Dusjtoalettet: Fra et hjelpemiddel til en luksuriøs trend

Av Knut Lima 10. august 2023

Dusjtoalett_1

Dusjtoalett er toalettet med en liten innebygget dusj. Det har gått fra et hjelpemiddel for funksjonshemmede, til et spa og velværeprodukt for mannen/kvinnen i gata. Spørsmålet er om det kun er nettopp det, et velværeprodukt, eller om det i tillegg kan øke verdien på boligen din.

Hvis du ikke har vært på en rundreise i Asia, kjenner en som alltid starter omvisningen av boligen på toalettet, eller vært på et av de mange hotellene som nå har installert dusjtoaletter har du kanskje heller aldri prøvd et. Det hele startet som en oppfinnelse i Sveits, før det tok helt av i Asia. Det har blitt en snakkis, samtidig som det fortsatt er mange skeptikere der ute.

Dusjtoalett er fremtiden

Hvordan vi bruker et toalett har ikke forandret seg på nesten hundre år. Samtidig har den nye teknologien vært der en stund. Det er bare implementeringen som har tatt tid. Litt rart med tanke på hvordan forbrukere stadig streber etter å ha den nyeste teknologien, og bedrifter som investerer flere millioner på innovasjon hvert eneste år.

Designeren av dusjtoalettene for Geberit, Christoph Behling, mener vi nå kan forvente det samme kulturskifte i Europa som lenge har vært i Asia. For i dag har de største hotellene i Norge allerede installert dusjtoaletter, noe Behling mener vil bli den nye standarden. Ikke fordi det nødvendigvis spares så mye dopapir, men fordi rengjøring med et dusjtoalett vil være mer energibesparende og miljøvennlig enn det klassiske toalettet. Her må en imidlertid huske at det kan være store forskjeller på dusjtoaletter. En ting er å designe et toalett som bruker masse vann. Et annet er å designe et dusjtoalett som bruker lite vann, er like effektivt og er minst like visuelt pent som et vanlig klosett.

Les også: 5 tips for et mer bærekraftig baderom

Bruker du tørt papir når du rengjør bilen eller tørker et lite barn? De færreste av oss gjør det. Det eneste dette vil medføre en riper i lakken eller sår hud. Tørt toalettpapiret vil heller aldri kunne rengjøre og fjerne alle bakterier som ved bruk av vann, noe som burde være grunn nok i seg selv til å vurdere å bytte til et dusjtoalett.

For mange er det ren velvære å sitte på et varmt sete, bli rengjort skånsomt med temperert vann og å slippe bruken av hardt toalettpapir. For å ikke snakke om det innebygde luftfilteret, som garantert hele familien vil sette pris på. For andre bidrar et dusjtoalett til å ivareta intimhygienen når kroppen ikke lenger strekker helt til. Dusjhodet kan på de fleste modeller spesialinnstilles for egen ergonomi og behov. Ifølge Dr.med. Alexander Herold vil man også kunne unngå allergi, hudirritasjoner og forbedre den generelle hygienen.

Fra en blikkboks til et vakkert element som fremhever badet ditt

De første versjonene av dusjtoaletter kunne fort ta mye plass og oppleves som forstyrrende og malplassert på badet. I dag vil ikke et dusjtoalett ta noe større plass enn et vanlig klosett, og har du et bidé fra tidligere vil du faktisk spare en del plass.

For Christoph Behling var det også viktig å designe et dusjtoalett som kunne passe inn i de fleste hjem, uansett farge og interiørgrunnlag. Målet var at dusjtoalettet ikke bare skulle blende inn, men også være med på å fremheve badet på en positiv måte. Det skulle være et funksjonelt og tidløst toalett som var pent å se på.

Dusjtoalett som Aqua Cleen Mera har blant annet varme i sete, luktavsug, sensorstyrte lys og automatisk toalettlokk. Dette er teknologi som ikke er nødvendig for en ren følelse, men som er med på å heve opplevelsesverdien.

Les også: 10 tips til deg som skal pusse opp badet

AquaClean Sela fra Geberit

Geberit Monolith sisterne gir et stilig uttrykk

Geberit AquaClean Mera Comfort har et elegant design

Dusjtoalett glir perfekt inn i interiøret på badet

AquaClean Mera fra Geberit

Ofte enkelt å bytte til et dusjtoalett

Det er en relativt enkel prosess å bytte ut et vanlig klosett med et dusjtoalett. Hvor omfattende arbeidet blir avhenger hovedsaklig av om baderommet allerede har riktig opplegg eller ikke. Det viktigste skillet ligger i at et dusjtoalett krever tilgang til strøm for å fungere. 

Dersom oppussingen av baderommet nylig er utført, kan det være lurt å ta en titt i Boligmappa. Her skal det fremkomme om de som pusset opp badet, har klargjort det for en fremtidig installasjon av et dusjtoalett. Dette kan involvere å legge tomme rør (Koi-rør) i gulvet for at det senere kan trekkes kabler gjennom. Dette alternativet kan også være relevant for deg som planlegger en oppussing av badet, men ikke ønsker å installere dusjtoalettet umiddelbart.

I tilfeller der badet ikke allerede er klargjort, vil installasjonen av dusjtoalettet være mer omfattende. Den nøyaktige graden av arbeid vil være individuelt. I slike tilfeller anbefales det å kontakte en rørlegger med erfaring med dusjtoaletter for en vurdering. 

Last ned gratis huskeliste: Dette må du tenke på når du skal pusse opp badet  ditt

 

Våre anbefalinger hvis du vurderer et dusjtoalett:

  1. Hvis du ikke har prøvd et enda, finn din nærmeste forhandler her.
  2. Sjekk om badet ditt er klargjort for installasjon av dusjtoalett. Dette finner du i Boligmappa
  3. Finn din rørlegger eller rørleggerbedrift som kan hjelpe deg med spesialtilpasset design og installasjon.

Fortsatt usikker på om du skal installere et dusjtoalett eller ikke? Kontakt din nærmeste VB-rørlegger for å se hva dine muligheter er.

last ned e-bok for planlegging av nytt bad


Knut Lima's photo

Av: Knut Lima

Knut Lima jobber som rørleggermester og daglig leder i VB-bedriften Lima Rør på Ålgård, i Rogaland. Knut begynte i lære i 2001 og tok svennebrev i 2003. I 2013 fulgte mesterpapir før han i 2016 overtok familiebedriften.

Epost

Webside

Hei! VB Bloggen er stedet for tips og råd, spennende nyheter og nye trender for alle som trenger litt energi, vann og varme. Våre kunnskapsrike fagfolk og gjesteskribenter deler smarte løsninger og nyttige artikler med deg om noe av det viktigste vi har: vann, varme og energi.

Du er nå på VB Bloggen Privat.
Besøk
VB Bloggen Proff ›

New Call-to-action

Siste innlegg