Dusjtoalettet har kommet for å bli

Av Knut Lima 1. desember 2022

Geberit AquaClean Mera Comfort hvit dusjtoalett NRF6166081GEBERITDEL PÅ WhirlSpray dusjteknologi med varmt vann. Orienteringslys, automatisk toalettlokkfunksjon, setevarme og integrert luktavsug.

Nei, det er ingen spøk. De som har greie på det mener at toaletter med dusj, føn og fjernkontroll er standard i hjemmene våre om noen år. Dusjtoalettet har kommet til Norge for å bli. Det er bare å kaste fordommene og la seg begeistre!

Mange tror at dusjtoaletter er noe helt nytt. Det er det ikke. Dusjtoaletter har eksistert i over 40 år, og har vært i det norske markedet i mer enn ti av dem. Men det er først nå at vi nordmenn for alvor begynner å få øynene opp for en ny type toaletthygiene som inkluderer skyll og tørk. På høy tid, vil nok mange si – i hvert fall de som har reist en del i Asia.

Først og fremst hygiene

Asiatene omfavnet dusjtoalettene allerede på tidlig 80-tall. I Japan er dusjtoaletter i dag å finne i sju av ti private hjem. Japanerne er kjent for å være ekstra opptatt av hygiene, og på dette punktet går dusjtoalettet de tradisjonelle toalettene en høy gang.

Det er egentlig ganske enkelt: Vann rengjør bedre enn papir. Vann har inngått i menneskets daglige hygienerutiner gjennom alle tider, og vi dusjer og vasker kroppen i vann som den mest selvfølgelige måten å bli rene på. Men så bruker vi altså tørt papir til avslutte dobesøket. Det er noe med logikken her.

Det handler selvsagt også om å føle seg vel. Dopapir kan vanskelig matche følelsen av å være ren og fresh etter rengjøring med vann.

Slik virker det

Toalettet i seg selv er ikke så annerledes enn et tradisjonelt klosett, og du kan også bruke det som det. Forskjellen ligger i at du kan velge å la en myk stråle med rent, kroppstemperert vann skylle deg skånsomt når du har gjort ditt fornødne – som et alternativ til å tørke med papir.

Vannstrålen kommer ut av en liten «dusjarm» som kan styres frem og tilbake via knapper på toalettet eller en fjernkontroll, avhengig av hvilken toalettmodell det er snakk om. Det er altså ikke snakk om full underspyling, som noen med skrekk ser for seg.

De av oss som er gamle nok eller bereiste nok til å vite hva et bidet er, kan lettere forestille oss prinsippet og opplevelsen med spylefunksjonen i et dusjtoalett.

Du tror det ikke før du prøver det!

Opplevelse er sentralt stikkord når det gjelder dusjtoalett. Det er nemlig ingen annen måte å fullt ut forklare eller forstå konseptet – det må oppleves. Og opplevelser er som kjent subjektive. Felles for de fleste som prøver, er at de blir positivt overrasket.

Her kan du se og høre folk sine reaksjoner etter å ha prøvd Geberit AquaClean for første gang:

 

Fordeler for bakdelen

Vann gjør ikke bare grundigere rent, men også mer skånsomt. Huden i de intime områdene det er snakk om, er tynn og ømfintlig. Papir kan både irritere og gjøre vondt verre.

For eksempel er det faktisk så mange som hver tredje av oss som får hemoroider i løpet av livet, og i slike tilfeller vil jo en myk vannstråle være en langt mer skånsom og riktig måte å avslutte et dobesøk. Også allergikere kan bruke dusjtoalett helt uten irritasjoner og plager.

Noen toalettmodeller kommer også med en funksjon som føner skånsomt med luft etter spyling. Ren og tørr i baken altså, uten papirkontakt med huden.

