6 tips for et barnesikkert bad

Av Ellinor Lund 19. juni 2018

VB_barnesikkert bad

Det er ingen hemmelighet at de fleste ulykker skjer i hjemmet, og dessverre så er det barna våre som er mest utsatt for skader. Badet som tradisjonelt sett har både harde flater og skarpe hjørner, er ikke akkurat barnevennlig. Men heldigvis er det flere enkle tiltak vi voksne kan gjøre for å bedre sikkerheten. Her er noen tips til hvordan du kan barnesikre badet ditt.

Pass på temperaturen på vannet

Barn har tynnere hud enn voksne og får derfor lettere brannskader enn oss. I følge Helsedirektoratet kan en baby få forbrenningsskader allerede ved 40 °C. Derfor bør badevannet aldri overstige 37 °C.

Et blandebatteri med innebygget termostat kan være en god løsning.  Alle termostatbatteri har skoldesperre, men husk å teste disse, slik at du kan være trygg på at det ikke kommer over 37-38 °C ut av batteriet når du stiller på maks varme.  På grunn av fabrikkinnstillinger og variasjon i vanntrykk vil temperaturen på vannet ut varierer fra batteri til batteri, og fra hus til hus . Be rørleggeren din kontrollere dette etter at batteriet er montert.

Les også: Slik velger du rett blandebatteri til vasken din

Vær oppmerksom på glatte flater

Knall og fall er en del av barndommen. Men akkurat på badet, hvor det både er hardt og glatt, er det greit å ta noen forhåndsregler for å redusere skadeomfanget. Sklisikre fliser er kanskje ikke så flott å se på, men veldig fornuftig. Svingbare kraner for eksempel, er en god løsning. Da kan du vende tuten innover, slik at barnet ditt ikke slår eller stanger hodet i det harde metallet.

Sklisikre matter er også et godt hjelpemiddel for både store og små. De bidrar til at barna trår sikrere, og demper dessuten eventuelle fall.

Gjør skarpe kanter barnevennlig

Gjør kanter på baderomsinteriøret mindre skarpe ved å legge på plastprofiler, eller myke skumlister. Skal du investere i ny innredning gjør du lurt i å tenke sikkerhet først. Det er vondt å slå hodet i selv avrundede kanter, men slag mot spisse hjørner kan i tillegg resultere i uønskede besøk på legevakten. Bedre føre var, ikke sant?

Unngå at fingre kommer i klem

Fall er én ting, men klemskader kan også gjøre vondt selv om det er mindre alvorlig. Små barnefingre elsker jo å utforske verden rundt seg ved å dra, løfte, og trykke på det meste. Og det resulterer ofte i klemte fingre. For å unngå dette bør du montere sikringer på alt av skuffer og skap. Ikke glem toalettet! Her vil det beste alternativet være å investere i et toalettsete med myklukking, så slipper du i tillegg den gjennomtrengende smell-lyden. De minste barna holder du unna toalettet ved å installere en selvheftende sperre – en barnesikring, rett og slett.

Vær oppmerksom på kjemikalier og medisiner

I tillegg til å ta på alt, vil barn gjerne smake på det meste. Da er det skummelt å la vaskemidler og medisiner stående lett tilgjengelig. Dette gjelder også når barna er litt større. Derfor skal medisinskapet være mulig å låse, og alt av kjemikalier skal lagres utenfor barns rekkevidde. Selv dersom du ikke har egne barn gjør du lurt i å ordne dette. Hva hvis naboens barn kommer på besøk? 

Ta forhåndsregler ved renovering

Ved en eventuell totalrenovering av badet bør du huske på at rommet skal fungere gjennom mange av livets faser. Det som kanskje er kult for unge samboere, kan fungere dårlig for en småbarnsfamilie. Først og fremst bør du planlegge for at det er nok plass på badet til flere personer.

Baderomsmøbler bør kunne tåle en støyt, og helst ha runde kanter. Velg blandebatterier som ikke blir varme utenpå. En kombinasjon av permanente og midlertidige løsninger gir ofte det beste langsiktige resultatet.

Vil du ha flere tips til barnesikkert bad? Eller kanskje lese mer om vann og sikkerhet i boligen generelt? Besøk oss på VB.no!

New Call-to-action

Temaer: Brann og sikkerhet, Bad


Ellinor Lund's photo

Av: Ellinor Lund

Ellinor Lund har vært i rørleggerbransjen mange år, og jobber som butikkansvarlig hos VB Brændes rørleggerforretning i Volda. I tillegg til å være lidenskapelig opptatt av interiør og trender, liker Ellinor svært godt å tegne bad. En stor del av jobben hennes består i å finne gode baderomsløsninger for kundene.

Epost

Webside

Relaterte innlegg

Hei! VB Bloggen er stedet for tips og råd, spennende nyheter og nye trender for alle som trenger litt energi, vann og varme. Våre kunnskapsrike fagfolk og gjesteskribenter deler smarte løsninger og nyttige artikler med deg om noe av det viktigste vi har: vann, varme og energi.

Du er nå på VB Bloggen Privat.
Besøk
VB Bloggen Proff ›

New Call-to-action

Siste innlegg