Unngå tette avløp til jul

Av Baard Aas 17. desember 2020

VB_unngå-fett-i-avløpsrørene_v3jpg

Du har sikkert hørt at matfett som kastes i vasken kan forårsake tette rør. Men visste du at stearin også skaper trøbbel hvis den havner i rørene? Det samme gjelder flere andre produkter som du bør være oppmerksom på. Få med deg disse tipsene for en hyggelig jul – uten tette avløp og rotter i rørene.

Kast fettet i avfallet og ikke i vasken

Slik kaster du det riktig:

Flytende fett

  • Små mengder med flytende fett kan du fjerne med tørkepapir. Kast papiret med fettet i matavfallet hvis du har sortering for det, eller i restavfallet.
  • Du kan også helle flytende fett over i en juice- eller melkekartong og la det stivne før du kaster det.
  • Fett som ikke stivner kan du samle i en flaske og kaste i restavfallet.

Avkjølt fett

  • Gir du fettet fra juleribba eller pinnekjøttet litt tid slik at det stivner, kan du enkelt skrape det sammen og kaste det i matavfallet.  Det samme gjelder stivnet fett fra smultbakst og delfiafett.

Stearin stivner i avløpet

Har du stearinrester på noe bør du skrape det bort og kaste det i restavfallet. Hvis du skyller vekk stearin med varmt vann, vil det stivne i avløpsrørene, noe som kan føre til propper. Slike propper kan bli veldig harde, kostbare og vanskelige å fjerne.

Nei til egg og kaffegrut

Sverger du til presskannekaffe? Når du har nytt kaffen bør du ta deg tid til å skrape kaffegruten ut fra kanna og kaste den i avfallet. Grut og egg, som begge kan virke som ganske uskyldige ingredienser, er heller ikke bra å få i rørene. Eggerester kan i kombinasjon varmt vann, føre til både tette rør og bli til fristende retter for skadedyrene lenger nede i kloakken. Og dem har du ikke lyst til å legge til rette for, har du vel?

Hva gjør du hvis rørene blir tette i jula?

Litt avløpsrens kan fungere utmerket som forebyggende tiltak før rørene blir tette. Er rørene tette, skal du imidlertid ikke bruke avløpsrens. Det kan nemlig skade rørene hvis avløpsrensen blir stående i røret. I tillegg vil det medføre ekstra jobb og risiko for rørlegger, da det er snakk om farlig og etsende væske. Hvis du har brukt avløpsrens på tette rør og deretter tilkaller rørlegger, må du opplyse vedkommende om det. Farlige stoffer krever bruk av verneutstyr.

Vi anbefaler heller ikke at du forsøker å stake opp rørene selv, for hvis de innvendige rørene ikke er festet godt nok til hverandre, kan du fort få flere problem hvis de løsner.

Det beste er å få profesjonelle folk til å spyle gjennom rørene. Og kanskje er det lurt å notere seg nummeret til en rørlegger som har vakt, på forhånd?

Bidra til at fettet ikke havner på nettet

Ved å forebygge og utvise fettvett hjemme hos deg selv, reduserer du også sjansen for at det offentlige avløpsnettet blir tett, for det er her mye av fettet havner til slutt. Her skaper det problemer for pumpestasjoner og medfører ekstra arbeid og kostnader for kommunen. En kostnad som til syvende og sist havner hos innbyggere som deg og meg.

Tette avfallsbeholdere er bra!

Helt til slutt har jeg lyst til å minne om én ting når det gjelder matavfall generelt. Koronaen har, som du sikkert vet, ført til mange stengte restauranter. Det har igjen fått rotter til å lete etter mat andre steder, som rundt privatboliger. Pass derfor på at alt avfallet ditt havner i tette, lukkede avfallsbeholdere. Rotter i rørene er én ting, men vi ønsker jo ikke å se dem der vi bor heller.

Vil du ha flere tips for å holde avløpsrørene åpne? Sjekk ut www.fettvett.no og www.doguiden.no.

Vi i VB ønsker deg en hyggelig juletid – uten tette avløp.

Ps! Du finner din nærmeste VB Rørlegger:

Finn din VB-rørlegger ›

 

Temaer: Vann og avløp


Baard Aas's photo

Av: Baard Aas

Baard Aas jobber som daglig leder i VB Lunder & Aas Rørleggerservice AS på Jessheim. Han er utdannet rørlegger, rørleggermester og fagingeniør VVS. Læretid var hos J. Werner & Søn. Senere ble han rørlegger, serviceansvarlig og prosjektleder hos Werner-Winther i Oslo. Deretter tok han Mesterbrev som rørlegger og Teknisk fagskole, VVS linjen. Baard har i tillegg studert ved Statens yrkespedagogiske høgskole og jobbet på Jessheim videregående skole med undervisning i rørfag, som hovedlærer og som studieinspektør. Baard er medlem i Prøvenemda for rørleggerfaget, styreformann i Romerike opplæringskontor for rørleggere, og har flere styreverv.

Følg på Facebook

Epost

Webside

Hei! VB Bloggen er stedet for tips og råd, spennende nyheter og nye trender for alle som trenger litt energi, vann og varme. Våre kunnskapsrike fagfolk og gjesteskribenter deler smarte løsninger og nyttige artikler med deg om noe av det viktigste vi har: vann, varme og energi.

Du er nå på VB Bloggen Privat.
Besøk
VB Bloggen Proff ›

Last ned: #DIY - Hvordan unngå vannskader

Siste innlegg