Dette må du tenke på når du skal velge nytt dusjbatteri

Av Torbjørn Aamodt 27. juli 2023

Velg riktig dusjbatteri

Når du vurderer å kjøpe et nytt dusjbatteri, er det viktig å ta hensyn til flere faktorer, og ikke kun la deg styre av pris eller estetikk. Et dusjbatteri er en langsiktig investering som forventes å vare i mange år og blir flittig brukt. Derfor er det vel verdt innsatsen å sette av tid til å undersøke de ulike alternativene før du foretar et valg.

Hvorfor bytte dusjbatteri?

Det kan være flere grunner til å bytte et dusjbatteri, for eksempel hvis det lekker, er ødelagt, har dårlig vanntrykk, er utdatert eller hvis man ønsker å oppgradere til en mer moderne og funksjonell modell.

  1. Lekkasjer: Hvis dusjbatteriet lekker, kan det føre til vannsøl og fuktighetsskader i baderommet.
  2. Slitasje: Et dusjbatteri blir slitt over tid, spesielt om det bruks ofte. Slitasje kan føre til problemer som lekkasjer, sviktende temperaturregulering og vanskeligheter med å skru av og på vannet.
  3. Estetikk: Det er ikke å komme utenom at mange bytter dusjbatteriet av estetiske grunner. Nye dusjbatteriet kommer i ulike stiler, materialer og farger, slik at du kan finne en som passer din stil.
  4. Energisparing: Eldre dusjbatterier kan være mindre energieffektive og bruke mer vann. Ved å investere i et moderne dusjbatteri med vannbesparende funksjoner, kan du redusere vannforbruket og potensielt senke utgiftene.
  5. Bedre funksjonalitet: Nyere dusjbatterier kan ha forbedrede funksjoner og teknologi som gjør dusjing mer komfortabelt og praktisk. Dette kan inkludere termostatiske kontroller for nøyaktig temperaturregulering, trykkutjevningsfuksjoner for å opprettholde konstant vanntrykk og hånddusjer med ulike stråleinnstillinger.

Velg et dusjbatteri som dekker dine behov.

Finn et dusjbatteri som oppfyller dine behov og ønsker. Uansett hva du kaller det – dusjarmatur, blandebatteri, termostatbatteri eller dusjtermostat – må det være brukervennlig og enkelt å justere både vannmengden og temperaturen.  

Det er viktig å prioritere et dusjbatteri som er enkelt å bruke og som passer til dine og familiens preferanser. Selvfølgelig spiller pris og utseende også en rolle, men hvis det ikke fungerer som det skal, kan det hende du må bytte det ut igjen. Dette gjelder spesielt for de med nedsatt funksjonsevne eller syn.

I dag er temostatbatterier det vanligste valget, selv om dette ikke automatisk betyr at det er enkelt å oppnå ønsket temperatur. Det viktigste er at temperaturinnstillingen er enkel å lese, og at den er enkel å betjene – selv med glatte såpefingre. 

Hvis du ønsker rask tilgang til ønsket vanntemperatur, kan en dusj med turbostart være et godt alternativ. Denne dusjen sørger for at vannet når ønsket temperatur på brøkdelen av et sekund! Har du derimot opplevd at vanntemperaturen i dusjen endrer seg når noen andre bruker vannet samtidig, bør du vurdere et trykkstyrt batteri. Dette bidrar til å unngå slike problemer og reduserer risikoen for skålding. De fleste batterier har denne funksjonen i dag, med unntak av noen rimeligere merker. Så sørg for å sjekke før du kjøper et av god kvalitet.

EVM026 dusj- og badekarbatteri, Honey Gold: Trykk- og termostatstyrt dusj- og badekarbatteri med svingbar tut, hånddusj, dusjslange og veggfeste. 

Oras Nova 7460C-33 dusjbatteri, sort matt: Temperaturrattet er utstyrt med sperreknapp ved 38° C for å hindre skålding. Med EcoFlow kontroll. Dusjbatteriet har smussfilter og tilbakeslagsventiler.

