Gamle varmtvannsberedere i borettslaget? Dette må du passe på!

Av Per H Olsen 23. september 2021

VB_Ny varmtvannsbereder_ borettslag-458417-edited.jpg

En stor andel av de vannskadene som oppstår i norske hjem skyldes gamle og utslitte varmtvannsberedere. Beredere som gjerne befinner seg under kjøkkenbenken i borettslag og sameier. Og der står de tilsynelatende godt. Inntil det oppstår en lekkasje. Mange boligsameier har derfor en jobb å gjøre for å få kontroll på disse berederne. Både for å holde forsikringskostnader nede – og for å redusere følgeskader. For de blir fort store. Her er mine tips til hva som bør gjøres.

Hvem har kontroll på varmtvannsberedere i borettslag og sameier? 

Hvem har kontroll på varmtvannsberedere i borettslag og sameier? Uten eksakte tall å vise til, tør jeg likevel påstå at svaret er «svært få». Fortsatt er det slik – i hvert fall i Tromsø hvor jeg holder til – at få borettslagsstyrer, sameier, vaktmestere eller huseiere for den saks skyld, har innført rutiner med årlige kontroller av varmtvannsberedere. Og jeg tror ikke min by er noe unntak. 

Bereder som er gått ut på dato? 

Her i Tromsø hadde vi over 1100 akuttoppdrag i 2019. Det vil si tre vannskader per dag. Rundt 800 var vannlekkasjer. Hele 9% av disse var lekkasjer på varmtvannsberedere i nettopp borettslag og sameier. Heldigvis ble de fleste lekkasjene avdekket på et tidlig tidspunkt. For når det først går galt, er konsekvensene gjerne store – ofte med følgeskader i naboleiligheter.

I tilfelle du lurer: Gjennomsnittsalderen på en bereder er 15-20 år. Blir den så gammel, bør den byttes ut. Fortsatt så møter vi ofte på beredere i borettslag som er langt over 20 år. Derfor er det viktig å sjekke produksjonsåret og skrive det tydelig på en lapp som kan festes på berederen. Da blir det enklere, for alle, å følge med på når det er behov for å bytte ut varmtvannsberederen. Vi anbefaler også at borettslaget eller sameiet lager en vedlikeholdsplan for utskifting av beredere.

Last ned sjekkliste: Forebygg vannskader i borettslag og sameier

Stolpediagrammet nedenfor viser resultatene fra en opptelling vi i VB Tromsø utførte i 2019, men erfaringen fra de siste årene viser samme tendensene:

Lekkasjeårsaker blant kunder VB Tromsø 2019-1

Vårt inntrykk er at svært få borettslag og sameier har oversikt over hvor gamle de forskjellige varmtvannstankene er, og hvilken tilstand de er i.  En forklaring til dette er nok at ansvaret for det som er inne i leiligheten, ofte er overlatt til den enkelte beboer. Og da kan litt av hvert skje – eller ikke noe i det hele tatt. Før vannet plutselig en dag spruter ut fra kjøkkenbenken eller til og med renner gjennom naboens tak. Heldigvis ser vi en klar bedring blant borettslag, mens for sameier er det fortsatt liten vilje til å gjøre tiltak. Der er det opp til andelseieren.

#1 Gjennomfør en Vannsjekk!

Tips nummer én: Foreta en årlig, obligatorisk Vannsjekk i alle boenheter. 

Vannsjekken er en sikkerhetskontroll der en VB Rørlegger sjekker blandebatterier, rør, sluk, vannlåser og alt annet utstyr som det går vann igjennom hjemme hos deg. Du får en oversiktlig tilstandsrapport som også beskriver hvilke tiltak du bør gjøre for å få alt på stell.

Les mer om Vannsjekken ›

En kontroll utført av godkjent rørlegger avdekker eventuelle feil og mangler, og forebygger uhell. Gjennom Vannsjekken får beboer, styret, vaktmester eller andre involverte dokumentasjon (samsvarserklæring) med fullstendig oversikt over hva rørleggeren har gjort, og hva som eventuelt må rettes opp.

En slik sjekk vil spare både den enkelte beboer og boligsameiet som helhet, for unødvendige skader og kostnader. Det bidrar også til å skåne naboer som får lide for andres slurv og manglende vedlikehold. Ikke minst, er en slik kontroll viktig for vedlikeholdsbudsjettet.

Vi går aktivt ut og tilbyr kontroll av varmtvannsberedere som en del av Vannsjekken for boligen.

