Nytt bad på hytta? Dette bør du ta med i planleggingen.

Av Ken Røsholt 23. februar 2017

Ting du bør tenke på når du skal planlegge nytt bad på hytta.

Har du planer om nytt bad på hytta? Enten du skal oppgradere, pusse opp, renovere eller bygge helt nytt, bør du ta deg tid til å planlegge fornyelsen godt. Hyttebadet har kanskje noen flere begrensninger enn badet hjemme, men mulighetene er likevel mange!

Nordmenn elsker hyttelivet! Rundt omkring i vårt landstrakte land, ved sjø og skjær, på knauser og topper, i de dypeste skoger, står i underkant av en halv million små og store «hjem nummer to» for norske familier. I tillegg går mer enn hundre tusen av oss rundt med hyttedrømmen og midler til å realisere den.

Den særnorske interessen for natur og friluftsliv oppgis å være hovedårsaken til at så mange av oss har hytte, men ironisk nok bruker vi mer tid på bygge- og oppussingsprosjekter på hytta, enn på tur og natur!

Hvis ditt bad er et av mange planlagte renovasjonsprosjekter i den norske hytteheimen, så får du noen innspill her som du kan ta med i planleggingen.

Vann og strøm - eller ikke?

Når du planlegger nytt bad på hytta er det naturlig nok to spørsmål som står helt sentralt:

Har du innlagt vann? Har du strøm?

Er det ja på begge, er det i utgangspunktet ingen begrensninger for hva du kan velge av løsninger. Et hyttebad kan være like luksuriøst som et bad i bolig, det er bare fantasien og budsjettet som setter grenser!

LES OGSÅ: Hva koster det å pusse opp badet?

Er svaret «ja» på rennende vann, men «nei» på strøm, har du i hvert fall basisingrediensen for de fleste vanlige sanitærløsningene, som vannklosett, vask og dusj (dog i kaldt vann).

Er svaret «nei» på vann, men «ja» på strøm, finnes det flere smarte alternativer til vannklosettet, både med og uten strømtilkobling. Med innlagt elektrisitet kan du varme opp vann til bruk på badet som du henter utenfra, og du kan varme opp selve rommet. Ikke minst betyr innlagt strøm at du kan ha lys på badet, og bruke for eksempel barberbermaskin og hårføner - hvis du anser den slags utstyr som viktig på hytta, da.  

Er svaret «nei» på både strøm og vann? Det er fortsatt mye fint du kan gjøre!

Hyttebad uten innlagt vann og strøm

Mange nordmenn setter stor pris på det enkle hyttelivet, uten elektrisitet og vann i krana. Og for førstegangskjøpere er det kanskje nettopp hytter uten innlagt vann og strøm som er muligheten i et hett priset hyttemarked. Et hyttebad kan være fint og praktisk også uten disse fasilitetene!   

Opplevelsen på badet handler i stor grad om trivsel og sjarm. Med løsninger som rommer de viktigste tingene og ivaretar de viktigste behovene - et godt speil, et lekkert vaskefat eller en fargerik vaskebalje - er mye gjort. Tenk enkelt, og gjerne gjenbruk! Kan en brukt kommode forvandles til en vaskeservant? Kan et loppemarkedfunn bli en spennende oppbevaringsløsning? Kan en gammel stamp fungere som badekar for ungene - eller deg selv?       

Det er også fullt mulig å gjøre sitt fornødne innendørs på «moderne» vis uten strøm, og dusje uten rennende vann. Et batteridrevet vakuumtoalett er én mulighet. Dusj med fotpumpe og såkalte campingdusjer kan gjerne monteres på hytta, men det forutsetter at rommet har ventilasjon og at gulv og vegger er behandlet for å tåle vann og fukt.

Eller hva med en utedusj, rett og slett? Det kan fungere bra på sommerhytta!

Hyttebad med innlagt vann

Er du tilkoblet vann og avløp, skal du behandle hyttebadet som et hvilket som helst annet våtrom (våtromsnormen). Dette vil i praksis si at det er noen ting du kan gjøre selv når du rehabiliterer eller pusser opp, og andre ting som fagfolk må ta seg av.

