Avtrekksvarmepumpe: Smart og rimelig varmeløsning for boligprosjekt

Av Kristian Hansen 22. oktober 2020

VB-Roth-Lofoten2

Avtrekksvarmepumper blir fortsatt lite benyttet sammenlignet med andre varmepumpetyper. Enda de oppfyller både utbyggers, arkitektens, og ikke minst, boligeiers, drøm om å ha en varmeløsning som tar liten plass, som dekker de fleste behov – og som er miljøvennlig, smart, enkel og rimelig.

Da Sjøsiden boligpark i Svolvær (ferdigstilt i 2019), skulle bygges, møtte vi på noen utfordringer da vi skulle velge varmeløsning til rekkehusene i prosjektet. Husene skulle selges som separate boenheter. Byggherre hadde satt som krav i beskrivelsen at det skulle være måling av energiforbruk til varmt tappevann og varmtvann til oppvarming, samt vannforbruk i hver enhet. Boligene måtte derfor ha mulighet til å måle og ha kontroll over dette.

Skråtak og hensyn til uteområdene utelukket utvendige installasjoner, og dermed også luft-til-vann varmepumpe, som er en løsning vi ofte bruker, og som er godt egnet for det nordnorske klimaet. Men altså ikke i dette tilfellet.

Etter en del undersøkelser og vurderinger landet vi på at avtrekksvarmepumper kombinert med ventilasjonsanlegg i hver bolig, ville være den beste løsningen.

Hvordan fungerer avtrekksvarme?

Kort fortalt fungerer en avtrekksvarmepumpe slik at energien fra den varme, brukte luften i boligen gjenvinnes, før luften slippes ut gjennom ventilasjonssystemet. For mer inngående beskrivelse, se Nibes websider om avtrekksvarmepumper.

Med en avtrekksvarmepumpe får du tre system i ett på minimal plass

Med en løsning av denne typen får du dekket flere behov på en gang: Romoppvarming, tappevann og ventilasjon*.

Og fordelene er flere: All installasjon** er innendørs, noe som gjør vedlikeholdet enklere. Plassbehov i sjakter reduseres. I byggefasen blir tidsforbruket på anlegget kortere, da jobben som tidligere måtte utføres av flere faggrupper, nå kan gjøres av én person, som for eksempel rørleggeren. Dermed blir også kostnadene lavere.

Systemet kan selvfølgelig styres via app, og kommuniserer med smarthusløsninger og andre toppsystem for SD. Når det kommer til driftsfasen gjør internettoppkobling det mulig for fagfolk å bistå med hjelp og feilretting digitalt. Det sparer både tid og penger, og brukerne får raskere råd og veiledning. Noe som kanskje er spesielt viktig i tidlig bofase hvor systemet er nytt og ukjent.

Bedre kontroll med energiforbruket

Med de tekniske komponentene internt i alle boligene, blir det også enklere å holde kontroll over det faktiske energiforbruket, i motsetning til tradisjonelle system med felles varmesentral som ofte krever kompliserte løsninger med energimålere plassert i fellesanlegg.

Installasjon av avtrekksvarmepumper gjør det i tillegg mulig å aktivisere effektvakt for hver boenhet fordi det følger med ringer for amperemåling av boenhetens hovedsikring. Dette gjør at hovedsikringen kan reduseres vesentlig, noe som kan utgjøre store besparelser på de elektriske arbeidene.

Velegnet varmeløsning for flere boligtyper

Avtrekksvarmepumper dekker energibehovet i godt isolerte leiligheter og småhus opp til cirka 220 m². De er også velegnet i leilighetsprosjekt med lite plass til tekniske installasjoner, og der det er smått med uteplass.

Og det er rom for kreativitet når det gjelder plassering. Skapet med utstyret kan for eksempel stå på baderommet, i en bod - eller bak en skyvedør. Det er imidlertid viktig at kondensvann må kunne ledes til avløp – fortrinnsvis til sluk.

Er dette en aktuell varmeløsning for ditt neste byggeprosjekt eller for din bolig?

 

Sjøsiden-Boligpark_foto_Stevn-Henriksen_DSN-Entreprenør_118372671_2782299915377637_5187429470323212592_o-1

Sjøsiden Boligpark. Foto (inkl toppbilde): Steven Henriksen, DSN Entreprenør

Er du interessert i å sjekke ut om avtrekksvarme kan være noe for deg og ditt prosjekt, kan du gjerne kontakte oss i Nobel Rørinstallasjon, eller en annen VB Bedrift med erfaring fra avtrekksvarmepumper. VB samarbeider også tett med Nibe, som vi anser som en av de beste leverandørene på området.

* Kanalnettet fortsatt må prosjekteres og monteres, men løsningen erstatter ventilasjonsaggregat. 

** Det er nødvendig med 120cm veggplass til en komplett installasjon.New Call-to-action

Temaer: Miljøvennlig varme og energitiltak, Varmepumper


Kristian Hansen's photo

Av: Kristian Hansen

Kristian Hansen er daglig leder i Nobel Rør Installasjon. Fra 2001 til 2006 var han VVS-selger hos Ahlsell og Bergens Rørhandel. Kristian er utdannet KEM (VVS) ingeniør, og sitter for tiden i ressursgruppa for Proffpartner i VB. Tidligere har han sittet i styret til Rørentreprenørene Norge.

Epost

Webside

Hei! VB Bloggen er stedet for tips og råd, spennende nyheter og nye trender for alle som trenger litt energi, vann og varme. Våre kunnskapsrike fagfolk og gjesteskribenter deler smarte løsninger og nyttige artikler med deg om noe av det viktigste vi har: vann, varme og energi.

Du er nå på VB Bloggen Proff.
Besøk VB Bloggen Privat ›

New Call-to-action

Siste innlegg