Under disse besøkene avdekker vi ofte feil og mangler. Som for eksempel brente kontakter på beredere, avløpsrør som er smuldret opp, kraner som drypper som små bekker og vannslanger som lever sitt eget liv – helt fritt uten så mye som en klamring å holde seg til.

Heller ikke når det gjelder disse avvikene tror jeg vi skiller oss ut fra resten av landet vårt.

#2 Bytt ut alle varmtvannsberederne i sameiet på en gang

Tips nummer to: Innhent tilbud og bytt ut alle berederne samtidig.

Vi har også opplevd å reparere lekkasjer fra varmtvannsberedere i forskjellige leiligheter – men i samme boligsameie – flere uker på rad! Og så har det gått et halvt år før neste leilighet. Klart det blir vanskelig å få kontroll. Hvem har byttet bereder? Hvem har gammel? Hva er gjort? Når?

Hvis alle berederne blir byttet ut samtidig, har alle leilighetene samme utgangspunkt, og faren for uhell blir sterkt redusert. Ved å innhente tilbud på flere beredere, er det også enklere å få en god pris.

Les også: Varmtvannsproblemer i borettslaget?

#3 Plasser berederen i rom med sluk, eller installer vannstopper

Tips nummer tre: Der det er mulig, anbefaler vi at varmtvannsberedere blir plassert i rom med sluk. 

Hvis en bereder monteres i et rom uten sluk, skal det være sikret mot lekkasje. Det vil si å montere en vannstopper.

Kort fortalt fungerer vannstoppere slik at ventilen stenger vanntilførselen automatisk når sensorene registrerer vann på avveie. Det finnes også varmtvannsberedere med egen lekkasjesikring.

Hva sier forsikringen om vannskader tilknyttet varmtvannsberedere?

Ifølge If håndterte forsikringsbransjen i 2019 hele 1871 vannskader knyttet til varmtvannsberedere hvor årsaken var slitasje og elde eller lokal korrosjon.

En boligforsikring dekker som regel følgeskader hvis det plutselig oppstår en lekkasje fra varmtvannsberederen, eller hvis et vannrør sprekker. Men ingen har vel lyst til å oppleve slike skader og alt det medfører av ekstra besvær?

Derfor er det lurt å være føre var og forhindre at skader skjer. En del forsikringsselskap gir reduserte premier til de som har installert vannstoppere.

Du bør også være klar over at forsikringsselskapene ikke har noe ansvar for drypp- eller fuktskader som har oppstått over tid, og som skyldes slitasje og dårlig vedlikehold. Og dette er skader som vi i rørleggerbransjen ser mye av. Hvis du har en varmtvannsbereder som er mer enn 20 år gammel, og den forårsaker en vannlekkasje, kan du også risikere at de gjør fratrekk for alderen når den må erstattes med en ny.

Husk! En vannskade som berører andre leiligheter kan fort komme opp i hundretusenkronersklassen. Følger du tipsene mine, er du og sameiet eller borettslaget du har ansvar for, godt rustet for å unngå slike skader. Og det vil garantert slå positivt ut på forsikringspremien.

Vil du forebygge vannskader på en enkel måte? Last ned sjekklisten vår gratis! Denne kan printes ut og henges på veggen i sameiet, slik at alle har god oversikt over forbyggende tiltak.

Har du spørsmål knyttet til rehabilitering av VVS i borettslag og sameier, anbefaler vi også et besøk på temasiden vår hvor vi har samlet mye informasjon rundt dette.

last ned sjekkliste for å unngå vannskader

Temaer: Varmtvannsbereder, Borettslag og sameier, Forebygge vannskader


Per H Olsen's photo

Av: Per H Olsen

Per H Olsen er daglig leder i VB Tromsø/Høytrykksvakta AS, og har vært i bransjen over 10 år. Han har tidligere jobbet som daglig leder i over 30 år i forskjellige bransjer. Sitter i styret for Rørentreprenørene Norge avdeling Troms, og ORIN opplæringskontor for lærlinger. Fagfeltene til VB Tromsø/Høytrykksvakta er rørlegging, forsikring, kommunalteknikk og graving.

Epost

Webside

Hei! VB Bloggen er stedet for tips og råd, spennende nyheter og nye trender for alle som trenger litt energi, vann og varme. Våre kunnskapsrike fagfolk og gjesteskribenter deler smarte løsninger og nyttige artikler med deg om noe av det viktigste vi har: vann, varme og energi.

Du er nå på VB Bloggen Privat.
Besøk
VB Bloggen Proff ›

New Call-to-action

Siste innlegg