Leie ut hybel eller leilighet? Ta en VVS-sjekk først!

Av Per H Olsen 8. august 2019

VB_Vannsjekk-ved-utleie-av-hybel

For mange er høsten et tidspunkt hvor nye leietakere flytter inn. Har du en hybel eller leilighet du skal leie ut, bør du ta en liten vannsikringssjekk i forkant slik at du vet at alt er på stell. I denne artikkelen har vi laget en oversikt over hva du bør sjekke. I tillegg får du noen tips til rutiner du kan gi din nye leieboer. Slik at du unngår fukt- og vannskader i boligen.

Kjøkken

Stadig flere vannskader oppstår på kjøkkenet. Går du gjennom punktene her, reduserer du risikoen betraktelig:

  • Blandebatteri: Se etter lekkasje og sjekk at batteriet sitter fast. Ta ut perlatoren i utløpstuten og rens den.
  • Avløp og vannlås: Sjekk at koblingene er faste og rens vannlåsen. Sjekk også avløp fra oppvaskmaskinen.
  • Oppvaskmaskin: Sjekk koblingene for lekkasje. Hvis oppvaskmaskin har blitt fjernet, bør du kontrollere at koblingene har blitt blindet forsvarlig.
  • Varmtvannsbereder: Se etter lekkasje og sjekk strømtilkoblingen.
  • Lekkasjestopper: Har du en eller flere slike installert, har du forhåpentligvis også FDV-instruks som beskriver vedlikehold. Rengjør for støv under kjøkkenbenken og skift batteri på lekkasjestopperen dersom det er aktuelt.

Bad

På badet gjelder mye av det samme. Sjekk følgende:

  • Toalett: Se etter lekkasje.
  • Servantbatteri: Her gjelder samme som for blandebatteriet på kjøkkenet.
  • Avløp og vannlås: Sjekk at koblinger er faste og rens vannlåsen her også.
  • Dusj: Sjekk for lekkasje og kontroller dusjslangen. Du kan med fordel vaske dusjhodet og spyle vann på høy temperatur gjennom det hvis det er lenge siden det har vært i bruk.
  • Sluk: Rengjøres.
  • Rør i rør skap: Åpne og se etter lekkasjer.

Ikke glem hovedstengeventilen

Innvendig hovedstengeventil, eller hovedstoppekran, bør stenges ved lekkasje, vedlikehold og ved lengre fravær. Årlig sjekk gjør du ved å stenge og åpne stoppekranen.

Rutiner ved ny leietaker

Ta alltid vedkommende med på en gjennomgang av tekniske installasjoner som berører vann, elektro, brannslukningsapparat, røykvarslere og lignende. Vis hvor stoppekranen er og hvordan den virker.

Du har sikkert hørt om leieboerforhold som har blitt vanskelige på grunn av uklarheter, eller kanskje har du opplevd det selv. For å sikre både bolig og gode relasjoner, bør dere bli enige om varslinger når det oppstår feil.  Lag rutiner for hvem som gjør hva ved oversvømmelser, tett avløp, og så videre. Få med stenging av hovedstoppekranen ved ferier og lengre fravær i rutinebeskrivelsen.

Det kan også være smart å bli enige om hvordan tørk av vasketøy skal foregå. Tørking av tøy inne kan nemlig forårsake sopp- og fuktskader, noe ikke alle er klar over.

Vil du slippe å gjøre kontrolljobben med VVS-installasjonene selv, kan du overlate den til fagfolk. I VB tilbyr vi tjenesten Vannsjekken. Da gjør vi jobben for deg og sjekker alt utstyr det går vann gjennom. Dette kan du lese mer om på vb.no.   

Lykke til med den nye leieboeren!last ned sjekkliste for å unngå vannskader

Temaer: Forebygge vannskader


Per H Olsen's photo

Av: Per H Olsen

Per H Olsen er daglig leder i VB Tromsø/Høytrykksvakta AS, og har vært i bransjen over 10 år. Han har tidligere jobbet som daglig leder i over 30 år i forskjellige bransjer. Sitter i styret for Rørentreprenørene Norge avdeling Troms, og ORIN opplæringskontor for lærlinger. Fagfeltene til VB Tromsø/Høytrykksvakta er rørlegging, forsikring, kommunalteknikk og graving.

Epost

Webside

Hei! VB Bloggen er stedet for tips og råd, spennende nyheter og nye trender for alle som trenger litt energi, vann og varme. Våre kunnskapsrike fagfolk og gjesteskribenter deler smarte løsninger og nyttige artikler med deg om noe av det viktigste vi har: vann, varme og energi.

Du er nå på VB Bloggen Privat.
Besøk
VB Bloggen Proff ›

New Call-to-action

Siste innlegg