Oras Optima 7160 dusjbatteri, krom: Oras Optima er en elegant og smart termostatstyrt dusjbatteri. Den har grepsvennlige hendelratt, enkel betjening av temperatur samt økovennlig mengdekontroll. 

EVM168 dusjbatteri, Brushed Nickel: Trykk- og termostatstyrt dusjbatteri med utløp ned.

Silhouet dusjbatteri, børstet grafitt: Termostatbatteri med eco-save og skoldesperre.

 

Når det er barn i familien

Når det er barn i familien, er det viktig å velge et dusjbatteri med temperaturbegrensninger eller skåldesperre som ikke blir for varmt å ta på. Barn og eldre har mer sensitiv hud og kan bli skadet ved høyere temperaturer enn personer mellom 20 og 60 år. Husk også å justere temperaturbegrensningen eller skåldesperren for hvert enkelt anlegg, noe rørleggeren også kan hjelpe deg med.

I en familie er det også vanlig at flere personer bruker dusjen, noe som resulterer i økt vannforbruk. Mange er nå mer bevisste på dette og ønsker løsninger som tar vare på miljøet. Enkelte blandebatterier kan redusere vannforbruket med inntil 50%, som tidig som du har nok vann til hele familien.

Les også: Så enkelt er det å spare vann

Valg av dusjbatteri og vanntilførsel henger sammen

Dusjsett med stor takdusj og hånddusj ved siden av fortsetter å være populært, og vil nok ikke gå av baderomsmoten med det første. Disse løsningene gir et fint utseende og bidrar absolutt til bedre komfort, men det er viktig å være oppmerksom på at de ofte er designet for å håndtere store mengder vann. Det betyr at dusjbatteriet du har ikke nødvendigvis passer til denne type dusj. Konsekvensen av å bruke feil dusjbatteri, er at du kan bli skuffet over det svake vanntrykket fra dusjhodet.

Vannmengden avhenger av både vanntrykket i området ditt og dimensjonen på rørene som fører vannet til blandebatteriet. Hvis du velger en dusjløsning som gir mye vann, må du også vurdere avløpssystemet ditt. Slukene er designet forskjellig og tåler ulike vannmengder. Hvis sluket er for lite, kan vannet stige så mye at det begynner å renne ut gjennom baderomsdøren – noe du definitivt ikke ønsker.

Sørg derfor for å velge en dusjløsning som passer til din installasjon og dine behov, og omvendt. Det kan ofte være lurt å ta en prat med en rørlegger om dette. I denne artikkelen har vi fokusert på dusjbatteriet, som har en stor påvirkning på dusjopplevelsen. Men det som sannsynligvis påvirker opplevelsen enda mer, er selve dusjhodet. Så husk å ta hensyn til det også.

Les mer: Slukrenne, veggsluk, hjørnesluk, designsluk? Velg rett sluk på badet!

Det er viktig å merke seg at selv om du kan bytte dusjbatteriet selv, kan det være smart å søke hjelp fra en autorisert rørlegger. De vil kunne sikre riktig installasjon og håndtere eventuelle tilknyttede rørleggerarbeid som må gjøres.


last ned e-bok for planlegging av nytt bad

Temaer: Bad, Baderomsutstyr


Torbjørn Aamodt's photo

Av: Torbjørn Aamodt

Torbjørn Aamodt jobber som innkjøps- og markedssjef i VB Aamodt VVS i Søgne utenfor Kristiansand. Han startet som rørleggerlæring i 2000. Etter endt læretid tok han i 2003 svennebrev og fullførte mesterutdanningen i 2007. Han arbeider i administrasjonen med daglig ansvar for innkjøp, forsikringsjobber, servicejobber og markedsføring.

Epost

Webside

Hei! VB Bloggen er stedet for tips og råd, spennende nyheter og nye trender for alle som trenger litt energi, vann og varme. Våre kunnskapsrike fagfolk og gjesteskribenter deler smarte løsninger og nyttige artikler med deg om noe av det viktigste vi har: vann, varme og energi.

Du er nå på VB Bloggen Privat.
Besøk
VB Bloggen Proff ›

New Call-to-action

Siste innlegg