Mulighetene øker betydelig når du har tilgang til vann og avløp, og mange av vurderingene du skal gjøre i forbindelse med bygging, rehabilitering eller oppussing av hyttebadet er de samme som du vil gjøre for et bad i boligen din. Her får du tips om ting du bør tenke på når du planlegger bad. 

Noen ekstra faktorer vil du selvsagt måtte regne med, både praktisk og økonomisk, når du skal gjøre bygge- eller oppussingsarbeid på hytta, kontra hjemme. Adkomst, for eksempel. Hvor enkelt eller vanskelig er det å ta seg fram til hytta med materialer? Hvor lang reisevei er det for fagfolk som skal utføre jobber for deg? Står hytta langt utenfor allfarvei, vil prosjektet ditt trolig kreve ekstra god planlegging og et noe større budsjett.      

Husk frostsikring…

Vann inn til hytta gir store muligheter, men det kan også gi bekymringer. Er hytta lite brukt i vintersesongen? Vann som fryser i rørene kan gjøre skader på rør og utstyr. For å unngå frostskader bør du isolere utsatte deler i rørsystemet og tømme rørene når du avslutter hyttesesongen. Hvis du har vannklosett bør du helle frostvæske i toalettet. Ta gjerne en kikk på denne sjekklisten for vinterstenging av hytta. (Har du vannbåren varme i hytta di, bør du også se avsnittet om frostsikring av varmeanlegg nederst i denne artikkelen).

… og ventilasjon!

Det er viktig med god ventilasjon for å unngå fuktskader - også på hyttebadet. Avtrekksvifte er helt nødvendig hvis badet brukes til dusj og bad. Kanskje har du mulighet til å få ventilasjon gjennom yttervegg? Dette og andre spørsmål rundt avtrekk og ventilasjon kan rørleggeren svare på. 

Tilkobling til vann og avløp

Er du ikke tilknyttet vann- og avløpsnettet, men ønsker å være det, bør du starte med å forhøre deg hos en rørleggerbedrift om hva de er i stand til å levere der du har hytta di. I de aller fleste tilfeller vil det lønne seg å gå sammen med naboer fra omkringliggende hytter for å få et samlet tilbud på leveranse av tilknytning til vann- og avløp.

Og du, vil vite hvordan du planlegger et bad best mulig? Last ned e-boken vår nedenfor da vel! Du kan også besøke temasiden vår om oppussing av bad. Her finner du råd du kan ta med deg hele veien - fra du begynner å tenke tanken på nytt bad, til det står klart til bruk. 

Kos deg på hytta! 

New Call-to-action

Temaer: Planlegge bad, Hytte


Ken Røsholt's photo

Av: Ken Røsholt

Ken Røsholt har jobbet som rørlegger hos VB Funksjonell VVS i 8 1/2 år. De 2 siste årene som prosjekt- og avdelingsleder på Romerike. Som prosjektleder har han oppdrag som rehabilitering av baderom, total rehabilitering av eneboliger, installering og service på varmepumper, varmeanlegg og nybygg. Han koordinerer, i samarbeid med daglig leder, oppdrag for 2-3 kollegaer. Da håndterer de servicejobber og har egne avtaler med NAV på service av dusjtoaletter og hev/senk servantløsninger. Han har tidligere bakgrunn som bilmekaniker med fagbrev.

Epost

Webside

  • Skriv en kommentar

Hei! VB Bloggen er stedet for tips og råd, spennende nyheter og nye trender for alle som trenger litt energi, vann og varme. Våre kunnskapsrike fagfolk og gjesteskribenter deler smarte løsninger og nyttige artikler med deg om noe av det viktigste vi har: vann, varme og energi.

Du er nå på VB Bloggen Privat.
Besøk
VB Bloggen Proff ›

New Call-to-action

Siste innlegg

Temaer

Se alle