Ekspansjonskar skal kontrolleres jevnlig. Minst en gang i året. I denne artikkelen kan du lære hvordan du kan gjøre dette selv. Og vet du ikke hva et ekspansjonskar er, eller hvilken nytte det har, får du en kort innføring i det også.
Et ekspansjonskar er et kar, eller en tank, som er koblet til varmtvannsberederen. (Eller på vannbårne varmeanlegg). Hensikten med karet er å gi ekstra plass til vannet som utvider (ekspanderer) seg når det blir varmet opp, og å jevne ut trykk. Og trykket er et viktig poeng. Det kan nemlig ikke være hva som helst. Men det kommer jeg tilbake til.
Inne i karet er det noe vi på fagspråket kaller en gummimembran, en slags ballong, som blåses opp når det kommer inn overskytende vann. Uten ekspansjonskar og en intakt «ballong», vil dette vannet kunne dryppe ut gjennom sikkerhetsventilen i bunnen av berederen i stedet, og dermed forårsake vannskader og unødig sløsing med varmtvann.
Nye boliger skal ha tilbakeslagsventil på vanninntaket, noe som medfører at ekspansjonskar også må monteres. Eldre boliger som ikke har reduksjonsventil som regulerer vanninntaket, bør ha det.
Les også: Hvor ofte bør jeg ha service på vannbårne varmeanlegget i boligen min?
Ekspansjonskaret skal kontrolleres årlig for å sikre at varmtvannsberederen fungerer best mulig, og ikke minst, for å forebygge vannskader. Hvis den årlige kontrollen av ekspansjonskaret ikke blir gjort, vil garantien på berederen falle bort.
Les mer: Ny avhendingslov: Nå blir det enda viktigere å dokumentere baderomsarbeider
Egentlig bør du sjekke alle installasjoner det går vann gjennom med jevne mellomrom. Som for eksempel rør under oppvaskbenk, slanger og koblinger på vaskemaskin, oppvaskmaskin, varmtvannsbereder og lignende. Vi har laget en gratis veileder til nedlasting, som enkelt forklarer hva du kan gjøre for å unngå vannskader.
Har du vannstopper installert må du også huske å bytte batteri en gang i året, akkurat som på røykvarsleren.
Les mer: Vet både du og 7-åringen hvor hovedstoppekranen er?
Synes du kontrollen av ekspansjonskaret virket komplisert? Du kan selvfølgelig overlate jobben til en rørlegger. Hvis du ønsker, kan du avtale at vedkommende også går gjennom boligens øvrige vanninstallasjoner. Det er god skadeforebygging!
I VB har vi en tjeneste vi kaller Vannsjekken. Den kan anbefales både for enkeltboliger, borettslag og sameier. Er du medlem av Huseierne, får du i tillegg en god pris på jobben hvis du velger en VB Rørlegger.