Smarthus — det lille ekstra med de store fordelene!

Av Fredrik 18. mars 2021

VB_SQ-Quantum-Lifestyle-Shot-1-Armaturjohnsson

Tradisjonelt er ikke rørbransjen kjent for smarthusprodukter. Dette er noe som har vært forbeholdt elektrikeren, men vi er i ferd med å se et skifte. Flere og flere ønsker den behagelige vannbårne varmen, med fritt valg av energikilde, og da er det naturlig å kunne tilby mer enn bare styring av dette fra appen. Som rørleverandør er vi derfor veldig glade for å kunne være en del av dette skiftet sammen med mange andre spennende aktører.

Hva trenger du egentlig for å få et smarthussystem –og hvor begynner du?

Det er ikke til å legge skjul på at det er en jungel av leverandører, produkter og ikke minst apper der ute, så hva skal du egentlig velge? Det er flere veier til mål, men med vår bakgrunn fra rørsystemer er vannbåren varme (gulv eller radiatorer) et naturlig utgangspunkt. Har du dette kan du nemlig velge romtermostater med app-styring og bygge på med andre smarte enheter som smartplugg, røykvarsler, dør- og vindussensor og vannstoppventil og så videre — alt i én og samme app.

Forutsetter ikke vannbåren varme

Det er viktig å påpeke at vannbåren varme ikke er en forutsetning, men et fint utgangspunkt. Den eneste inngangsbilletten er i prinsippet den universale nettverksporten, eller huben om du vil. Det er denne som sørger for kommunikasjon mellom enheten og appen ved hjelp av wifi. Det er for eksempel flere som ønsker vannstoppventil med app-styring og sms-varsling, uten at de nødvendigvis har vannbåren varme i huset. Smartplugger kan eksempelvis styre varmeovner og andre elektriske varmekilder - så her er det bare fantasien som setter begrensninger.

Smartrelé og smartplugg gjør den samme jobben. Den ene sitter skjult bak stikkontakten, mens den andre sitter i stikkontakten. Valgmulighetene er mange og produktsortimentet bredt, men noe for enhver smak.

Ikke forbeholdt nye boliger

Smarthus og smart varmestyring er kanskje først og fremst forbundet med nye hus og hytter, men du kan like fullt oppgradere gamle vannbårne anlegg så de oppleves som splitter nye igjen! Det at du har et hus fra 70- og 80-tallet er derfor ikke lengre en hindring så lenge du har vannbåren varme i huset fra før. Enkelt forklart handler det om å bytte ut komponentene som sitter på rørene, evt. radiatorene, i tillegg til selve styringen som ofte er i form av en kontrollboks og romtermostater.

Mulighet for å utvide smarthusløsningen

Fordelen med et smarthussystem er at du kan begynne i det små og komplettere underveis for å møte egne behov. Noen starter med en nettverksport og en smartplugg, mens andre hopper i det og vil ha «alt». Her er det du som avgjør hva som passer for deg, din bolig og din lommebok.

Dette er også grunnen til at det er vanskelig å svare på spørsmål rundt pris. Det avhenger nemlig av hva du ønsker og hvor mye du ønsker å gjøre smart i huset, eller kanskje hytta. For det er ikke bare hjemme vi ønsker komforten som smarthusprodukter gir oss. Har du glemt å skru av lyset eller kanskje stenge vannet før du dro kan du enkelt gjøre dette fra appen ved hjelpe av noen få tastetrykk.

Styr alt fra én og samme app

App-styring er fint og flott, men det kan også bli for mye av det gode. Ulike apper til ulike formål blir slitsomt i lengden og derfor er vår oppfordring å finne det systemet som oppfyller flest mulig av dine behov, så du kan forholde deg til færrest mulig apper. Ønsker du talestyring er det greit å vite om denne funksjonen er tilgjengelig (noe den er hos oss). Som leverandør av smarthussystemet Arjonsmart er vi derfor veldig glad for at vi kan tilby typiske smarthusprodukter i tillegg til vår varmestyring for vannbåren gulvvarme, Arjonfloor® og radiatorer.

Finn et system som kan tilpasses din hverdag —ikke omvendt

Med vårt smarthussystem kan du sette opp kjøreplaner som angir når romtermostatene skal varme opp, og til hvilke temperaturer. Det betyr at du kan ha egne planer for helgedager som tilbringes hjemme, eller for eksempel feriemodus som sørger for minimalt forbruk når du er bortreist.

Nesten samme prinsipp gjelder for smarthusenhetene. Her kan du selv finne på, og sette opp regler. Hva vil du skal skje hvis du åpner en dør? Skal varmen skrus på eller skal lampen begynne å lyse? Hva med en egen «partyinnstilling» som sørger for å senke varmen og skru den av hvis for eksempler vinduer med sensor åpnes?

Eller kanskje tidsstyring er tingen for deg, hvor lys går av og på til faste tidspunkt? Ønsker du mulighet for talestyring med Google? Mulighetene er mange og kanskje viktigst av alt —det er du og ditt behov som avgjør hva som er riktig løsning for deg.

Vil du vite mer om dette? Kontakt oss i Armaturjonsson, eller din nærmeste VB Rørlegger.

Knapp: Last ned e-bok om energieffektive måter å varme opp boligen på

Temaer: Miljøvennlig varme og energitiltak


Fredrik's photo

Av: Fredrik

Fredrik Henriksen har tidligere jobbet som utførende rørlegger. Han begynte som kurs- og proffbutikkansvarlig hos Armaturjonsson i 2017, men er nå produktsjef for sanitær og varme.

Epost

Webside

Hei! VB Bloggen er stedet for tips og råd, spennende nyheter og nye trender for alle som trenger litt energi, vann og varme. Våre kunnskapsrike fagfolk og gjesteskribenter deler smarte løsninger og nyttige artikler med deg om noe av det viktigste vi har: vann, varme og energi.

Du er nå på VB Bloggen Privat.
Besøk
VB Bloggen Proff ›

Knapp: Last ned e-bok om energieffektive måter å varme opp boligen på

Siste innlegg