Unngå tette avløp til jul

Av Petter Soma 5. desember 2024

VB_unngå-fett-i-avløpsrørene_v3jpg

Du har sikkert hørt at matfett som kastes i vasken kan forårsake tette rør. Men visste du at stearin også skaper trøbbel hvis den havner i rørene? Det samme gjelder flere andre produkter som du bør være oppmerksom på. Få med deg disse tipsene for en hyggelig jul – uten tette avløp og rotter i rørene.

Hvor skal fett kastes?

Fett skal kastes i avfallet og ikke i vasken eller toalettet. Dette gjelder også frityrfett, rester av fårikål og supper. Ellers kan rørene fort tettes igjen, eller du kan ufrivillig ha servert et gourmetmåltid til rottene som elsker slike rester. Slik kaster du riktig:

Flytende fett

  • Små mengder med flytende fett kan du fjerne med tørkepapir. Kast papiret med fettet i matavfallet hvis du har sortering for det, eller i restavfallet.
  • Du kan også helle flytende fett over i en juice- eller melkekartong og la det stivne før du kaster det.
  • Fett som ikke stivner kan du samle i en flaske og kaste i restavfallet.

Avkjølt fett

  • Gir du fettet fra juleribba eller pinnekjøttet litt tid, slik at det stivner, kan du enkelt skrape det sammen og kaste det i matavfallet.  Det samme gjelder stivnet fett fra smultbakst og delfiafett.

Nei til stearinlys, egg og kaffegrut

Om du har stearinrester, bør du skrape det bort og kaste det i restavfallet. Hvis du skyller vekk stearin med varmt vann, vil det stivne i avløpsrørene, noe som kan føre til propper. Slike propper kan bli veldig harde, kostbare og vanskelige å fjerne.

Les også: Skal du bytte ut boligens avløpsrør? Dette bør du tenke på!

Sverger du til presskannekaffe? Når du er ferdig med å nyte den varme kaffekoppen, bør du ta deg tid til å skrape kaffegruten ut fra kanna og kaste den i avfallet. Grut og egg, som begge kan virke som ganske uskyldige ingredienser, er heller ikke bra å få i rørene. Eggerester i kombinasjon med varmt vann kan føre til tette rør og i tillegg bli til fristende retter for skadedyrene lenger nede i kloakken. Og dem har du ikke lyst til å legge til rette for – har du vel?

Hva gjør du hvis rørene blir tette i jula?

Litt avløpsrens kan fungere utmerket som forebyggende tiltak før rørene blir tette. Er rørene allerede tette, skal du imidlertid ikke bruke avløpsrens. Hvis avløpsrensen blir stående i røret, kan det nemlig skade rørene. I tillegg vil det medføre ekstra jobb og risiko for rørlegger, da det er snakk om farlig og etsende væske.

Hvis du har brukt avløpsrens på tette rør og deretter tilkaller rørlegger, er det viktig å opplyse vedkommende om det. Farlige stoffer krever bruk av verneutstyr.

Vi anbefaler heller ikke at du forsøker å stake opp rørene selv. Hvis de innvendige rørene ikke er festet godt nok til hverandre, kan du fort få flere problem hvis de løsner. Det beste er å få en profesjonell rørlegger til å spyle gjennom rørene. 

Rene rør som gagner alle 

Ved å forebygge og utvise fettvett hjemme hos deg selv, reduserer du også sjansen for at det offentlige avløpsnettet blir tett – for det er nettopp der mye av fettet havner til slutt. Dette kan  skape problemer for pumpestasjoner og føre til merarbeid og kostnader for kommunen.

En kostnad som til syvende og sist havner hos innbyggere, som deg og meg.

Helt til slutt har jeg lyst til å minne om én ting – når det gjelder matavfall generelt. Pass på at alt avfallet ditt havner i tette, lukkede avfallsbeholdere. Rotter i rørene er én ting, men vi ønsker heller ikke å se dem rett utenfor dørstokken.

Vi i VB ønsker deg en hyggelig juletid – uten tette avløp.last ned sjekkliste for å unngå vannskader

Temaer: Vann og avløp


Petter Soma's photo

Av: Petter Soma

Petter Soma jobber som butikk- og markedsleder og HMS-ansvarlig hos VB Forus Rør AS. Han begynte som rørlegger hos Forus Rør i 1994 og ble butikkleder i 1997. Siden da har Petter jobbet mot både proff- og privatmarkedet med alt fra servicearbeider til større prosjekter.

Epost

Webside

Hei! VB Bloggen er stedet for tips og råd, spennende nyheter og nye trender for alle som trenger litt energi, vann og varme. Våre kunnskapsrike fagfolk og gjesteskribenter deler smarte løsninger og nyttige artikler med deg om noe av det viktigste vi har: vann, varme og energi.

Du er nå på VB Bloggen Privat.
Besøk
VB Bloggen Proff ›

Last ned: #DIY - Hvordan unngå vannskader

Siste innlegg