Velg riktig dusjbatteri: Hvilke typer finnes?

Av Torbjørn Aamodt 28. oktober 2020

Dusjbatteri fra Grohe med brukervennlig pendel og temperatursperreSkal du kjøpe nytt dusjbatteri? Da håper jeg ikke at du bare går for det rimeligste eller peneste, men at du også tenker litt på hva du egentlig trenger og hvor enkelt det er å bruke. Få med deg disse tipsene.

Dusjbatteriet skal vare flere år og vil trolig bli brukt ofte. Derfor er det vel verdt å undersøke mulighetene før du bestemmer deg. Jeg anbefaler at du ser etter et dusjbatteri som er enkelt og riktig for alle som bruker dusjen hjemme hos deg – gjerne i kombinasjon med pris og utseende så klart.

Dusjarmaturet skal være lett å bruke

Dusjbatteri, dusjarmatur, blandebatteri, termostatbatteri, dusjtermostat. Begrepene er mange. Hva du kaller det er heller ikke viktig.

Det viktige er at du kan enkelt kan justere vannmengde og temperatur når du står i dusjen og kanskje må føle deg fram med hendene fordi du ikke vil ha sjampo i øynene, eller fordi du ser dårlig.

Har du vært på reise i Europa, New York, eller andre deler av verden, har du sannsynligvis også opplevd at det er helt andre patenter som gjelder. Da kan bare det å skru på dusjen være utfordrende nok. Mange blandebatterier der ute er så innviklede at en nesten må være "ingeniør" for å forstå hva produsenten egentlig har tenkt på...

Kjenner du deg igjen? Du trenger i hvert fall ikke ha det sånn hjemme hos deg selv.

Termostatbatteri

I dag brukes det nesten utelukkende termostatbatterier, men det betyr ikke at det er enkelt å finne rett temperatur likevel. Temperaturinnstillingen bør være lett å lese. En hendel løser problemet med glatte såpefingre, og gjør det enklere å vri på rattet.

VB_Nova_7460_dusjbatteri_Oras_NRF4200534_1

Nova 7460 termostatstyrt dusjbatteri i moderne design. Enkel hendel for temperatur - og vannmengde, skåldesikkert og vannbesparende.

Trykknapp-teknologi

Frister det med trykknappteknolog? Dette innebygde dusjbatteriet lar deg starte, pause eller stoppe dusjen, stille inn ønsket vannmengde, velge strålemønster, eller benytte både hode­ og hånddusj samtidig. 

VB_Grohe-trykknapp-dusjbatteri_Smart Control

Grohe SmartControl med trykknapper for enkel bruk og enkel rengjøring.

Er du opptatt av teknologi? Det er mulig å styre dusjen fra mobilen også. Sjekk ut denne appen fra Grohe.

Dusj med turbostart

En slik dusj garanterer kanskje ikke en turbostart på dagen din, men den gir deg i hvert fall den vanntemperaturen du vil ha i rekordfart. Ny teknologi sørger for at vannet får den temperaturen du ønsker på en brøkdel av et sekund! Hvis du er interessert i en superrask dusj skal du etterspørre dusjbatteri med turbostart, som dette fra Grohe:

Grohe 2000 termostatbatteri_VB_NRF4223477_2Termostatbatteriet Grohtherm 2000 har det meste; Lynrask vanntilførsel med ønsket temperatur, Eco-knapp, beskytter huden mot skålding, regulerer vanntrykket, mm.

Når det er barn i familien

Hvis du har småfolk som skal benytte dusjen, bør du velge et batteri med temperaturbegrensing eller skåldesperre, og som ikke blir varmt å ta på. 

Husk at temperaturbegrenseren eller skåldesperren bør justeres for hvert enkelt anlegg. Har du små barn bør den stilles lavere enn det vi voksne vanligvis føler oss komfortable med, kanskje maks 36 -38 °C.  Huden til barn og eldre blir skadet ved langt lavere temperatur enn hos personer mellom 20 og 60 år. Be rørleggeren din om hjelp til dette hvis du ikke får det til selv.   