Noe for enhver bak og smak

Når vi nå først har åpnet døren til en ny hygienisk og høyteknologisk verden på toalettet, er det flere ting som er verdt å nevne. På de mest avanserte dusjtoalettene inngår spyling nemlig bare som en av mange funksjoner i en lang og innholdsrik «meny». Vi nevner i fleng:

  • Vitaliserende massasjedusj
  • Ekstra myk ladydusj
  • Skånsom føn
  • Teknologi som fjerner vond lukt
  • Funksjon som gir god lukt
  • Ergonomisk sete
  • Orienteringslys til bruk om natten
  • Oppvarmet sete
  • Toalettlokk med automatisk åpne- og lukkefunksjon
  • Stille skylling

Utvalget i modeller har noe for enhver bak og smak. Bare lommeboka setter begrensningen for opplevelsen av luksus på do – fantasien gjør det i hvert fall ikke.

I et større perspektiv

Det er fort gjort å henge seg opp i vittigheter når vi snakker om dusjtoaletter, men for å gjenta det jeg sa innledningsvis: Det er ingen spøk. Vi snakker fremtidens toaletter!

Våre barnebarn og oldebarn vil trolig le godt av at vi tørket oss med papir, slik vi selv humrer når vi tenker på våre forfedre som brukte mose, kvister eller bare hånda. For de kommende generasjoner er dusjtoalettet et selvfølgelig alternativ.

Miljø og bærekraft

Spørsmålet er hvor mange trær vi skal hugge ned før vi skjønner at vann er bedre enn papir, både for oss, miljøet og kommende generasjoner.

Selv om et dusjtoalett bruker noe mer vann enn et vanlig toalett, er det en ubetydelig faktor når vi setter det opp mot vårt forbruk av toalettpapir. Hvor viktig dette faktisk er i et miljøperspektiv, vil våre etterfølgere forstå langt bedre enn vi gjør i dag.

Velferdsteknologi – bra for folk flest

Og så, kanskje det aller beste argumentet som vi alle kan forstå her og nå: Dusjtoaletter er virkelig for folk flest! Både eldre (som vi alle blir) og mennesker med begrenset bevegelsesfrihet får enklere personlig hygiene med dusjtoaletter. For mange mennesker betyr dette større grad av selvstendighet og økt livskvalitet.

Velferdsteknologi blir bare viktigere i samfunnet vårt, og dusjtoalettet er et viktig bidrag til en bedre hverdag for både den enkelte, pårørende og de som jobber innen helse og omsorg.

PS. Husk strøm!

Et lite praktisk tips til slutt. Hvis du nå er en av mange som innser at dusjtoalettet er mye mer enn bare en gimmick og vurderer denne herligheten i ditt eget hjem, så vil du trenge strøm til toalettet. Skal du bygge nytt bad eller renovere, bør du derfor be rørleggeren og elektrikeren legge til rette for strømtilførsel. Da er du klar for å bytte til fremtidens toalett – nå eller senere.

Men først må du altså våge å prøve det!

Sjekk ut din nærmeste VB-forhandler. Mange av våre butikker har installert disse toalettene, nettopp for at du skal få mulighet til å teste. Ta turen innom. Jeg er ganske sikker på at du vil føle deg både vel og positivt overrasket etter besøket.

last ned e-bok for planlegging av nytt bad

Temaer: Bad, Baderomsutstyr


Knut Lima's photo

Av: Knut Lima

Knut Lima jobber som rørleggermester og daglig leder i VB-bedriften Lima Rør på Ålgård, i Rogaland. Knut begynte i lære i 2001 og tok svennebrev i 2003. I 2013 fulgte mesterpapir før han i 2016 overtok familiebedriften.

Epost

Webside

Hei! VB Bloggen er stedet for tips og råd, spennende nyheter og nye trender for alle som trenger litt energi, vann og varme. Våre kunnskapsrike fagfolk og gjesteskribenter deler smarte løsninger og nyttige artikler med deg om noe av det viktigste vi har: vann, varme og energi.

Du er nå på VB Bloggen Privat.
Besøk
VB Bloggen Proff ›

New Call-to-action

Siste innlegg