Hva slags speil skal du velge på badet?

Av Merete Aarhus 7. september 2023

VB2022039H_1-1

Speilet utgjør en vesentlig del av baderomsinnredningen, men hvordan velger du det ideelle speilet? Skal det kun være funksjonelt, moderne eller er du en av mange som ønsker begge deler? Uansett formål, er det noen ting du burde tenke over.

Når du skal velge et nytt speil til badet, vil jeg si det er viktig å ha en god balanse mellom de siste trendene og hva speilet praktisk skal brukes til – sett bort i fra å beundre sitt eget speilbilde. Speilets rolle kan variere fra å være kun et dekorativt element, til å fungere som et hjelpemiddel i sminkeprosessen eller forbedre baderommets oppbevaringsløsninger.

Utforsk nye former og farger

Speilets design er nærmest grenseløst, men valget av form påvirker både funksjonaliteten og det visuelle uttrykket. Markedet byr nå på et bredt spekter av former, fra små til store, runde, ovale, dråpeformede og mer. Selv om rektangulære speil over servanten er mest vanlig, kan runde speil tilføre rommet en tiltalende og dekorativ touch.

I det siste er det de organiske og geometriske speilene som har vært i vinden. De gir en iøynefallende detalj, og blir som et eget dekorelement som bryter med de rette linjene vi ofte ser. 

Valget mellom rammeløse speil og de med rammeverk påvirker også hvordan speilet oppleves i rommet. Rammeløse speil gir en minimalistisk og ren følelse, mens speil med store, utsmykkede rammer kan bli et visuelt pent blikkfang. Fargen på rammen er også viktig å vurdere; mørke farger kan skape en dramatisk effekt som skiller seg ut, mens lyse farger gir en mer subtil og delikat fremtoning.

Les også: Bli inspirert av baderomstrendene for 2023

Bla deg gjennom noen av mine favorittspeil her:

Bilde: Tilstel ovalt speil fra Linn bad

Bilde: Moon Ø100 fra Foss bad, har lys og varmefelt for antidugg.

Bilde: Speilskapet Grann fra Vedum, passer perfekt til det lille badet med sine myke former og smarte design.

Bilde: Speilskap B120 D12 med god oppbevaring og lysplate fra Foss bad

Bilde: Grace speil Ø100 med bakenforliggende LED-lys fra Korsbakken.

Bilde: Tilstelt ovalt speil  50*110 CM med lyslist fra Linn bad. 

 

Bilde: Firenze speil med lys og sort ramme fra Foss bad.

Bilde: FINDEN rundt speil 100 cm fra Linn bad.
Bilde: Grace speil Ø60 med med led-lys fra Korsbakken.

Skap illusjoner og få bedre plass på badet

Et velvalgt speil kan gi en følelse av ekstra plass. Hvor stort speilet er kan også være med på å skape en illusjon om at et rom er større enn det egentlig er. For små baderom med begrenset plass kan det være lurt å inkludere et stort speil, og for store baderom kan flere speil være et alternativ. Om du derimot ikke har plass til et stort speil på veggen, kan du utnytte dørflater.

Speilskap er også en populær løsning blant våre kunder med små baderom. Dette er ikke kun praktisk for å oppbevare småting som ofte ligger rundt et baderom, men det skaper også et ryddig inntrykk når flasker, hårsprayer og tannbørster er skjult bak speildørene. Speilskap kan også tilby flere funksjoner som gjør det ekstra anvendelig på et lite bad:

  • Innebygde stikkontakter for hårføner, elektrisk tannbørste og barbermaskin, slik at ledninger kan skjules.
  • Speil på begge sider av dørene, slik at antrekk og hår kan inspireres fra ulike vinkler.
  • Integrert lyslist som forbedrer belysningen og helhetsinntrykket

Plassering av speil på badet er ikke kun en praktisk vurdering, men også en mulighet til å utnytte lys, natur og kreativitet i din daglige rutine. Lys har en unik evne til å øke energinivået og forbedre humøret, og hvis du har et vindu på badet, kan plasseringen av speilet parallelt eller i nærheten føre til at lyset trekkes dypere inn i rommet. Dette gir ikke kun funksjonalitet, men kan skape en unik atmosfære som innenfor hver årstid.

Når du vurderer plasseringen, må du også ta hensyn til både store og små brukere av badet. Selv om det kan være estetiske tiltalende med store gulvspeil, må du være forsiktig hvis det er små barnehender som ferdes i rommet.

Les også: Smarte løsninger på små bad

Sett stemningen med integrerte LED-lys

LED-lys har åpnet opp for en rekke muligheter når det gjelder belysning, også på baderommet. Et speil med lys langs hele rammen kan skape en visuell effekt i rommet samtidig som det gir behagelig lys i ansiktet. Lyset kan også tilpasses ulike farger for å harmonisere med resten av interiøret, men også for praktiske årsaker som ved påføring av sminke. Speil med anti-dugg funksjon og dimbart LED lys kan justere både styre og varmen, Dette gir deg muligheten til å velge mellom god belysning eller en lunere stemning.

Kaldt, varmt eller nøytralt lys på badet?

Å møte ditt eget speilbilde om morgningen under sterkt, blå-hvitt lys, vil oppleves som ubehagelig for de aller fleste av oss. Heldigvis har vi sett en endring på dette området. Flere speil tilbyr nå valgmuligheter for lysfarge, inkludert dimming og justering av fargetemperatur mål i Kelvin. Høyere Klevin-verdier resulterer i kaldere lys, mens lavere tall gir en varmere og mer gyllen belysning.

Baderomsbelysning bør i størst mulig grad ligne dagslys, dvs. ca 3000 Kelvin. Sidelys i ansiktshøyde er det beste lyset. Da unngår du at lyset kaster skygge med tanke på sminking og barbering. 

Valget ligger i hvilken funksjon du ønsker at baderommet skal ha. Kraftig belysning med god fargegjengivelse er for eksempel spesielt viktig hvis badet brukes til å påføre sminke. En mer nedtonet farge kan derimot brukes hvis baderommet kun brukes som WC eller vaskerom.

Speil er en viktig del av baderommet både interiørmessig og for eget velvære. Derfor burde valg av speil være basert på ønsket romfølelse, funksjonalitet og stemning.

last ned e-bok for planlegging av nytt bad

Temaer: Inspirasjon


Merete Aarhus's photo

Av: Merete Aarhus

Merete startet i 1995 som avdelingsleder og innkjøpsansvarlig for O. Olsen & Co i Stavanger. Fra 1997 til 2013 jobbet hun med innkjøp, sortiment og markedsføring i møbel- og interiørbransjen for Living og Skeidar. De siste 9 årene har hun jobbet i VBs Innkjøpsavdeling, nå som Sortimentansvarlig for Synlig VVS.

Epost

Webside

Hei! VB Bloggen er stedet for tips og råd, spennende nyheter og nye trender for alle som trenger litt energi, vann og varme. Våre kunnskapsrike fagfolk og gjesteskribenter deler smarte løsninger og nyttige artikler med deg om noe av det viktigste vi har: vann, varme og energi.

Du er nå på VB Bloggen Privat.
Besøk
VB Bloggen Proff ›

New Call-to-action

Siste innlegg