Hvor du er i livet kan bestemme om badet er modent for oppussing

Av Ronny Engan 24. oktober 2017

Endringer i livssituasjoner og nye bruksvaner kan være gode grunner for å gjøre om på badet.

Må badet være gammelt eller dårlig før du kan forsvare å pusse det opp? Selvsagt ikke! Noen ganger er det helt andre ting som styrer. Livets mange vendinger, for eksempel. Nye livssituasjoner kan gjøre at du bruker badet ditt annerledes, og har andre ønsker og behov. Hvis ikke livet er god nok grunn til å gjøre om på badet, så er ingen grunn god nok! 

Har du et bad som rent teknisk er i fullt brukbar stand, men som ikke fungerer for deg eller andre som bruker det i det daglige? Ser du på badet ditt med en rynke mellom brynene og tenker at det er greit nok, men burde vært helt annerledes? Det er kanskje ikke så rart. Badet ditt var trolig bygget eller pusset opp for en annen tid - og muligens for en annen familie?

Vi lever livene våre i faser. Forskjellige livssituasjoner er med på å påvirke hva vi trenger og ønsker rundt oss. Det gjelder også på badet.

Flere eller færre under samme tak?

Noen flytter ut, andre kommer til, på heltid eller deltid. Endringer i familiesituasjon vil også prege husets viktigste rom, som selvsagt er badet. (Noen påstår at det er kjøkkenet, men hos oss er det ingen som krangler om å få bruke det rommet. - Badet derimot, er etterspurt!).

Slitasje henger gjerne sammen med hvor mye badet blir brukt, hvor mange som bruker det – og hvem. Selvfølgelig spiller det også en rolle hvor gammelt badet er. Tåler badet ditt enda flere brukere, hvis det er situasjonen?

Kanskje har du et bad som i teorien er helt ok, men som ikke tar unna trafikken og dekker de praktiske behovene du og familien din har her og nå? Det i seg selv er et godt argument for å gjøre noe.

Små barn og badekar

Med familieforøkelser endres hverdagen drastisk! De største omveltningene handler selvsagt ikke om rom og utstyr, men det er kjekt når badet har plass til tingene som gjør det praktiske livet med små barn enklere.

Skal du inn med stellebord eller tørketrommel, så krever det kanskje ikke mer enn en ommøblering. Men vil du bytte ut dusjkabinettet med et badekar, betyr det som regel endringer for resten av badet også.

Badekar finnes for i et utall varianter og størrelser, og flere kommer med praktiske løsninger for barnefamilier. Badekar med en enkel, svingbar dusjvegg, for eksempel. Eller stellebord som kan plasseres oppå badekaret. Smart, ikke sant?

LES OGSÅ: Smarte løsninger på små bad

Tenåringer dusjer ofte og roter mye

Har du aktive tenåringer hjemme? Da renner det garantert en del liter vann gjennom rørene daglig. Ungdommer dusjer ofte, som regel både før og etter trening, og legger kanskje igjen både fuktige håndklær og vått treningstøy etter seg.

Hvis badet ble bygget for noen år siden, i en tid da baderommet rakk å bli tørt mellom slagene, kan det hende at rommet må oppgraderes til å tåle mer eller mindre konstant fukt. Det gjelder både overflater og ventilasjon.

LES OGSÅ: Bad og vaskerom i ett - fordeler og ulemper

Og en ting til med ungdommer: De har mange ting på badet! Klær, sminke, smykker, parfyme, sjampo, hårvoks, føner, krølltang, slettetang – listen er nærmest uendelig i noen hjem. Er badet ditt rigget for å oppbevare alt dette?

Du har flere muligheter i denne fasen. Kanskje holder det å sette inn noen ekstra hyller eller et skap, og du kan slå deg til ro med at oppussingen kan vente til ungene er ute av redet. Skriker inventaret derimot etter å bli byttet ut, er saken en annen. Da er kanskje dette tiden for å gjøre drømmen om det ultra-funksjonelle badet til virkelighet?

Skal du først bytte innredningen, kan det lønne seg å kjøre «full pakke» først som sist. Det er utrolig kjedelig å henge opp splitter ny innredning og så måtte gjøre om alt to år senere, på grunn av fukt dere ikke har oppdaget, eller gamle rør som må byttes.

Alenetid på badet

Det kommer en tid for det også. Når ungene flytter og du kan ha badet for deg selv. Har du holdt ut med det samme badet gjennom mange år, vil det naturlig nok være preget av slitasje. Og hvis din bedre halvdel ikke synes slitasjeargumentet er tilstrekkelig, bør du prøve «fordi jeg fortjener det»-kortet. Fordi det gjør du sannsynligvis!

LES OGSÅ: Ditt nye bad skal være både lekkert og praktisk

Leieboere?

Har du leid ut deler av boligen med bad, og skal ta det i bruk selv? Vi har sett eksempler på at leietakere har brukt badet på en slik måte at oppussing er nødvendig. Her er noen av utfordringene vi ser på utleiebad:

  • Fukt som følge av at leieboeren har unnlatt å slå på baderomsviften
  • Fukt som følge av at klær har ligget til tørk på gulvet og dekket til varmekablene
  • Fukt og skader på grunn av manglende renhold
  • Tette sluk som ikke har blitt renset

Har du planer om å leie ut, anbefaler jeg at du gir leieboeren et innføringskurs i bruk av badet. Det er en kjensgjerning at de fleste tar bedre vare på egne ting enn andres. Noen leietakere føler kanskje ikke den samme plikten og samvittigheten som deg når det kommer til forsvarlig bruk, rengjøring og og vedlikehold. Derfor bør du sette standarden og være tydelig på hva du forventer.

Oppussing i denne livsfasen eller neste?

Uansett hvor i livet du befinner deg, er det ikke til å komme fra at penger betyr noe når badet skal pusses opp. Prisspørsmålet handler først og fremst om i hvilken grad du vil pusse opp. Når du har en idé om hva du vil gjøre, kan du kontakte en rørlegger som hjelper deg å regne på det.

LES OGSÅ: Hva koster det å pusse opp badet?

Er ikke penger en begrensing, er det jo bare å gå i gang med planlegging og oppussing. Har du lyst til å tegne drømmebadet ditt selv, eller lurer du på hvordan det blir seende ut hvis du skal sette inn dobbel vask, badekar eller et høyskap? Da bør du prøve tegneprogrammet vårt.

Hvis det ikke er rom i budsjettet for oppussing, er vedlikehold desto viktigere. Rensing av sluk, jevnlig rengjøring og god ventilasjon er viktige stikkord. Og glem ikke nalen! Bruker du den etter hver dusj, forlenger du levetiden på badet ditt – garantert.

Last gjerne ned e-boken vår om å planlegge nytt bad, eller besøk temasidene våre om oppussing av bad. Her har vi samlet mange spørsmål og svar om det å pusse opp badet.

New Call-to-action

Temaer: Bad, Tilpassede bad


Ronny Engan's photo

Av: Ronny Engan

Ronny Engan har jobbet som rørlegger siden 1988 og har drevet med det meste en rørlegger gjør i sin hverdag: serviceoppdrag, eneboliger, større anlegg og varmepumper.

Epost

Webside

Hei! VB Bloggen er stedet for tips og råd, spennende nyheter og nye trender for alle som trenger litt energi, vann og varme. Våre kunnskapsrike fagfolk og gjesteskribenter deler smarte løsninger og nyttige artikler med deg om noe av det viktigste vi har: vann, varme og energi.

Du er nå på VB Bloggen Privat.
Besøk
VB Bloggen Proff ›

New Call-to-action

Siste innlegg