Velg riktig dusjbatteri: Hvilke typer finnes?

Av Torbjørn Aamodt 7. november 2017

Dusjbatteri fra Grohe med brukervennlig pendel og temperatursperre

Skal du kjøpe nytt dusjbatteri? Da håper jeg ikke du bare går for det rimeligste eller peneste, men at du også tenker litt på hva du egentlig trenger og hvor enkelt det er å bruke. Få med deg disse tipsene.

Du skal tross alt ha et dusjbatteri i noen år, og jeg regner med at det vil bli brukt ofte. Derfor er det vel verdt å undersøke mulighetene før du bestemmer deg. Se etter et dusjbatteri som er enkelt og riktig for alle som bruker dusjen hjemme hos deg – gjerne i kombinasjon med pris og utseende så klart.

Dusjarmaturet skal være lett å bruke

Dusjbatteri, dusjarmatur, blandebatteri, termostatbatteri, dusjtermostat. Begrepene er mange. Hva du kaller det er heller ikke viktig.

Det viktige er at du kan enkelt kan justere vannmengde og temperatur når du står i dusjen, uten eventuelle briller eller med håret fullt av sjampo som renner ned i øynene, og må føle deg fram med hendene.

Har du vært på reise i Europa, New York, eller andre deler av verden, har du sannsynligvis også opplevd at det er helt andre patenter som gjelder. Da kan bare det å skru på dusjen være utfordrende nok. Mange blandebatterier der ute er så innviklede at en nesten må være "ingeniør" for å forstå hva produsenten egentlig har tenkt på...

Kjenner du deg igjen? Du trenger i hvert fall ikke ha det sånn hjemme hos deg selv. Både temperatur og vannmengde skal være enkelt å styre, og skru av og på, ikke minst.

Termostatbatteri

I dag brukes det nesten utelukkende termostatbatterier, men det betyr ikke at det å finne rett temperatur likevel er enkelt.

Temperaturinnstillingen skal være lett å lese.  Og enkel å vri på. Er du lei av å stadig glippe på termostaten på grunn av våte såpefingre, bør du velge et batteri med hendel.

Trykknapp-teknologi

Det finnes dusjsystemer med trykknappteknologi som lar deg starte, pause eller stoppe dusjen, stille inn ønsket vannmengde, velge strålemønster, eller benytte både hode­ og hånddusj samtidig. Da slipper du hele vri-problematikken. Enkelt og greit.

Er du opptatt av teknologi? Det er mulig å styre dusjen fra mobilen også. Sjekk ut denne appen fra Grohe.

Dusj med turbostart

Jeg kan ikke love deg at en slik dusj gir deg en turbostart på dagen din, men den gir deg i hvert fall den vanntemperaturen du vil ha i rekordfart. Ny teknologi sørger for at vannet får den temperaturen du ønsker på en brøkdel av et sekund! Hvis du er interessert i superraske dusjer skal du etterspørre dusjbatteri med turbostart.

Når det er barn i familien

Hvis du har småfolk som skal benytte dusjen, vil du selvfølgelig gjøre det så trygt som mulig for dem. Velg et batteri med temperaturbegrensing eller skåldesperre, og som ikke blir varmt å ta på. 

Husk at temperaturbegrenseren eller skåldesperren bør justeres for hvert enkelt anlegg. Har du små barn bør den stilles lavere enn det vi voksne vanligvis føler oss komfortable med, kanskje maks 36 -38 °C.  Huden til barn og eldre blir skadet ved langt lavere temperatur enn hos personer mellom 20 – 60 år. Be rørleggeren din om hjelp til dette hvis du ikke får det til selv.   

Har du opplevd at temperaturen på vannet i dusjen har endret seg hvis noen andre har brukt vannet samtidig?  For å unngå slike problem, og ikke minst risiko for skålding, må du ha trykkstyrte blandebatteri. De fleste batterier har dette i dag, men enkelte billige merker har det ikke. Sjekk ut det før du eventuelt kjøper nytt. 

Tenker du grønt? Spar penger og miljø på en gang

Stadig flere er opptatt av sunn økonomi og grønn livsstil i hverdagen. Er du en av dem, finnes det alternativer for deg også.

Det er fullt mulig å få en behagelig dusjopplevelse med nok vann samtidig som du faktisk sparer både penger og miljøet. Enkelte blandebatterier kan redusere vannforbruket med inntil 50 % uten at det går ut over den gode dusjopplevelsen.

Valg av dusjbatteri og vanntilførsel henger sammen

Dusjbatteri med store takdusjer og hånddusj ved siden av, er i tiden. Dette er fine løsninger – men husk at disse ofte er utviklet for at store mengder vann skal strømme igjennom. Det er ikke sikkert at denne typen batteri egner seg på akkurat ditt bad.

Hvis vanntilførselen fram til slike dusjbatterier er for dårlig, vil du kanskje bli misfornøyd fordi det er så lite vann som faktisk kommer ut av dusjhodet. Vannmengden er nemlig avhengig av både vanntrykket der du bor og dimensjonen på rørene som fører vannet fram til blandebatteriet.

Velger du en dusjløsning som gir deg mye vann og dette fungerer hos deg, må du også tenke på avløpssystemet ditt. Sluk er ulikt designet, og er beregnet for forskjellige vannmengder. Er sluket for lite, kan det hende vannet stiger så mye at det renner ut gjennom baderomsdøra – og det ønsker du vel ikke?

Pass derfor på å velge en type som er tilpasset ditt anlegg – og dine behov -  slik at du blir fornøyd. Snakk gjerne med en fagperson i VB om dette.   

I denne artikkelen har vi hatt fokus på valg av dusjbatteri. Og ja, det betyr mye for dusjopplevelsen. Men det som trolig påvirker opplevelsen enda mer, er nok selve dusjhodet. Hva du bør tenke på når du velger det, kommer vi tilbake til ved en senere anledning. 

New Call-to-action

Temaer: Bad, Dusj


Torbjørn Aamodt's photo

Av: Torbjørn Aamodt

Torbjørn Aamodt jobber som innkjøps- og markedssjef i VB Aamodt VVS i Søgne utenfor Kristiansand. Han startet som rørleggerlæring i 2000. Etter endt læretid tok han i 2003 svennebrev og fullførte mesterutdanningen i 2007. Han arbeider i administrasjonen med daglig ansvar for innkjøp, forsikringsjobber, servicejobber og markedsføring.

Epost

Webside

Hei! VB Bloggen er stedet for tips og råd, spennende nyheter og nye trender for alle som trenger litt energi, vann og varme. Våre kunnskapsrike fagfolk og gjesteskribenter deler smarte løsninger og nyttige artikler med deg om noe av det viktigste vi har: vann, varme og energi.

Du er nå på VB Bloggen Privat.
Besøk
VB Bloggen Proff ›

New Call-to-action

Siste innlegg

Temaer

Se alle