Er det mye jobb å legge vannbåren gulvvarme?

Av Jostein Larsen 12. november 2020

Er det vanskelig å legge vannbåren gulvvarme? Hvor starter du, hva må gjøres, og hvor lang tid vil det ta? Denne videoartikkelen gir deg svarene.

 

Hvordan legge vannbåren gulvvarme?

Mange lurer på om det er mye jobb å legge vannbåren gulvvarme, og hvordan man går fram, spesielt hvis det skal legges i eksisterende bolig. I videoen ser du hvordan jeg gikk fram da jeg skulle legge gulvvarme hjemme hos meg selv, og i teksten nedenfor har jeg tatt for meg noen av de vanligste spørsmålene som gjerne dukker opp i forbindelse med et slikt prosjekt:

Hvor starter jeg?

Jeg anbefaler at du begynner med å kontakte en rørlegger, gjerne en VB Rørlegger. Det vil sikre at du tar de rette valgene, både med tanke på produkter og løsningen generelt.

Tenker du å gjøre noe selv? Da er det veldig viktig at du har en tett dialog med rørlegger hele veien, og at alt som gjøres blir dokumentert. I VB bruker vi kvalitetssikringsverktøyet VB Smart, en app med sjekklister som sikrer at alt blir gjort riktig, og som også brukes for å lagre bilder av alle trinn i prosjektene vi jobber med, fra start til slutt.

Skal du selv stå som prosjektleder for jobben, bør du lage en oversikt over oppgaver som må utføres og hva du trenger.  Det enkleste er selvsagt å overlate denne oppgaven til rørleggeren også. 

Hvis gulvvarmen skal legges i en bolig du bor i, må du fjerne alt som står på gulvet. Planlegg derfor hvor ting kan oppbevares. Kan kjeller og veranda brukes, har du venner eller bekjente med litt ekstra lagringsplass, eller må du leie midlertidig lagerplass?

Tar det lang tid å legge vannbåren gulvvarme?

Dette avhenger selvsagt av hvor stor og komplisert prosjektet er. Med god planlegging og effektiv jobbing, kan det være gjort i løpet av et par dager. Må du vente på leverandører eller har flere fagfolk inne som kanskje ikke er koordinerte, kan det derimot fort bli uker.

VB_gulvvarme_Jostein-Larsen_rørlegger_2020-11-10-(2)

Hos oss tok det fire dager med arbeidsøkter etter middagen for å legge gulvvarme og gulv i stue, kjøkken og gang - og da var også nye gulvlister på plass. (De har jo ellers en lei tendens til å bare forbli en ugjort oppgave i lang tid.)

Merk deg at tiden over bare handler om legging og installasjon av rør. Skal du installere varmepumpe i tillegg, tar det lenger tid.

Kan vannbåren varme legges rett opp på eksisterende gulv?

Hvis du så videoen, la du sikkert merke til at jeg la isoporplatene rett oppå det gamle gulvet. Disse platene må ha et bærende underlag av noe slag, så om de legges rett oppå laminat, gulvbelegg, sponplater eller betong, spiller egentlig ingen rolle. Vanlig praksis er likevel å ta det bort hvis det er mulig, både med tanke på høydebesparelse og at sjansen for knirk øker, jo flere lag som ligger løst.

Klargjøring av anlegget

Når legging av gulvplater og rør er gjort, gjenstår den delen som fagfolk alltid bør gjøre, nemlig å montere en fordelerstokk som samler alle rørene, koble rørene til denne sammen med hovedrør fra en varmepumpe, for eksempel.

Deretter fyller rørleggeren opp rørene, lufter ut, innregulerer anlegget, kobler sammen romtermostatene og dokumenterer det de har gjort, før du igjen kan få ting på plass og til slutt nyte behagelig varme fra gulvet.

Hvis du vurderer å gjøre jobben selv

Når vi får i oppdrag å legge gulvvarme, gjør vi gjerne hele jobben i mer enn 96 prosent av tilfellene. I de øvrige, har vi tett dialog med kunden. Vi hører likevel innimellom om folk som har gjort ting selv og fått tak i rør som rørleggeren ikke bruker. Sånt blir det fort dyrt merarbeid av, fordi rørleggeren må skaffe deler andre steder for å få koblet løsningen sammen. Det er ikke alltid en rørlegger vil gå god for rørtypene en kunde har skaffet selv heller. Derfor er det superviktig å spørre en fagkyndig person før du planlegger for mye.

Husk også at det av hensyn til forsikring, garantier og optimal drift, er viktig at alt blir riktig utførtMin anbefaling er derfor at du overlater jobben til fagfolk.

Finn din VB-rørlegger ›

 

Temaer: Miljøvennlig varme og energitiltak


Jostein Larsen's photo

Av: Jostein Larsen

Jostein jobber for VB Harald Larsen Rørlegger på Støren i Sør-Trøndelag. Han begynte i lære i 2004, tok svennebrev i 2006 og har jobbet som rørlegger siden. Jostein er aktiv både i naturen og på Instagram, hvor han også deler bilder fra sin rørleggerhverdag. VB fikk Jostein med på blogglaget våren 2017.

Epost

Webside

Hei! VB Bloggen er stedet for tips og råd, spennende nyheter og nye trender for alle som trenger litt energi, vann og varme. Våre kunnskapsrike fagfolk og gjesteskribenter deler smarte løsninger og nyttige artikler med deg om noe av det viktigste vi har: vann, varme og energi.

Du er nå på VB Bloggen Privat.
Besøk
VB Bloggen Proff ›

Miljøvennlige måter å varme opp boligen på

Siste innlegg