
  • Utvid døråpningen inn til badet – Husbanken krever at den er minimum 86 centimeter bred
  • Bytt ut nåværende dør med en skyvedør. I dag finnes det også skyvedører med motor som kan fjernstyres med en håndkontroll
  • Velg utstyr på badet som er tilpasset brukere i rullestol, gåstol eller lignende
  • Dusj og badekar må tilpasses brukerens behov
  • Sklisikre fliser på gulvet
  • Toalett med håndtak som har ekstra sittehøyde og gjerne spyl- og tørk funksjon

Lekre bad kan også være tilrettelagte

Det blir fort at man ser på tilrettelagte baderom som institusjonaliserte. Mange vil mene at det ikke er mye spa-følelse og delikate løsninger på slike bad, men ting er i endring. Nå kan du helt klart se etter god design i kombinasjon med tilrettelagt brukervennlighet

Alle de ledene leverandørene av baderomsutstyr har dette på agendaen i dag og produkter som ikke bare ser bra ut, men også som kan følge deg og ditt livsløp.

Tenker du design og brukervennlighet fra starten av så kan du velge i mange varianter av baderomsinnredninger, vasker, belysning, blandebatterier, speil og smarte interiørdetaljer.

Bad blir fort et kostbart prosjekt

Selv om det finnes enkle tiltak for å bedre sikkerhet og brukervennlighet i en bolig for eldre og bevegelseshemmede, så blir det fort et kostbart prosjekt. I de fleste tilfeller må disse kostnadene dekkes av de som allerede bor i boligen.

Det finnes en lang rekke steder du kan søke om støtte til ombygging og tilrettelegging av bolig dersom du har behov for det. Både Husbanken, NAV og private legater kan gi støtte til ombygging ved nedsatt bevegelighet. Det er fort gjort å gå seg vill i de ulike stønadsordningene, men i denne artikkelen er det laget en god oversikt.

Her kan det også ligge muligheter for å kreve skattefradrag dersom utgiftene er usedvanlig store.

Avslutningsvis låner vi gjerne tittelen fra rapporten til kommunal- og moderniseringsdepartementet, for vi er hjertens enig i at et godt bad forlenger livet i egen bolig.

Knapp: Last ned veileder til universell utforming av bad

Temaer: Planlegge bad, Baderomsutstyr, Tilrettelagte bad, Tilpassede bad


Ken Røsholt's photo

Av: Ken Røsholt

Ken Røsholt er daglig leder i VB-bedriften Lillestrøm Rør og har lang erfaring som rørlegger. Han har tidligere jobbet hos VB Funksjonell VVS, blant annet som prosjekt- og avdelingsleder, med ansvar for rehabilitering av baderom og total rehabilitering av eneboliger. Ken er i tillegg bilmekaniker med fagbrev.

Epost

Webside

Relaterte innlegg

Hei! VB Bloggen er stedet for tips og råd, spennende nyheter og nye trender for alle som trenger litt energi, vann og varme. Våre kunnskapsrike fagfolk og gjesteskribenter deler smarte løsninger og nyttige artikler med deg om noe av det viktigste vi har: vann, varme og energi.

Du er nå på VB Bloggen Proff.
Besøk VB Bloggen Privat ›

New Call-to-action

Siste innlegg