Bør mitt borettslag eller sameie vurdere solenergi?

Av Baard Aas 18. mai 2017

Solenergi kan være et godt oppvarmingsalternativ til borettslag og sameier.

Har dere vært inne på tanken om å ta i bruk solenergi til oppvarming av borettslaget eller sameiet? Da har dere tenkt noen fornuftige tanker. Fordelene ved solvarme er mange. Her ser vi på noen av argumentene for å vurdere solvarmeanlegg.

Solenergi er utgangspunktet tilgjengelig overalt. Det er en av de soleklare fordelene ved solenergi, og gir den potensiale til å bli fremtidens viktigste fornybare energikilde. Ved hjelp av solfangere montert på egnet sted omdannes solstråling til varme som videreføres direkte til byggets varmeanlegg og kan således benyttes til oppvarming av varmt tappevann og oppvarming av bygning. Om varmen ikke blir brukt med en gang, kan den lagres til senere bruk.

Fordeler ved bruk av solenergi

Solenergi baserer seg på bærekraftige og miljøvennlige løsninger, og er en veldokumentert teknologi fra en betydelig internasjonal industri i vekst. Det er flere gode grunner til at du bør vurdere å installere et solfangeranlegg. Enova har listet opp noen av dem:

  • Det kan dekke ca. 50 % av tappevannsbehovet til en boenhet, eller 30 % av det totale energibehovet i kombinasjon med romoppvarming.
  • Etter installering fungerer solvarmeanlegg med minimalt tilsyn.
  • Anlegget er tilnærmet vedlikeholdsfritt og krever lite tilsyn.

Med solenergi unngår dere ulempene som knytter seg til andre energiformer. Det krever ingen større inngrep i naturen eller bygningskroppen og skaper ingen luftforurensning. Det er også den eneste fornybare energikilden som finnes i så store mengder at den alene kan erstatte hele verdens forbruk av kull, olje, gass og kjernekraft.

LES OGSÅ: Skifte ut oljekjelen? Her er noen alternativer du bør vurdere.

Enkelt å montere

Både på nye og eksisterende bygg er det mange tak eller fasader hvor det egner seg svært godt å montere solvarmepaneler. Panelene er enkle å montere, veier lite, krever minimalt av vedlikehold og er rimelig i innkjøp. Hvis du planlegger å rehabilitere tak eller fasade er det fornuftig å vurdere om solvarme skal inngå i planleggingen.

Ulemper ved bruk av solenergi?

Du har helt sikkert spurt deg selv: Hva gjør man på dager med mindre sol? Det er et legitimt spørsmål. Solenergien er tross alt ikke stabil. Sola produserer mer energi om dagen og mindre om natta, om vinteren eller i overskyet vær.

Heldigvis behøver ikke det være en stor utfordring. Solfangere lar seg enkelt kombinere med en biokjele eller varmepumpe, og sørger for oppvarming når solen ikke gir nok energi. Tilkobling til eksisterende energikilder er også relativt enkelt i de aller fleste tilfeller.

Hvor mye kan jeg spare med solenergi?

Utgiftene knyttet til et solfangeranlegg behøver ikke være spesielt store, men avhenger av størrelse, utforming og plassering, samt integrasjonen med det vannbårne systemet. Det som er fint, er at disse utgiftene kan tjenes inn igjen på 5-15 år. Hvor mye du sparer, avhenger av beliggenhet, solforhold og hva slags anlegg du velger.

Les også: Hva koster det å installere vannbåren varme i næringsbygg?

Hvor skinner sola mest?

Når det gjelder solforhold, så er det ikke så store forskjeller som man skulle tro. I løpet av et år er det er faktisk omtrent like mange soltimer i Norge som det er i Tyskland, og like mange soltimer på Vestlandet som på Østlandet. Faktisk er det også tilnærmet like mange soltimer nord i landet som det er på Østlandet! Forskjellen her er jo at solen ikke skinner særlig mye om vinteren, mens den derimot skinner hele døgnet om sommeren. 

Solfangere til oppvarming av varmt tappevann på en campingplass hvor det er midnattssol må jo være midt i blinken. Maks belegg hele sommeren og stengt om vinteren!

Oppsummert

Så, for å returnere til spørsmålet jeg stilte innledningsvis: Har dere vurdert å ta i bruk solenergi? Jeg kan også formulere det på andre måter: Ønsker dere et automatisk oppvarmingssystem med lite vedlikehold og minimale kostnader til drift? Er dere opptatt av å bruke miljøvennlige oppvarmingskilder, i stedet for eller sammen med anlegget dere har i dag? 

I så fall bør dere helt klart vurdere å ta i bruk solenergi. La det være synlig for alle at ditt borettslag eller sameie tenker miljø! En ekspert på VVS hjelper dere med å se nærmere på mulighetene.

Og du, vil du ha et tips om enkle tiltak for å forebygge vannskader? Last ned sjekklisten vår! Vi anbefaler også et besøk på temasiden vår Rehabilitering av VVS i borettslag og sameier.

New call-to-action

Temaer: Borettslag og sameier, Miljøvennlig varme og energitiltak


Baard Aas's photo

Av: Baard Aas

Baard Aas jobber som daglig leder i VB Lunder & Aas Rørleggerservice AS på Jessheim. Han er utdannet rørlegger, rørleggermester og fagingeniør VVS. Læretid var hos J. Werner & Søn. Senere ble han rørlegger, serviceansvarlig og prosjektleder hos Werner-Winther i Oslo. Deretter tok han Mesterbrev som rørlegger og Teknisk fagskole, VVS linjen. Baard har i tillegg studert ved Statens yrkespedagogiske høgskole og jobbet på Jessheim videregående skole med undervisning i rørfag, som hovedlærer og som studieinspektør. Baard er medlem i Prøvenemda for rørleggerfaget, styreformann i Romerike opplæringskontor for rørleggere, og har flere styreverv.

Følg på Facebook

Epost

Webside

Hei! VB Bloggen er stedet for tips og råd, spennende nyheter og nye trender for alle som trenger litt energi, vann og varme. Våre kunnskapsrike fagfolk og gjesteskribenter deler smarte løsninger og nyttige artikler med deg om noe av det viktigste vi har: vann, varme og energi.

Du er nå på VB Bloggen Proff.
Besøk VB Bloggen Privat ›

Last ned sjekkliste: Forebygg vannskader i borettslag og sameier

Siste innlegg