Hjemmekontor skaper trøbbel for avløpene

Av Per H Olsen 2. april 2020

VB_korona_tette-avløp_shutterstock_1683534613

Kaster du ting i toalettet som ikke skal være der? Det merkes at mange jobber hjemmefra om dagen. Flere renseanlegg melder om at økte mengder våtservietter og andre uønskede gjenstander i avløpsrørene skaper trøbbel. Her er en påminnelse om hva som ikke skal kastes eller skylles ned i toalett og sluk.

Våtservietter et stort problem

Avløpspumper og rør går tette under koronakrisen. Det henger sammen med et stort antall hjemmekontor – og økt bruk av våtservietter som blant annet brukes til håndhygiene og stell av bleiebarn. Svært mange tror disse serviettene er nedbrytbare, og kaster dem i do. Problemet er at de ikke løser seg opp. I stedet klumper de seg sammen under ferden til renseanlegget. Sånt blir det trøbbel av. Særlig når det i tillegg kastes en del annet i toalettet også. Resultatet blir tette rør og pumper. Og unødige kostnader, både for samfunnet og den enkelte av oss.

I denne artikkelen fra NRK kan du lese mer om konsekvensene av problemet, og hvorfor det er så viktig at vi tar en samfunnsdugnad på dette området også. 

Ikke kast eller skyll dette ned i toalett og sluk

Når det gjelder utfordringene renseanleggene opplever, kan du og dine enkelt bidra ved å unngå å kaste eller skylle ut følgende i toalett, vask og sluk:

Nei til våtservietter

Det er ikke rart at våtservietter klumper seg sammen i avløpsvannet. De består nemlig av polyesterfiber som ikke løser seg opp. Slike fiber er faktisk laget for at det ikke skal gå hull på dem. Så pass på at de blir kastet i restavfallet.

Nei til Q-tips og vatt

Vatt inneholder også fiber. I tillegg består vattpinner av plast som heller ikke løser seg opp i vann. Når dette kastes i toalettet, øker risikoen for at det blir tett. Sjansen øker også for at de brukte q-tipsene flyter inn på en av badestrendene langs kysten vår, for alt som havner i do, kan også havne i havet. Visse du forresten at så mye som 35 prosent av den marine forsøplinga, stammer fra personlig forbruk?

Nei til tørkepapir

Tørkepapir har en annen sammensetning enn toalettpapir og løser seg ikke opp like enkelt. Håndklepapir i remse tvinner seg ofte sammen igjen og blir til nye remser i avløpet. Derfor er det viktig at slikt papir også blir kastet i avfallsbøtta.

Nei til bleier, bind og tamponger

Det er bare papir og det som kommer ut av kroppen som skal doveien. En avfallsbeholder på badet gjør det enkelt å kvitte seg med denne typen avfall.

Nei til strømpebukser

Det er mange rare ting som havner i toalettet. En av dem er strømpebukser. Og selv om de vanligvis revner lett ved bruk, løser de seg aldri opp i vann. Noe å tenke på neste gang strømpebuksa ryker? Kast den i restavfallet.

Nei til kaffegrut og kaffefilter

Kombinasjon av kaffe og fett danner propper i avløpet, og kan i verste fall tette igjen rør. Kaffegrut har for øvrig en rekke nyttige egenskaper, så det er egentlig ingen grunn til å kaste det i rest- eller matavfall heller. Sjekk ut hva du kan bruke det til her.

Nei til matfett og matolje

Dette burde være kjent for de fleste. Når fett stivner på vei nedover rørene, legger det seg som en hinne som etter hvert tetter hele systemet. Kast det i mat- eller restavfall.

Rørlegger i koronatider

Skulle du oppleve tette rør eller andre problem knyttet til kjøkken, bad, vann og varme, har VB en rekke rørleggere over hele landet som mer enn gjerne hjelper deg. Vi følger, som alle andre seriøse virksomheter, alle råd og krav fra FHI, og tar nødvendige forholdsregler. Vi har også utarbeidet en egen koronasjekkliste for VB Smart, kvalitetsverktøyet vi bruker under oppdrag.  

Forholdsreglene vi tar ute på oppdrag innebærer blant annet at vi lar være å håndhilse, at vi alltid holder oss på 2 meters avstand – og at vi er friske og symptomfrie når vi kommer på jobb, så klart

Per-Olsen_VB-Tromsø_v2Når VB Tromsø/Høytrykksvakta eller en annen VB Bedrift kommer på oppdrag hjemme hos deg, skal du føle deg trygg.

Vi håper påtvungen hjemmekontor-tid og andre koronabegrensninger snart er over. I mellomtiden oppfordrer vi deg altså til en aldri så liten dugnad på vegne av de som jobber på renseanleggene rundt omkring, og som opplever ekstra utfordringer i disse dager. Hvis vi ikke bidrar, kan det bli som Stavanger kommune skriver på sin facebok-side –helt enkelt forklart:

Da «må de kanonviktige folka som sørger for at vi har rent vann i springen, og at bimmelim og bommelom blir trygt og greit transportert til renseanlegg, bruke tid på ekstra reparasjonsarbeid»

Så, vær bevisst på hva som ikke skal kastes i toalettet hjemme – og husk at vi er der hvis du trenger rørleggerhjelp.New call-to-action

Temaer: Vann og avløp, Helse, sikkerhet og velvære


Per H Olsen's photo

Av: Per H Olsen

Per H Olsen er daglig leder i VB Tromsø/Høytrykksvakta AS, og har vært i bransjen over 10 år. Han har tidligere jobbet som daglig leder i over 30 år i forskjellige bransjer. Sitter i styret for Rørentreprenørene Norge avdeling Troms, og ORIN opplæringskontor for lærlinger. Fagfeltene til VB Tromsø/Høytrykksvakta er rørlegging, forsikring, kommunalteknikk og graving.

Epost

Webside

Hei! VB Bloggen er stedet for tips og råd, spennende nyheter og nye trender for alle som trenger litt energi, vann og varme. Våre kunnskapsrike fagfolk og gjesteskribenter deler smarte løsninger og nyttige artikler med deg om noe av det viktigste vi har: vann, varme og energi.

Du er nå på VB Bloggen Privat.
Besøk
VB Bloggen Proff ›

Last ned: #DIY - Hvordan unngå vannskader

Siste innlegg