Bo lenger hjemme med tilpasset utstyr på badet

Av Ken Røsholt 25. juli 2019

116403_Pressalit_Room2_v2

Etter hvert som en blir eldre er det vanlig å oppleve at synet svekkes, eller at mobilitet og balanse blir dårligere. Da blir det ekstra viktig med tilrettelegging slik at man kan fortsette å leve hjemme og klare seg mest mulig selv. Ikke minst på badet. Vi har samlet noen tips for hvordan badet kan tilrettelegges slik at den som ønsker det, kan bo lenger hjemme.

Mange vegrer seg mot å investere i hjelpemidler på badet, da de er redde for hvordan det skal se ut. Er du en av dem? Det finnes heldigvis leverandører som produserer utstyr med moderne design som kan integreres i både eksisterende og nye baderomsløsninger. Som for eksempel toalett!

Toalettbesøk skal være trygt og behagelig

Toalettbesøk er helt nødvendig for oss alle. Om man har begrenset mobilitet, lider av kroniske leddsmerter, eller har kommet til skade, kan besøket ofte være smertefullt.

Et hevet toalett med ekstra sittehøyde gjør det lettere å komme seg av og på toalettet, både med og uten hjelpemidler. Toaletter med spyl- og tørk funksjoner reduserer også behovet for eventuell assistanse. Ønsker du ikke å investere i et nytt toalett, kan et forhøyet toalettsete være et godt alternativ. Her finnes det også tilleggsfunksjoner. Hev-senk mulighet eller toalettheis gjør det enkelt å sette seg, samtidig som toalettet kan senkes til ideell sittestilling for et toalettbesøk.

Tilpasset dusj - for hygienens skyld

Om badet skal fungere i mange år fremover, kan det være lurt å droppe det dype badekaret, og heller investere i dusjvegger. Det gjør det sikrere å gå inn og ut av dusjen, samtidig som det blir enklere for den som eventuelt skal hjelpe deg hvis det skulle bli nødvendig.  

For den som ikke vil gi slipp på et avslappende bad, finnes det funksjonelle badekar som gjør det enklere å komme seg inn og ut, til tross for begrenset mobilitet.

En ofte oversett fordel ved et slikt badekar er at du kan tilpasse det slik at det fungerer på tre ulike måter; du kan stå og dusje, eventuelt sitte og dusje, eller du kan fylle opp badekaret og ta deg et deilig bad.

Servant med hev og senk

Tradisjonelle servanter har ofte skap eller skuffer under. Trenger du å sitte ved stell, eller bruker ulike ganghjelpemidler, vet du sikkert at det kan være vanskelig å komme til ved vasken for enkle gjøremål som å vaske hender eller pusse tenner.

Men, med en hev og senk servant kan høyden på vasken enkelt tilpasses både rullestolbruker og barnebarn som kommer på besøk!

Viktige detaljer som forenkler baderomshverdagen

Håndklær og andre baderoms-artikler bør ideelt sett fortsatt kunne oppbevares på badet selv om du bytter ut servanten. Sørg for skap eller skuffer som er lette å åpne og lukke. I tillegg er det lurt å vurdere:

  • Håndtak på skuffer eller skap – velg håndtak det er lett å få grep på
  • Plassering av stikkontakter og lysbrytere – slik at de er lett tilgjengelig både sittende og stående
  • Utstyr og tilbehør med kontrastfarger som gjør det enklere å se

Renhold og vedlikehold av badet

Toalett, dusjkabinett og servanter, uavhengig av materiale og størrelse, kan være utfordrende å rengjøre. Produktene vi har nevnt i denne artikkelen er designet for enkelt renhold og minst mulig vedlikehold.

Når det gjelder gulv og vegger kan det være lurt å velge bort tradisjonelle fliser med fuger hvis badet skal renoveres. I dag finnes det et rikt utvalg med stilige våtromspanel og belegg som imiterer både flis og granitt, og som er enklere å holde rent.

Og det finnes hjelp for å tilrettelegge bad.

Hjelp og veiledning for tilrettelegging av badet

Hos NAV Hjelpemiddelsentral er det helt gratis å låne hjelpemidler og det er mulig å søke om lån og tilskudd fra Husbanken til finansiering av små eller store ombygginger og tilpasninger.

Husk å få dokumentasjon på alle arbeider på badet. Det gir deg reklamasjonsrett og ikke minst, et trygt og sikkert bad som du vil kunne nyte mange år fremover.

Vil du vite mer om tilpassede, funksjonelle bad som gjør det mulig å bo lengst mulig hjemme? Besøk temasiden vår om tilrettelagte bad for eldre eller last ned guiden nedenfor. Rent praktisk kan det være lurt å starte med å snakke om behov og muligheter med de du har rundt deg av familie og omsorgspersoner. Ta gjerne en VB Rørlegger med på råd også!

Last ned e-bok - Bo lenger hjemme med tilpasset bad

Temaer: Tilpassing av bad, Hjelpemidler, Sikkerhet på badet, Trygghet i hjemmet


Ken Røsholt's photo

Av: Ken Røsholt

Ken Røsholt har jobbet som rørlegger hos VB Funksjonell VVS i 8 1/2 år. De 2 siste årene som prosjekt- og avdelingsleder på Romerike. Som prosjektleder har han oppdrag som rehabilitering av baderom, total rehabilitering av eneboliger, installering og service på varmepumper, varmeanlegg og nybygg. Han koordinerer, i samarbeid med daglig leder, oppdrag for 2-3 kollegaer. Da håndterer de servicejobber og har egne avtaler med NAV på service av dusjtoaletter og hev/senk servantløsninger. Han har tidligere bakgrunn som bilmekaniker med fagbrev.

Epost

Webside

Relaterte innlegg

  • Skriv en kommentar

Hei! VB Bloggen er stedet for tips og råd, spennende nyheter og nye trender for alle som trenger litt energi, vann og varme. Våre kunnskapsrike fagfolk og gjesteskribenter deler smarte løsninger og nyttige artikler med deg om noe av det viktigste vi har: vann, varme og energi.

Du er nå på VB Bloggen Privat.
Besøk
VB Bloggen Proff ›

Last ned veileder - Bo lenger hjemme med tilpasset bad

Siste innlegg

Temaer

Se alle