Redd for vannskader? Slik gjør du hjemmet ditt vannsikkert før ferien!

Av Ken Røsholt 26. juni 2018

VB_Gjør hjemmet ditt vannsikkert før ferien

Vi nordmenn bruker mye tid og penger på oppussing og interiør, og vi er også relativt flinke til å verne om verdiene våre gjennom forsikringer og tyveri– og brannalarmer. Men faktum er at det er større sannsynlighet for at det oppstår en vannskade i hjemmet ditt, enn at du opplever innbrudd. Skal du virkelig beskytte boligen din gjør du derfor lurt i å gjennomføre tiltakene vi har tatt for oss i denne artikkelen.

Steng stoppekrana

Reiser du vekk i en lengre periode, som for eksempel i forbindelse med sommerferien, bør du stenge stoppekrana slik at vanntilførselen inn til boligen stoppes. Da unngår du at vannet får fosse fritt i dagevis hvis det skulle oppstå skade på et rør mens du er borte. Etter at du har stengt stoppekrana, bør du åpne en av servantkranene slik at vanntrykket i boligens rørsystem dempes. 

Obs! Når du gjør dette, må du også å ta strømmen til berederen. Hvis ikke, kan den "koke", som vi kaller det på fagspråket. Det betyr at det dannes damp i toppen på berederen som kan ødelegge termostat og varmeelement. 

I tillegg bør du være klar over at hvis du er borte mer enn 14 dager krever forsikringsselskapet at stoppekrana skal være stengt. Er den ikke det, og det oppstår en lekkasje, får du ikke bare en ødelagt bolig, men også dyrere reparasjonskostnader. For forsikringsselskapet vil sannsynligvis redusere erstatningsbeløpet.

Det kan det hende at du – i likhet med mange andre - har en stoppekran ute. De er ofte vanskelige å finne.  Er dette den eneste stoppekranen du har, bør du kontakte rørlegger for å få installert en inne også. Både for å imøtekomme forsikringsselskapenes krav, og for å gjøre det enklere å stoppe vannet hvis uhellet skulle være ute. 

Installer lekkasjestopper

I alle boliger bygget etter 2010 har det blitt påbudt å installere lekkasjestoppere. Det bør også gjøres i eldre boliger hvor sannsynligheten for lekkasje faktisk er høyere. En lekkasjestopper vil oppdage om det oppstår lekkasje i boligen, og dermed automatisk stenge av vannet. Det finnes litt forskjellige typer på markedet. Her er et eksempel:

  • FlowStop Smart fra Watercontrol er en høykvalitetsløsning som kan installeres med inntil 100 sensorer. Den gir deg beskjed på app dersom den oppdager feil eller lekkasje og stopper vanntilførselen også ved strømbrudd.

Du rekker kanskje ikke dette før ferien, men da kan du sette det på huskelista over ting som bør gjøres når du er tilbake. Det samme gjelder neste punkt, en vannsjekk. Blir det knapt med tid nå, er det absolutt å anbefale at du får gjennomført en vannsjekk i boligen din når du er hjemme igjen. På den måten blir hjemmet ditt vannsikkert året rundt.

Bestill en vannsjekk

Du kan bestille en vannsjekk fra din lokale VB Rørlegger. Da vil alt av blandebatterier, rør, sluk, vannlåser, vaskemaskinkoblinger, varmtvannsberedere og eventuelt annet utstyr tilknyttet vann i boligen din, bli sjekket. Rørleggeren utformer på bakgrunn av dette en tilstandsrapport med forslag til tiltak som bør gjennomføres. Denne dokumentasjonen er også nyttig ved salg av boligen.   

Les også: Hvor viktig  er det å dokumentere at arbeid på badet er faglig riktig utført?

Sikre tekniske installasjoner

Det svakeste punktet på et rør er koblingene mot tekniske installasjoner som vaskemaskiner, kaffemaskiner, kjøleskap og isbitmaskiner. Slike apparater bør absolutt sikres med lekkasjestopper. Vanntett gulvbelegg på vaskerom, kjøkken og bad vil også være et godt tiltak. Men da er vi vel strengt tatt over på tiltak som krever litt mer tid og planlegging enn den enkle øvelsen det er å stenge stoppekrana.

Og et par tips til på tampen:

  • Sett aldri på vaske –og oppvaskmaskiner når du ikke er hjemme, eller om natten. Dette er både brannfarlig og dårlig vannsikkerhet.
  • Glem dessuten ikke avløpsslangene, her kan det også oppstå feil og lekkasjer.
  • Husk å bruke sertifiserte rørleggere til alt av rørarbeid. Det blir viktig for forsikringsselskapet dersom boligen får vannskade.
  • Forsikringsselskapene oppfordrer til at alle over 5 år bør vite hvor den innvendige hovedstoppekrana er - og hvordan de kan stoppe vannet. Har du barn og ungdom boende hjemme som ikke kan dette, bør du bruke et par minutter på en liten leksjon. Spesielt hvis ungdommen skal være hjemme alene mens dere drar på tur.

Ha en strålende sommer, nyt badevannet, og gjør hjemmet vannsikkert før du tar ferie!

Mer om Vannsjekken

Temaer: Forebygge vannskader


Ken Røsholt's photo

Av: Ken Røsholt

Ken Røsholt er daglig leder i VB-bedriften Lillestrøm Rør og har lang erfaring som rørlegger. Han har tidligere jobbet hos VB Funksjonell VVS, blant annet som prosjekt- og avdelingsleder, med ansvar for rehabilitering av baderom og total rehabilitering av eneboliger. Ken er i tillegg bilmekaniker med fagbrev.

Epost

Webside

Hei! VB Bloggen er stedet for tips og råd, spennende nyheter og nye trender for alle som trenger litt energi, vann og varme. Våre kunnskapsrike fagfolk og gjesteskribenter deler smarte løsninger og nyttige artikler med deg om noe av det viktigste vi har: vann, varme og energi.

Du er nå på VB Bloggen Privat.
Besøk
VB Bloggen Proff ›

Last ned: #DIY - Hvordan unngå vannskader

Siste innlegg