Skal ditt borettslag eller sameie rehabilitere bad, eller rør og vannledninger? Da kan det være lurt å forberede seg på utfordringene som sannsynligvis vil dukke opp. Her er noen av de vanligste problemstillingene og tips til hvordan de burde håndteres.
Ofte vil synlige tegn som vannskader eller økende behov for reparasjoner vise at rehabiliteringen er nødvendig, som vil føre til høyere vedlikeholdskostnader og økte forsikringspremier.
Når borettslaget eller sameiet ønsker å være proaktive og utføre utbedringer før skader oppstår, kan det være utfordrende å overbevise alle. Her kan befaring med rørleggere og andre håndverkere være til stor hjelp. Å vise konkrete eksempler på hvorfor noe må eller bør byttes ut, kan gi bedre forståelse og støtte for renoveringen. Dette kan også gjøre det enklere å få styret og generalforsamlingen med på prosjektet.
Les også: Gamle rør i borettslag: Utskiftning eller rørfornying?
Vi ser stadig eksempler på prosjekter som går over budsjett og tidsskjema, og dette kan også skje når 12 eller 50 bad skal pusses opp. Det er mye logistikk, mangle håndverkere og mye informasjon å holde styr på. Uten en dyktig prosjektleder kan både budsjett og tidsplan lett sprekke.
Når bad og rør skal rehabiliteres i borettslag, er det ofte store verdier involvert, og jobben krever høy faglig og teknisk kompetanse. Derfor anbefaler vi nesten alltid å la en erfaren rørlegger eller annen fagperson være prosjektleder. Den ekstra kostnaden vil med stor sannsynlighet lett tjenes inn, for å si det rett ut.
En god prosjektleder sørger for et prosjektet gjennomføres i tråd med krav og regelverk, og innen avtalt tid. De vil også kunne håndtere uforutsette problemer som dukker opp.
Rehabilitering fører alltid med seg noen praktiske utfordringer. Ved større prosjekter kan arbeid i hver leilighet ta fire til seks uker. Da er det viktig å ha en god plan på plass og sørge for midlertidige toalett- og baderomsløsninger.
Regelmessige beboermøter og hyppig informasjon er også viktig for å takle de praktiske utfordringene, både før og under prosjektet. Dette kan du lese mer om i artikkelen: Slik blir rehabiliteringen av rør, vann og varmeanlegg i borettslaget vellykket.
Hvis du trenger hjelp med nevnte utfordringer, eller råd om hvordan borettslaget eller sameiet ditt skal rehabiliteres; kontakt en VB Rørlegger. Har ikke de mulighet til å hjelpe deg selv, vet de garantert om en kollega i en annen VB-bedrift som kan.
Vil du ha mer informasjon om rehabilitering av VVS i borettslag, anbefaler vi også et besøk på temasiden vår om dette. Her finner du mange vanlige spørsmål og svar.