Bo lenger hjemme med riktige hjelpemidler på badet

Av Ken Røsholt 30. april 2020

116403_Pressalit_Room2_v2

Syn, bevegelighet og balanse blir ofte dårligere når en blir eldre. Men riktige hjelpemidler gjør heldigvis at mange kan bo hjemme lenger og klare seg mest mulig selv. Ikke minst på badet. Her er noen tips!

Mange vegrer seg mot å investere i hjelpemidler på badet, da de er redde for hvordan det skal se ut. I dag finnes det imidlertid leverandører som produserer utstyr med moderne design som kan integreres i både eksisterende og nye baderomsløsninger. Toalett, for eksempel.

Toalettbesøk skal være trygt og behagelig

Toalettbesøk er helt nødvendig for oss alle, men hvis en har begrenset mobilitet, lider av kroniske leddsmerter, eller har kommet til skade, kan besøket ofte bli en vond opplevelse. Sånn trenger det ikke være.

Et hevet toalett med ekstra sittehøyde gjør det lettere å komme seg av og på toalettet, både med og uten hjelpemidler. Det samme gjør en hev-senk mulighet eller toalettheis. Et forhøyet toalettsete eller håndtak som kan monteres på toalettsetet er et godt alternativ hvis en ikke ønsker, eller har mulighet til, å investere i et nytt toalett.

Toaletter med spyl- og tørk funksjoner bør også nevnes fordi behovet for hjelp etter toalettbesøket blir mindre.

Tilpasset dusj - for hygienens skyld

Om badet skal fungere i mange år fremover, kan det være lurt å droppe det dype badekaret, og heller investere i dusjvegger. Det gjør det sikrere å gå inn og ut av dusjen, samtidig som det blir enklere for den som eventuelt skal hjelpe deg hvis det skulle bli nødvendig. Det finnes også dusjvegger som er delt på tvers, slik at den som eventuelt hjelper til, enkelt kan gjøre det uten å bli våt selv.

Suppler gjerne med en dusjmatte på gulvet, et støttehåndtak på veggen, eller kanskje dusjkrakk – og en sklisikker baderomsmatte utenfor dusjen. For den som ikke vil gi slipp på et avslappende bad, finnes det funksjonelle badekar som gjør det enklere å komme seg inn og ut, til tross for begrenset bevegelighet. En ofte oversett fordel ved et slikt badekar er at du kan tilpasse det slik at det fungerer på tre ulike måter; du kan stå og dusje, eventuelt sitte og dusje, eller du kan fylle opp badekaret og nyte et deilig bad.

Servant som gjør stellet enkelt

Tradisjonelle servanter har gjerne skap eller skuffer under som gjør at det kan være vanskelig å komme til ved vasken når en skal vaske hender eller pusse tenner. En frittstående servant, eller en servant som kan heves og senkes, løser dette problemet. Med hev og senk servant kan høyden på vasken også enkelt tilpasses både rullestolbruker og andre.

Viktige detaljer som forenkler baderomshverdagen

Håndklær og andre baderomsartikler bør ideelt sett fortsatt kunne oppbevares på badet selv om du bytter ut servanten. Sørg for skap eller skuffer som er lette å åpne og lukke. I tillegg er det lurt å vurdere:

  • Håndtak på skuffer eller skap. Velg håndtak det er lett å få grep på
  • Plassering av stikkontakter og lysbrytere. De bør være lett tilgjengelig både sittende og stående
  • Utstyr og tilbehør med kontrastfarger som gjør det enklere å se

Les også: Et godt bad forlenger livet? Slik kan foreldrene dine bo lenger hjemme

Renhold og vedlikehold av badet

Toalett, dusjkabinett og servanter, uavhengig av materiale og størrelse, kan være utfordrende å rengjøre. Ta det med i betraktning når du velger produkter. De bør være designet for enkelt renhold og minst mulig vedlikehold.

Når det gjelder gulv og vegger kan det være lurt å velge sklisikre, store fliser som både øker tryggheten og forenkler rengjøringen hvis det er snakk om et bad som likevel skal renoveres. Det finnes også et rikt utvalg med fine våtromspanel og belegg som imiterer både flis og granitt, og som er enkelt å holde rent.

Hvis badet har fliser, er det lurt å kjøpe egnede rengjøringsmidler for dette i en flisbutikk. De du får kjøpt her er mye mer effektive enn de som selges i vanlige butikker. Det finnes også produkter som forsegler fugene slik at skitt og støv ikke fester seg like lett.

Hjelp og veiledning for tilrettelegging av badet

Det finnes også hjelp for å tilrettelegge bad. Hos NAV Hjelpemiddelsentral er det helt gratis å låne hjelpemidler og det er mulig å søke om lån og tilskudd fra Husbanken til finansiering av små eller store ombygginger og tilpasninger.

Husk å få dokumentasjon på alle arbeider på badet. Det gir deg reklamasjonsrett og ikke minst, et trygt og sikkert bad som du vil kunne nyte mange år fremover.

Vil du vite mer om tilpassede, funksjonelle bad som gjør det mulig å bo lengst mulig hjemme? Besøk temasiden vår om tilrettelagte bad for eldre eller last ned guiden nedenfor. Rent praktisk kan det være lurt å starte med å snakke om behov og muligheter med de du har rundt deg av familie og omsorgspersoner. Ta gjerne en VB Rørlegger med på råd også.

Last ned e-bok - Bo lenger hjemme med tilpasset bad

Temaer: Tilpassing av bad, Hjelpemidler, Sikkerhet på badet, Trygghet i hjemmet


Ken Røsholt's photo

Av: Ken Røsholt

Ken Røsholt har jobbet som rørlegger hos VB Funksjonell VVS i 8 1/2 år. De 2 siste årene som prosjekt- og avdelingsleder på Romerike. Som prosjektleder har han oppdrag som rehabilitering av baderom, total rehabilitering av eneboliger, installering og service på varmepumper, varmeanlegg og nybygg. Han koordinerer, i samarbeid med daglig leder, oppdrag for 2-3 kollegaer. Da håndterer de servicejobber og har egne avtaler med NAV på service av dusjtoaletter og hev/senk servantløsninger. Han har tidligere bakgrunn som bilmekaniker med fagbrev.

Epost

Webside

  • Skriv en kommentar

Hei! VB Bloggen er stedet for tips og råd, spennende nyheter og nye trender for alle som trenger litt energi, vann og varme. Våre kunnskapsrike fagfolk og gjesteskribenter deler smarte løsninger og nyttige artikler med deg om noe av det viktigste vi har: vann, varme og energi.

Du er nå på VB Bloggen Privat.
Besøk
VB Bloggen Proff ›

Last ned veileder - Bo lenger hjemme med tilpasset bad

Siste innlegg

Temaer

Se alle