VB_Estetic dusjbatetteri_NRF4341989_1

Dusjbatteriet Estetetic fra Gustavsberg har blant annet innebygd automatisk varmtvannssperre for skåldingsvern, og er enklere i bruk for små og svake hender

 

Trykkstyrt batteri

Har du opplevd at temperaturen på vannet i dusjen har endret seg hvis noen andre har brukt vannet samtidig?  For å unngå slike problem, og ikke minst risiko for skålding, må du ha trykkstyrte blandebatteri. De fleste batterier har dette i dag, men enkelte billige merker har det ikke. Sjekk ut det også før du eventuelt kjøper nytt. 

VB_Oramix 7264 dusjbatteri_NRF4200518_2Det trykkstyrte termostatbatteriet Oramix 7264 fra Oras. Gir deg jevn temperatur uansett om noen tapper vann et annet sted i huset.

Tenker du grønt? Spar penger og miljø på en gang

Stadig flere er opptatt av sunn økonomi og grønn livsstil i hverdagen. Og det er fullt mulig å få en behagelig dusjopplevelse med nok vann samtidig som du faktisk sparer både penger og miljøet. Enkelte blandebatterier kan redusere vannforbruket med inntil 50 prosent uten at det går ut over den gode dusjopplevelsen.VB_FM Mattsson 9000E II sikkerhetsbatteri_NRF4301822_1Trykk- og termostatstyrt sikkerhetsbatteri , 9000E II, fra FM Matsson med fem års temperatur- og kalkgaranti. Har Eco-mengdeknapp og grepsvennlige ratt med riller.

 

Valg av dusjbatteri og vanntilførsel henger sammen

Dusjbatteri med store takdusjer og hånddusj ved siden av, er i tiden. Dette er fine løsninger – men husk at disse ofte er utviklet for at store mengder vann skal strømme gjennom. Det er ikke sikkert at denne typen batteri egner seg på akkurat ditt bad.

Les også: Fossefalldusj: Slipp regnet inn i huset gjennom taket

Hvis vanntilførselen fram til slike dusjbatterier er for dårlig, vil du kanskje bli misfornøyd fordi det kommer lite vann ut av dusjhodet. Vannmengden er nemlig avhengig av både vanntrykket der du bor, og dimensjonen på rørene som fører vannet fram til blandebatteriet.

Velger du en dusjløsning som gir deg mye vann og dette fungerer hos deg, må du også tenke på avløpssystemet ditt. Sluk er ulikt designet, og er beregnet for forskjellige vannmengder. Er sluket for lite, kan det hende vannet stiger så mye at det renner ut gjennom baderomsdøra – og det ønsker du vel ikke?

Les mer: Slukrenne, veggsluk, hjørnesluk, designsluk? Velg rett sluk på badet!

Pass derfor på å velge en type som er tilpasset ditt anlegg – og dine behov -  slik at du blir fornøyd. Snakk gjerne med en VB Rørlegger om dette.   

I denne artikkelen har vi hatt fokus på valg av dusjbatteri. Og ja, det betyr mye for dusjopplevelsen. Men det som trolig påvirker opplevelsen enda mer, er nok selve dusjhodet, så ha det i tankene også.New Call-to-action

Temaer: Bad, Baderomsutstyr


Torbjørn Aamodt's photo

Av: Torbjørn Aamodt

Torbjørn Aamodt jobber som innkjøps- og markedssjef i VB Aamodt VVS i Søgne utenfor Kristiansand. Han startet som rørleggerlæring i 2000. Etter endt læretid tok han i 2003 svennebrev og fullførte mesterutdanningen i 2007. Han arbeider i administrasjonen med daglig ansvar for innkjøp, forsikringsjobber, servicejobber og markedsføring.

Epost

Webside

Hei! VB Bloggen er stedet for tips og råd, spennende nyheter og nye trender for alle som trenger litt energi, vann og varme. Våre kunnskapsrike fagfolk og gjesteskribenter deler smarte løsninger og nyttige artikler med deg om noe av det viktigste vi har: vann, varme og energi.

Du er nå på VB Bloggen Privat.
Besøk
VB Bloggen Proff ›

New Call-to-action

Siste innlegg