5 myter om varme

Av Jostein Larsen 21. november 2017

Privat_21.11_Myteromvarme-048190-edited.jpg

Vi rørleggere får rett som det er spørsmål basert på inngrodde oppfatninger og myter, og noen spørsmål dukker opp oftere enn andre. I denne artikkelen har vi derfor samlet 5 vanlige myter vi gjerne vil slå hull på. For at de ikke skal hindre deg i å få det godt og varmt i boligen din.

1. Er ikke en oppvarmingsløsning fryktelig dyrt?

Mange tror det vil gå flere ti-år før en investering i ny varmeløsning går i balanse. Men det kan du ta med ro, innsparingen kommer før den tid. Enova har gode støtteordninger for dem som ønsker å investere i miljøvennlige varmeløsninger. Og en eller annen form for oppvarming skal du jo ha, ikke sant?

Er du bekymret for at det ikke lønner seg, er det unødvendig. Vi er opptatt av at du skal bli fornøyd. Det betyr at vi aldri ville anbefale deg å installere noe som ikke er økonomisk lønnsomt. Den bekymringen kan du altså legge bort. Det samme gjelder neste myte, hvis du frykter rot og omfattende endringer.

2. Jeg må sikkert bygge om hele huset

Du ser kanskje for deg et fullstendig kaos og stor ombygging når du tenker på installasjon av ny varmeløsning. Slapp av. Rørleggeren er like interessert som deg i å finne smarte og effektive løsninger som krever minst mulig endringer (hvis det er det du vil). Inviter gjerne en rørlegger hjem!

Begynn med en befaring hjemme i boligen din for å se på hvilke muligheter som finnes.

3. Økt boligverdi er bare et salgstriks

Noen tror det bare er et godt, gammeldags salgstriks å bruke investering i ny varmeløsning som argument for økt salgsverdi.

Den kan jeg avkrefte med en gang: Så sant du ikke fikser noe halvveis selv, eller får hjelp av andre til å installere noe som ikke er i henhold til gjeldende regelverk, gir en slik investering boligen din en økt verdi.

Boliger skal energimerkes ved salg, og er det noe kjøpere ser på, er det energimerking. De ønsker seg ikke store utgifter til oppvarming i framtiden.

Under forutsetning av at løsningen blir korrekt installert, vil du få gevinst både når det gjelder miljø og energiforbruk. Og økt salgsverdi så klart!

4. Det er bare vedovn som duger om vinteren der jeg bor. Vi ser ikke sola halve året

Det er også en vanlig myte at du ikke kan bruke sola som varmekilde i nord. Men målinger fra VBs anlegg viser at vi får mye hjelp fra sola nordpå også. Trondheim har for eksempel like mange soltimer som de har i Tyskland – og der bruker de sola for alt den er verdt når det kommer til energi. Og bare så det er sagt – varmepumper fungerer overalt.

5. Panelovnene mine drives av norske fosser. Det er grønt nok for meg

Denne påstanden stemmer muligens med bruk av varme i badegulvet om sommeren. Men ellers i året når streken på gradestokken kryper nedover, slår panelovnene fort inn. Skjer dette i mange boliger samtidig (og det gjør det), må vi importere forurensende energi fra andre land.

Mulig det er grønt nok for deg, men du kan få det mye grønnere med alternative varmekilder.

Konklusjon

Vi håper vi har lykkes med å avkrefte noen standhaftige myter. Og skulle du fortsatt være i tvil, så spør! Kontakt en rørlegger, eller bruk bloggen vår til å stille oss spørsmål. Som sagt, vi er opptatt av at du skal bli fornøyd!

PS! Har du lyst til å lese mer om varmeløsninger? Last ned guiden vår!

Miljøvennlige måter å varme opp boligen på

Temaer: Miljøvennlig varme og energitiltak


Jostein Larsen's photo

Av: Jostein Larsen

Jostein jobber for VB Harald Larsen Rørlegger på Støren i Sør-Trøndelag. Han begynte i lære i 2004, tok svennebrev i 2006 og har jobbet som rørlegger siden. Jostein er aktiv både i naturen og på Instagram, hvor han også deler bilder fra sin rørleggerhverdag. VB fikk Jostein med på blogglaget våren 2017.

Epost

Webside

Hei! VB Bloggen er stedet for tips og råd, spennende nyheter og nye trender for alle som trenger litt energi, vann og varme. Våre kunnskapsrike fagfolk og gjesteskribenter deler smarte løsninger og nyttige artikler med deg om noe av det viktigste vi har: vann, varme og energi.

Du er nå på VB Bloggen Privat.
Besøk
VB Bloggen Proff ›

Miljøvennlige måter å varme opp boligen på

Siste innlegg