Når du planlegger å totalrenovere badet, pusse opp badet eller bygge et nytt bad, så er steg nummer én å vurdere hva som er aller viktigst for deg. Er det tekniske ting som å legge om fra kobbersystem til rør-i-rør, skifte sluk eller legge nye varmekabler? Eller er det kun estetiske aspekter som står øverst på ønskelista? Eller begge deler? Når dette er definert blir det langt enklere å sette opp et budsjett, med oversikt over hvor pengene bør plasseres for å oppnå det resultatet du er ute etter.
Er det da plass til fliser eller mikrosement i budsjettet, eller bør du heller gå for gulvbelegg? Kan et gulvtoalett være bra nok, eller må det et vegghengt toalett til for å oppnå estetikken du er ute etter? Og hva med taket? Takplater med ett lampepunkt er rimeligere enn gipsplater med spotter, men er det like fint? Dette er det bare du selv som avgjør, men noe som prosjektledere og rørleggere gjerne hjelper deg med å definere, regne på og planlegge. Da er det greit å ha tenkt over det og lagt en liten plan.
Når det kommer til hvilke overflater og sammensetninger som er vanligst å velge på badet er det spesielt fire kombinasjoner som skiller seg ut:
- Fliser på gulv med fliser på veggene.
- Fliser på gulv med baderomspanel på veggene.
- Gulvbelegg med malte vegger.
- Mikrosement på gulv og vegg, eller i kombinasjon med andre overflater.
La oss ta en nærmere titt på disse overflatene.
Fliser på gulv og vegger
Baderomsfliser – den store klassikeren– er alltid et safe valg. Fliser i seg selv går aldri av moten, men selve utseendet endrer seg i takt med ulike baderomstrender og interiørtrender.
Jeg anbefaler at du kun bruker store fliser hvis baderommet også er relativt stort. Hvis baderommet ditt er av den mindre sorten, kan de store flisene gjøre at romfølelsen blir enda mindre. I tillegg får du kanskje bare plass til tre fliser i bredden, som må kappes. Da er nok mindre fliser å foretrekke, med mindre du går for en avlang designsluk inntil veggen. Designsluk passer ypperlig sammen med store fliser. Et ekstra luksuriøst og moderne valg er å benytte hele flisplater – litt som man bruker hele steinplater på kjøkkenbenken, men for baderomsveggen istedenfor. Da slipper du fliser, og det blir enklere å skjære ut hull for eksempelvis en nisje i dusjveggen. |
KLASSISK: Fliser går aldri av moten, og kommer i et stort utvalg varianter. |
Baderomspanel på veggene
Baderomspanel, også kjent som våtromsplater, er noe raskere og rimeligere å pusse opp badet med enn fliser.
Fibos veggpaneler er eksempelvis en type våtromsvegg med klikksystem, som typisk benyttes i størrelsen 60x2,40.
Disse høytrykkslaminerte panelene kommer derfor i full høyde som monteres rett på eksisterende vegg eller stående. Disse klikkes raskt sammen på veggene, og kommer i en rekke mønster som flisemønster eller betongmønster, med alt fra matt finish til høyglans.
Fibos veggplater har membran på forsiden så det trengs ikke monteres av tømrer. De er spesielt enkle å holde rene siden det ikke er noen fuger.
ENKEL FORANDRING: Baderomspanelene fra Fibo er enkle å montere og rengjøre. Her ser du et eksempel fra Crescendo-kolleksjonen. Foto: Fibo.no
Vinyl og våtromsmaling på fiberduk
Vinyl er kjent som et rimelig og effektivt gulvbelegg. Vinyl er topp som en quick-fix på eldre baderom, når man ikke har mulighet for full renovering, eller som en rimelig og flott overflate ved oppussing av bad. Valgmulighetene er langt større nå enn for bare ti år siden, og du kan til og med få vinylgulvbelegg i ulike teksturer og mønstre, slik som det populære Terazzo-mønsteret eller for å etterligne treverk.
RIMELIGE, MEN FINE ALTERNATIVER: Våtromsmaling (til venstre) gir et pent og personlig preg på badet. Vinylbelegg på gulvet finnes i mange utforminger, som for eksempel treverketterligning. Foto: Jotun.com og Fargerike.no
Vinyl har tidligere blitt benyttet på baderomsveggen, men i dag er det veldig få som bruker veggvinyl. Man bruker heller fiberveggplater eller malte vegger og fiberduk – altså at man kler veggene med fiberduk, grunning og sparkel – deretter våtromsmaling. Teknikken gir en glatt flate, som er enkel og lettstelt i bruk, og er økende i popularitet. I tillegg gir teknikken mer rom for å prøve en unik stil, samtidig som det er lettere og rimeligere å forandre om et par år hvis man vil. Våtromsmaling på fiberduk kan vaskes, men ikke benyttes i dusjen. Da kjører man heller en kombinasjon med fliser, fiberveggflater eller dusjkabinett.
Både vinylgulvbelegg og våtromsmaling på fiberduk er rimelige valg.
Mikrosement på badet og i dusjen
Mikrosement på badet har blitt ekstremt populært de siste årene, og det ser ikke ut til å stoppe med det første. Flott er det, for mikrosement kan brukes på både baderomsgulvet, på baderomsveggen og inne i dusjen.
Mikrosement kan brukes på nye bad og ved total renovering av bad, noe som tilfører en veldig moderne og eksklusiv look.
MODERNE STIL: Mikrosement gir et ekslusivt uttrykk, men er ikke så dyrt som mange kanskje tror. Foto: Fokhus.no
Mikrosement kan også brukes rett på eksisterende fliser for å freshe dem opp, eller for en rimelig oppgradering av badet, så lenge membranen er intakt.
Enten på hele gulvet og alle vegger, eller kun på mindre områder. For eksempel kan mikrosement legges kun på gulvet i dusjen, hvis området begynner å bli vanskelig å holde pent og rent, med slitne fuger. Og ja, mikrosement kan til og med legges rett på fliser med varmekabler i gulvet. I slike tilfeller er ikke mikrosement dyrt, noe mange tror.
Hva slags overflate er enklest å holde rent på badet?
Det enkleste er ofte det beste, i det minste hvis du er ute etter et lettstelt bad. Så når det kommer til hva slags overflate som er enklest å holde rent på badet, så kommer gulvbelegg inn på en klar førsteplass. Gulvbelegg gir deg en, hel flate. På en andreplass har vi mikrosement – som også har en hel flate, men kan ha noe mer tekstur (hvis du selv ønsker det) som smuss kan feste seg. Til slutt har vi fliser, som over tid kan blir krevende å holde rene og pene – mest fordi fugen er vanskelig å holde ren.