Slik velger du farger til badet i 2023

Av Ann-Kristin Haugen Axelsson 9. mars 2023

VB_INR_nytt-bad_2

Fargene du benytter på baderommet bidrar til å sette stemningen og skape en atmosfære i rommet. Men hvordan bør du tenke når du velger farger? Hvilke baderomstrender for 2023 kan påvirke fargevalget? Og hvordan skaper du et baderom som alltid vil føles aktuelt og relevant for deg, selv om trendene endrer seg? Interiør- og retaildesigner, Ann-Kristin Haugen Axelsson, gir deg sine beste fargetips til baderommet.

Det vil alltid være noen farger som er mer i vinden enn andre. “Viva Magenta” er kanskje årets farge fra Pantone, men det betyr ikke at alle bør bygge nytt bad i knæsj rosa. Istedet for trendfarger bør fargene du velger til badet derfor heller være en refleksjon av hvordan du ønsker at rommet skal føles. Skal det være en avslappende, rolig og harmonisk atmosfære, eller ønsker du å skape et livligere, kreativt og energifylt rom? Uansett hvilken stil du velger, er det viktig å sørge for at fargene føles riktige for deg.

Din personlighet, din fargetrend

Fargevalg på interiør, inkludert baderom, kan variere sterkt fra person til person.

Fargevalg handler om personlig smak og livsstil. Noen foretrekker en mer minimalistisk tilnærming, mens andre ønsker å eksperimentere med mer fargerike og kreative løsninger. De siste årene har vi sett en økning i bruk av farger på overflater slik som på vegger, tak (gulv) og benker, men også på interiørdetaljer som kraner, møbler og pyntegjenstander. 

Les også: Slik finner du inspirasjon til å pusse opp badet

 

Fargevalg på bakgrunn av funksjon og lyssetting

I tillegg til å reflektere personligheten din, bør fargevalgene på badet også ta i betraktning hvilken funksjon badet har – og for hvem det er bygget.

Lysere farger på badet kan for eksempel være positivt for de med redusert syn. Dette skyldes at lyse farger reflekterer lyset mer effektivt enn mørke farger, og dermed øker lysstyrken i rommet. Dette kan gjøre det enklere å fokusere på detaljer og objekter, og dermed redusere risikoen for ulykker. Det vil derimot ikke si at baderommet trenger å være klinisk eller kjedelig. En riktig sammensetning av lysere toner kan få et bad til å fremstå delikat, samtidig som det er funksjonelt.

Vi kan ikke snakke om farger uten å snakke om lys og lyskilder

Lysstyrken, lyskildene, fargetemperaturen og materialet på veggen spiller alle sammen og påvirker hvordan vi oppfatter fargen på veggene. For eksempel; en sterk lampe med høy fargetemperatur kan få veggene til virke kalde, mens et mer dunkelt lys vil virke varmere.

Vegger som er malt med matte toner vil tendere til å absorbere lyset, noe som gjør at fargen virker mer dempet, mens vegger som er blankmalte vil reflektere lyset og dermed virke lysere. Er det vinduer i rommet, vil dette også påvirke fargens utseende. Derfor er det viktig å sjekke fargeprøver sammen med de lyskildene som rommet har eller skal ha.

bilde vb 1

Tidløst og luksuriøst: Den nye baderomsserien Provence er laget for deg som ønsker noe mer ut av badet. Et moderne og eksklusivt baderomsmøbel som badet fortjener, ettersom det har blitt et av våre viktigste oppholdsrom i en travel hverdag.

 

Enkle, bærekraftige grep med sterke baderomsfarger

Trender innen interiør og farger kan endre seg raskt, og det å følge alle trender kan føre til at badet raskt blir utdatert. Hvis du ønsker å legge til litt farge på badet uten å gjøre en full renovering, er det flere måter å gjøre dette på.

1. Ikke legg flis på alle vegger

Når du først skal pusse opp badet, kan det lønne seg å ikke legge flis på alle vegger. Da vil det være enklere å skape kontraster og male over hvis du skulle ombestemme deg. Husk at fliser ikke er mer vanntett enn våtromsvegg, og å legge flis på alle vegger absolutt ikke er nødvendig.

2. Bytt ut innredning

Du kan både bytte ut speil, servant, armatur og annet VVS-tilbehør uten å måtte renovere hele badet. Dette er i tillegg enkelt å gjøre mer personlig, uten at det blir en varig løsning du må leve med i mange år.

3. Nye tekstiler og nytt interiør

Det enkleste å bytte ut, men som samtidig kan ha en stor innvirkning på helhetsuttrykket, er utskiftning av småartikler som tekstiler, dusjforheng, såpedispenser og toalettholdere.

4. Ny belysning

Som nevnt kan lyset forandre en farge og en atmosfære i et rom, så å skifte ut belysningen kan gi en helt annen oppfatning av badet.

5. Bruk av tekstur

Ved å legge til bilder, et unikt speil, planter eller annet med et teksturmateriale kan det bidra til mer liv i et rom. Dette kan spesielt skape mer varme og harmoni i et bad som domineres at fargene grått og hvitt.

Bærekraftig med naturmaterialer

En av de trendene jeg ikke tror kommer til å forandre seg med det første, er bruken av naturmaterialer som tre, stein og leire. Naturmaterialer har en rekke fordeler som både er estetiske, miljømessige og kan bidra til å gjøre badet mer bærekraftig.

Naturmaterialer på badet har et naturlig, avslappet og organisk utseende, noe som kan bidra til å redusere stress og skape en rolig atmosfære. Varme, fargerike tekstur og overflater kan gi badet en unik stil og personlighet, og kan tilføre en autentisk touch til rommet. På toppen av dette er naturmaterialer ofte mer holdbare og varer lengre en kunstige materialer, noe som betyr at de ikke behøver å erstattes like ofte.

Det man må huske på når det kommer til treverk, som er et levende materiale, er at fargen vil forandre seg over tid. Det kan derfor være en fordel at fargene som er satt sammen i fargepaletten passer sammen, eller er enkle å skifte ut ved behov.

Mitt viktigste tips er å se på rommet i sin helhet, og hvilken følelse og funksjon du ønsker å ha på badet. Ha det gøy med din personlige farge!

last ned e-bok for planlegging av nytt bad

Temaer: Bad


Ann-Kristin Haugen Axelsson's photo

Av: Ann-Kristin Haugen Axelsson

Ann-Kristin Haugen Axelsson er VBs interiør- og retaildesigner. Hun jobber aktivt med utvikling av gode og inspirerende kjøpsopplevelser i VB-butikkene. I tillegg driver hun firmaet Lagom som alltid øyner rom for bedring i private så vel som offentlige rom. Hun har også erfaring som veileder og foreleser for Interiør og Retaildesign-studenter, samt arbeidet mange år i film-, TV- og reklamebransjen der hun utførte oppdrag i inn- og utland, som rekvisitt maker og med interiør.

Følg på LinkedIn

Epost

Webside

Hei! VB Bloggen er stedet for tips og råd, spennende nyheter og nye trender for alle som trenger litt energi, vann og varme. Våre kunnskapsrike fagfolk og gjesteskribenter deler smarte løsninger og nyttige artikler med deg om noe av det viktigste vi har: vann, varme og energi.

Du er nå på VB Bloggen Privat.
Besøk
VB Bloggen Proff ›

New Call-to-action

Siste innlegg