Nytt kjøkken i julegave? Dette bør du tenke på

Av Gro Bjørnstad 20. november 2018

VB_Nytt kjøkken til jul-1

Jula er tid for kos, familie, hygge og for å unne seg det lille ekstra. Et nytt kjøkken sprenger nok julegavebudsjettet til de aller fleste, men dersom du har gått rundt med oppussing i tankene over en lengre periode er det ikke så dumt å begynne planleggingen nå. Kanskje blir det nytt kjøkken på nyåret? Denne artikkelen tar for seg det du bør tenke på når du planlegger.

Begynn med røropplegget

Det er flere ting som legger premisser for innredningen av rommet, som størrelse, plassering av vinduer, dører, avtrekksmuligheter og, ikke minst, røropplegg. Er røropplegget intakt og velfungerende, er det penger å spare ved å ikke gjøre store endringer på plassering av vask og oppvaskmaskin.

Funksjonalitet og design på kjøkkenet - hva er viktigst?

Det finnes mange stilige løsninger på markedet, bare husk at det også skal være funksjonelt. Estetikk er selvfølgelig viktig, men dersom det går på bekostning av bruk, rengjøring eller sikkerhet, er det ikke verdt det. Ønsker du for eksempel en firkantet vask, som vil gi kjøkkenet et stilrent og moderne utseende, bør du velge en kran med uttrekkbar tut. Det gjør det lettere å spyle hjørnene. Utvalget er stort – tenk funksjonalitet og hygiene, både når det gjelder kjøkkenvask og kjøkkenkran

Kanskje har du små barn i huset som ofte etterlater seg tydelige spor etter hender som er skitne eller fulle av klissete deigrester? Det finnes løsninger for sånt også, som hybridkraner med både manuell og berøringsfri tut.

Dersom du ønsker å bygge en kjøkkenøy vil det mest kostnadseffektive være å lage dette som ren benkeplass med noen ekstra skuffer og skap. Dersom du for eksempel ønsker kokeplate på kjøkkenøya vil det ofte bety at gulvet må tas opp for å få fram kobling til komfyr og koketopp. Mange velger da like gjerne å bytte ut hele gulvet.

Legg til rette for vanntilkoblet utstyr 

Det har vært en rivende teknologisk utvikling også på kjøkkenet de siste tiårene og gjennomsnittsnordmannen – og kvinnen -  har fått langt flere duppeditter som krever vann og strøm. Kjøleskap med isbiter og integrerte kaffemaskiner, vinkjølere og andre maskiner, er stadig vanligere å finne på kjøkkenet. Ønsker du apparater som kjøleskap med isbiter eller integrert kaffemaskin i tillegg, må dette kobles opp til vannrør og avløp.

Ser du for deg enda flere tekniske finesser, gjør du lurt i å rigge rommet med tilstrekkelige strømuttak og et praktisk røropplegg slik at du slipper enda en renovering.

Når du tenker ut planløsningen for rommet bør du også tenke over at det alltid må være fall på avløpsrør. Rørene kan legges i sokkelen, men da kan det ikke plasseres en oppvaskmaskin oppå.

Last ned gratis sjekkliste: #DIY - Hvordan unngå vannskader

Egen våtromssone på kjøkkenet

En annen ting som blir stadig mer aktuelt, er å montere sluk i kjøkkenets «våtromssone» Snakk med rørleggeren om dette. Uansett er en automatisk vannstoppventil en fornuftig løsning, og selv om det ikke er lovpålagt med vannstoppventil om du ikke endrer røropplegget, så anbefales det på det sterkeste. 

Les også: Tiden har kommet for nye våtromskrav på kjøkkenet

Det er også lurt å tenke på hva som befinner seg bak veggene. Er det for eksempel betong bak benkeplaten, kan det være vanskelig å frese inn spor til vannledningen. Forhør deg med rørleggeren for å finne en god løsning på dette.

Er det det ikke mulig å få kjøkkenet slik jeg ønsker, sier du?

Det aller meste er mulig å få til, men noen løsninger blir så komplekse og kostbare at det ikke er hensiktsmessig å gjøre det på den måten du kanskje hadde tenkt. Kanskje får du høre at det ikke er mulig å gjennomføre. Grav litt i hvorfor det eventuelt ikke er mulig og sjekk hvilke alternativ som er tilgjengelige, slik at dere kommer frem til en løsning som alle er fornøyd med, og som passer til budsjettet.

Da er det bare å glede seg til jul og nytt kjøkken når den tid kommer! Last gjerne ned e-boken vår nedenfor og besøk temasiden vår om planlegging av kjøkken for flere tips og råd!

Last ned Rørleggerens beste råd til deg som skal ha nytt kjøkken

 

Temaer: Kjøkken


Gro Bjørnstad's photo

Av: Gro Bjørnstad

Gro har jobbet i VB Veto Rør i Gjerdrum siden starten i 2006. VB Veto Rør er en liten rørleggerbedrift med veldig varierte arbeidsoppgaver, deriblant mye rehabilitering av bad, kjøkken og vaskerom. Gro er ansvarlig for alt det daglige kontorarbeidet, og lager i tillegg forslag på gode løsninger og innredninger til bad og vaskerom for kunder. Hun er opptatt av at det skal være praktisk, samtidig som det er viktig at resultatet ser bra ut.

Epost

Webside

Hei! VB Bloggen er stedet for tips og råd, spennende nyheter og nye trender for alle som trenger litt energi, vann og varme. Våre kunnskapsrike fagfolk og gjesteskribenter deler smarte løsninger og nyttige artikler med deg om noe av det viktigste vi har: vann, varme og energi.

Du er nå på VB Bloggen Privat.
Besøk
VB Bloggen Proff ›

Last ned: #DIY - Hvordan unngå vannskader

Siste innlegg