Vaskerom på badet? Bad på vaskerommet? Det er både fordeler og ulemper med å kombinere personlig hygiene og klesvask i samme rom.
Behovet for, eller ønsket om, å kombinere bad og vaskerom kan være trigget av flere ulike situasjoner. Dette er noen av de vanligste:
Det er helt vanlig å ha vaskemaskin på badet. I mange boliger er badet det eneste rommet hvor det er aktuelt å koble den til. Men selv om det i praksis er snakk om å ha vaskerommet på badet, trenger det slett ikke å føles slik, eller se sånn ut!
Vaskemaskin og en eventuell tørketrommel kan plasseres oppå hverandre i en søyle eller nisje, eller ved siden av hverandre bak pene skapdører, med en praktisk benkeplate oppå. Gjem skittentøyet i dekorative frittstående oppbevaringsløsninger, eller i kurver eller skuffer som er integrert i innredningen. Med litt smart og god planlegging kan et kombinert bad og vaskerom være like lekkert som et annet!
Les også: Hvordan planlegge et effektivt og flott vaskerom?
(+) Logistikk: Badet er et naturlig sted å kle av seg, og veien via skittentøyskurven til vask og tørk er kort og beleilig. Baderommet er ofte strategisk plassert nær soverom, som betyr raskere vei til klesskap. Og ikke minst: Badet er et rom vi er innom ofte, og det er fort gjort å sette på en vask når vi først er der.
(+) Risikobegrensning: Å samle vanninstallasjoner på ett våtrom er ikke dumt. Baderommet er bygget og behandlet for å tåle mer vann og fukt enn andre rom. En eventuell lekkasje i forbindelse med vaskemaskin vil normalt ikke gjøre stor skade på et bad som holder god standard.
(-) Støv: Tekstiler i seg selv produserer støv, og maskiner som tørker tekstiler støver en del. Foregår all tøyvasken på badet, er det trolig behov for å fjerne støv ofte.
(-) Støy: Vaskemaskiner og tørketromler lager mye støy. Dette kan legge en demper på «spa-kvelden» på badet, og har du baderommet vegg i vegg med soverommet, kan det være behov for å planlegge klesvasken til visse tider på døgnet. Men – om det ikke støyer på badet, så støyer det et annet sted i huset. Klærne må uansett vaskes.
(-) Plass: Vaskemaskin, oppbevaring av skittentøy og eventuelt tørketrommel, tar plass. Det kan fort bli trangt på et bad hvor alle disse funksjonene er ivaretatt. Et tips, som vi også nevnte over, er å stable maskinene i høyden (vaskesøyle) for å spare gulvplass.
(-) Fukt: Vaskemaskiner og tørketromler vil alltid avgi fukt, som kan føre til muggsopp. Kondenstørketromler har vist seg å produsere spesielt mye fukt. Selv på et våtrom kan dette bli et stort problem, så skikkelig avtrekk og ventilasjon er nødvendig.
Les også: Kjøpe eller senge bolig? Dette bør du sjekke i badets tilstandsrapport
Våtrom har en høyere risiko for fuktproblemer. Den viktigste innsatsfaktoren i bekjempelse av fukt er frisk luft. Pass på at du har avtrekksvifte eller ventilasjon som fungerer godt, og legg til rette for at luft sirkulerer inn i rommene også når dørene er igjen. For eksempel via en åpning under døren. Hold ventiler åpne og rene, slik at luften kan gå fritt igjennom. Jevnlig gjennomlufting av våtrom er også viktig og skal helst gjøres daglig.
Hvis du ikke har tørketrommel er det en stor fordel å tørke klærne utenfor baderommet og aller helst ute. Vått tøy som henger til tørk inne avgir mye fukt. Avtrekk og lufting blir derfor ekstra viktig for å unngå høy luftfuktighet, som igjen øker faren for mugg og dårlig inneklima. Den ideelle luftfuktigheten innendørs er på mellom 20 og 40 prosent, og bør ikke overstige 50 prosent. Luftfuktighet kan måles ved hjelp av det som kalles hygrometer. Slike kan kjøpes rimelig på butikker som fører elektronikk eller byggevarer, for eksempel.
Les også: Luktproblemet på badet: Slik blir du kvitt det!
En annen innfallsvinkel til kombinert bad og vaskerom, er via vaskerommet. Stadig flere gjør alvor av drømmen om et stort og praktisk vaskerom som løser flere behov.
Mange barnefamilier ønsker seg et vaskerom hvor møkkete støvler og parkdresser kan renne av seg. Hundeeiere lengter kanskje etter et vaskerom – ideelt sett med egen inngang – hvor pels og poter blir vasket og tørket av før de havner på sofaputer og gulvtepper. En sykkelentusiast kan drømme om et rom der det bare er å gå av sykkelen og rett inn i steamdusjen, mens treningstøyet går parallelt i vaskemaskinen. Et vaskerom trenger ikke «bare» være et vaskerom!
Dersom du likevel skal gjøre større grep på vaskerommet som inkluderer røropplegget, er det fornuftig å tenke flere funksjoner. Kan boligen trenge et ekstra toalett, en reservedusj, en ekstra utslagsvask eller servant? Er det rett og slett aktuelt å lage et gjestetoalett eller et bad nummer to på vaskerommet?
Les også: 10 tips til deg som skal pusse opp badet
Du kan gjøre noen valg som både gjør hverdagen enklere og øker boligverdien, uten at det trenger å koste all verden når det bakes inn i en større omgjøring. Absolutt verdt å tenke over, i alle fall!
Trenger du hjelp til å planlegge enten vaskerom på badet, eller bad på vaskerommet? Finn din nærmeste VB Rørlegger, og spør om råd.