Mye av varmen vi bruker i dag, går til spille. Dette gjelder spesielt avløpsvann, hvor rundt 80 prosent eller mer av det oppvarmede vannet renner ut igjen gjennom sluket som "gråvann". Det er imidlertid mulig å gjenvinne denne varmen, og for noen byggeprosjekter kan det være en fornuftig og lønnsom kilde til oppvarming.
Gjenvinning av varme fra avløpsvann, eller gråvann som det også kalles, blir stadig mer aktuelt både i privatboliger og i noen typer næringsbygg. Idrettshaller, svømmehaller, institusjoner, sykehus og bygg med store dusjanlegg eller fellesdusjer er alle gode kandidater som bør vurdere dette. Gjenvinning av spillvann kan også være aktuelt i ulike typer industriprosesser.
Varmt avløpsvann kan benyttes til å forvarme nytt varmtvann. Enten direkte, eller via en form for oppsamling. Det finnes flere løsninger for dette. Utgangspunktet er en varmeveksler som overfører varme fra gråvann til forbruksvann.
Her er det snakk om en varmeveksler som kan installeres under dusjkabinettet eller badekaret, eller i etasjen under dusjen. Dusjvannet brukes til å forvarme nytt kaldt vann til varmtvannsberederen. På denne måten kan temperaturen på det kalde vannet inn i varmtvannsberederen heves fra normalt 5 - 8 ºC til ca 20 ºC.
I de tilfellene hvor tapping av vann og vann til avløp ikke skjer samtidig, bør du ha en lagertank som samler opp gråvannet. Det kalde vannet kan da passere tanken via en varmeveksler, og utnytte den varmen som er igjen i det brukte vannet før det blir ytterligere varmet opp i en varmtvannsbereder. Denne løsningen gir størst miljøgevinst og lavest energiforbruk over tid.
LES OGSÅ: Energimerking og miljøsertifisering av næringsbygg
Du skal bruke en god del vann i bygget for at det skal lønne seg å satse på gjenvinning av gråvann. Lavenergiprogrammet anslår mellom 7000 til 8000 liter gråvann i døgnet eller mer.
For at gråvannsgjenvinning skal være en lønnsom enøk-investering er det noen forutsetninger som gjelder:
*Det skilles mellom direkte og indirekte virkende systemer. De indirekte systemene er dyrere i anskaffelse, men gir normalt en høyere gjenvinningsgrad.
Avløpsvann kan også være et ideelt lavtemperaturreservoar for en varmepumpe.
LES OGSÅ: Skifte ut oljekjelen? Her er noen alternativer du bør vurdere.
Privatpersoner kan søke om støtte hvis de investerer i utstyr for varmegjenvinning av avløpsvann. Det gjelder imidlertid ikke profesjonelle aktører. Det kan likevel være verdt å undersøke hva slags prosjekt det er mulig å søke om støtte til. Satser du for eksempel på ny teknologi til fremtidens bygg, finnes det muligheter. Men du må våge å være innovativ!
LES OGSÅ: Hva skal til for å få Enova-støtte til nye og eksisterende næringsbygg?
Både på oljefri.no og hos Lavenergiprogrammet, som jobber for økt kunnskap om energieffektivisering av bygg, får du tips og informasjon om gjenvinning av gråvann og andre energieffektive løsninger. Er du interessert i å kartlegge de ulike mulighetene for miljøvennlig oppvarming med vann i ditt eget bygg, anbefaler jeg at du tar en prat med rørleggeren.