6 tips til deg som planlegger nytt kjøkken

Av Kirsti Must 3. oktober 2019

Planlegge-nytt-kjøkken_2

Farger og skapfronter er kanskje det første du tenker på når det gjelder kjøkkenplanlegging. Det er i hvert fall der jeg vanligvis begynner i møte med nye kjøkkenkunder. Før vi dykker ned i detaljer og behov som er viktige å få fram for å lage drømmekjøkkenet. I denne artikkelen deler jeg seks tips du bør ta med deg når du begynner planleggingen!

 

1. Ta nøyaktige mål – og dobbeltsjekk

Her er ikke tipset i seg selv å ta mål, men å måle nøyaktig. Og å dobbeltsjekke målene – helst ved at en annen enn deg selv kontrollmåler. Det er utrolig kjedelig å få levert et helt kjøkken og så viser det seg at det ikke passer fordi noe er målt feil. Skal du kjøpe kjøkken ferdig montert, gjør du lurt i å overlate kontrollmålingen til de som skal levere det. Da ligger ansvaret hos dem. Relevante mål er:

  • Gulv til tak
  • Veggmål
  • Vinduer – størrelse og avstand fra vegg
  • Høyde opp til eventuell ventilator
  • Plassering av vann og avløp

2. Velg rett kran

Når du skal velge kran er det flere hensyn du må ta. Først og fremst går det på den praktiske bruken. Tenk på hva du skal bruke krana til. Er det for eksempel den du kommer til å bruke når du skal fylle vaskebøtta med vann, bør den være høy nok til at bøtta kommer under – uten at du må holde bøtta på skjeve. Og vil du ha en vask med rette kanter i bunnen, er det lurt å velge kran med uttrekkbar tut for å lette rengjøringen. En av mine favoritter er Rowan Pro kjøkkenbatteri fra Damixa, den er høy og har fleksibel slange som gjør det enkelt å komme til i kantene. Har du små barn i huset, vil en berøringsfri kran være praktisk, eller kanskje en hybridkran? Du kan sjekke ut det øvrige kjøkkenutstyret vårt på vb.no.

Les også: Skyll som en proff!

Så er det jo lov å tenke estetisk. Kanskje skal den matche håndtakene du har på skuffene? Har disse en firkantet form, kan det være fint om kranen også har det.

3. Pass på at oppvaskkummen blir stor nok

Har du opplevd å streve med stekebrettet når det skal vaskes etter bruk? Velg en kum som er minst 52 centimeter bred, da slipper du problemet. Å ha en stor vask er mye mer brukervennlig enn å ha en middels og en liten vask, mener nå jeg. Oppvaskkum og kjøkkenbatteri må ses i sammenheng. Full match her vil gjøre rengjøringsjobben enklere.

Andre hensyn du bør ta:

  • Hva er bredden på skapet kummen skal inn i?
  • Vil du ha kildesorteringsløsning i underskapet må kummen ha avløp som er tilbaketrukket
  • Ønsker du tilpasset utstyr som skjærefjøl, skyllekurv eller lignende?
  • Rustfritt eller kunststoff?
  • Avrenningsbrett?

I VB samarbeider vi blant annet med Intra AS. Ta gjerne en kikk på deres nettsider for å lese mer om valg av oppvaskkum og kjøkkenarmatur. De har mye spennende design og smarte innretninger. 

Les mer: Nytt kjøkken i julegave? Dette bør du tenke på!

4. Utnytt plassen med sokkelskuffer

Vil du ha ekstra oppbevaringsplass? Takhøye skap er selvfølgelig smart, men du kan også utnytte de nederste centimeterne ved å sette inn sokkelskuffer. Dette er skuffer som går i ett med øvrig sokkel, men som egner seg supert for oppbevaring av ting som for eksempel bakepapir, aluminiumsfolie, plastposer og lignende. Pass bare på at skuffene ikke kommer i konflikt med elektriske ledninger og komponenter, eller rør.

5. Unngå at komfyren havner helt inntil kjøleskapet

Mange tenker at det er effektivt å ha kjøleskapet rett ved siden av komfyren. Og ja, det kunne det sikkert vært hvis alt bare kunne tas rett ut av kjøleskapet og helles i stekepanna eller i gryta. Men sånn er det jo sjelden. Matvarer må pakkes ut og ofte måles og veies. Jeg kan garantere deg at du vil savne benkeplass mellom komfyr og kjøleskap hvis du dropper det. Det samme gjelder for øvrig oppvaskkummen. Sørg for god benkeplass hvis det er mulig.

6. Husk vannstopper!

Får du hjelp av en profesjonell rørlegger på kjøkkenet, kan du regne med at hun eller han anbefaler deg å sette inn en vannstopper. Det er en anbefaling du skal takke ja til. Med vannstopper installert på kjøkkenet, reduserer du risikoen for vannskader. I nye hus er det for øvrig også påbudt. Ta gjerne en titt på artikkelen Tiden har kommet for nye våtromskrav på kjøkkenet. Her finner du blant annet råd om hvordan du kan vannsikre kjøkkenet ditt best mulig.

Ønsker du råd fra en rørlegger før du går i gang? Finn din nærmeste VB Rørlegger eller still oss spørsmål på bloggen! Det er ikke alle VB bedrifter som jobber med kjøkken, men alle har god kompetanse når det gjelder rør og vet hva som er lurt eller ikke, når disse skal flyttes eller byttes ut. Dessuten har vi et godt samarbeid oss VB bedrifter imellom og vi er mange som gjerne hjelper deg videre – uansett hvor i landet du holder til.

Du kan også laste ned kjøkkenguiden vår hvor du finner ytterligere råd og tips om veien fra planlegging til ferdig kjøkken, fra et rørleggerperspektiv. I tillegg har vi en egen temaside hvor vi har samlet relevant informasjon for deg.

Lykke til!

Last ned Rørleggerens beste råd til deg som skal ha nytt kjøkken

Temaer: Kjøkken, Forebygge vannskader, Bli rørlegger


Kirsti Must's photo

Av: Kirsti Must

Kirsti Must jobber som butikkansvarlig hos Kirkenes Bad & Kjøkke, hvor hun har vært i tre og et halvt år. Hun har 11 års erfaring med planlegging av kjøkken, bad og garderober.

Epost

Webside

Hei! VB Bloggen er stedet for tips og råd, spennende nyheter og nye trender for alle som trenger litt energi, vann og varme. Våre kunnskapsrike fagfolk og gjesteskribenter deler smarte løsninger og nyttige artikler med deg om noe av det viktigste vi har: vann, varme og energi.

Du er nå på VB Bloggen Privat.
Besøk
VB Bloggen Proff ›

Last ned guide Rørleggerens beste råd til deg som skal ha nytt kjøkken

Siste innlegg