Dette må du huske på når du har tremøbler på badet

Av Ken Røsholt 2. desember 2021

New Block 180 Eik struktur fossbad VB-1-1

Treverk kan gjøre underverker med romfølelsen på badet, og de mange tresortene gir et hav av muligheter til å utforske seg frem til det perfekte uttrykket. Allikevel er det noen ting du bør tenke over før du bestemmer deg.

TIDLØS: New Block-serien fra Fossbad på VB.no tar oss tilbake til minimalismen og det tidløse. Serien passer perfekt inn i nordiske hjem med sitt nette, men samtidig eksklusive uttrykk.

Hvilke møbler kan være i tre på badet? 

Når du har treverk stående på badet over tid utsettes det for mye fukt og søl fra vann, såpe og tannkrem. Da må du regne med at det vil trenge noe mer vedlikehold enn i andre rom. Allikevel avhenger graden av slitasje av hvilken type tre, hvor i rommet det er plassert og hvordan det blir brukt. 

Vita 50 Eik struktur Foss Bad VB

INNSLAG AV TRE: Ofte er det ikke så mye skal til før baderommet drar en oppfriskende nytte av møblement og pynt i treverk som eik. Vita 50 Eik struktur fra Fossbad på VB.no.

Den store mengden av vann, kalk og såperester som finnes i og rundt dusjen tærer hardt på treverk, så her kan det lønne seg å bruke andre materialer. Det kan også være lurt å vurdere livssituasjonen før du bestemmer deg. Har du små barn kan det oppstå litt mer søl som kan gå hardt utover treverket, samtidig som vedlikehold kanskje ikke prioriteres i den travle hverdagen. 

Er du usikker på om du kommer til å sette av nok tid på å vedlikeholde treet, kan du starte med å sette inn noen løse møbler som du ikke er så redd for og som enkelt kan byttes ut. Du kan for eksempel starte med en håndklestige, benk eller tilbehør, og se hvor fort det blir preget av bademiljøet og hva slags vedlikehold som trengs.

Last ned huskeliste: Dette må du tenke på når du skal pusse opp badet

Sealskin Earth tilbehør

BEGYNN I DET SMÅ: Test ut bademiljøet med forskjellige baderomstilbehør i eik fra Sealskin på VB.no.

Hvilke typer tre kan man ha på badet?

De fleste typer tre kan brukes på badet, men det er noen elementer du bør tenke over før du bestemmer deg for hvilken type som er rett for deg:  

  1. Hvilket uttrykk ønsker du deg?
    Treverk kommer i et bredt utvalg farger og spill som kan være en oppmykende detalj mot de harde materialene du som oftest finner på et bad. Ta deg god tid til å utforske tresorter og hvilket uttrykk som komplimenterer din eksisterende baderomsinnredning best.

  2. Hvilke behandlinger finnes til de forskjellige tretypene?
    Forskjellige tresorter kan leveres med forskjellige behandlinger, som gjør det mer eller mindre resistens mot vann og søl. Disse behandlingene kan også påvirke hvor mye vedlikehold treet vil trenge. Behandlingene kan i tillegg påvirke fargen og uttrykket til treet, og det kan avvike fra det du i utgangspunktet ville ha.

  3. Hvor mye vedlikehold krever de forskjellige variantene?
    Hvor mye vann treet tar til seg og hvor mye det lar seg påvirke av det, varierer ut fra hvor hardt det er, i tillegg til hvilke behandlinger det har fått. Dette påvirker igjen hvor mye vedlikehold som trengs for å holde treet fint og sterkt. De fleste tresorter burde oljes minst en gang i året, og noen typer burde i tillegg pusses med jevne mellomrom. 

Eik, kirsebær og teak er eksempler på harde tresorter som ikke suger til seg mye vann, og derfor kan holde seg godt til tross for mye fukt. Allikevel trenger tremøblene et oljestrøk med jevne mellomrom så det holder den fine fargen, og ikke blir grått.

Se et stort utvalgt av tremøbler til badet HER!

Tremøbler lar deg enkelt skifte badets uttrykk

BIG 120 Lun natur korsbakken fra VB

LUN NATUR: BIG-serien fra Korsbakken hos VB.no gir flere valg- og kombinasjonsmuligheter av møbler, benkeplater, servanter og håndtak.

Selv om tre krever litt vedlikehold har det samtidig den fordelen at det er enkelt å gi møbelet (og hele badet) et nytt uttrykk. Det er praktisk både om du kun ønsker å fornye det ene møbelet, eller om du skal pusse opp hele badet. Da kan du spare penger på å kun fornye tremøblene i stedet for å kjøpe nytt. 

Det er flere måter å fornye treet på. Ved å pusse møbelet ser treet friskere ut, og de fleste tresorter får en annen farge når du pusser ned til et annet “nivå”. Dessverre blir treet mer sensitivt for fukt når det er pusset, så det anbefales å legge et lag med olje på. Heldigvis finnes det blank olje som i stor grad bevarer den nye fargen som den er.

Emma 120 Eik Linn Bad VB

ORGANISERT EIK: Få orden på morgenrushet og kveldsstellet med Emma Eik underskap 120 cm fra Linn Bad på VB.no.

Er du på den andre siden ikke helt fornøyd med fargen på det nypussede treet er det enkelt å gjøre noe med det også. Ønsker du å bevare det naturlige spillet i treet kan du finne en farget olje som gir treet et nytt uttrykk og en fantastisk glans. Velger du derimot maling kan du velge i en uendelighet av farger og finisher som gir ditt tremøbel et personlig preg. 

Det er lett å bli oppslukt av alle mulighetene du har i tremøbler når det kommer til farge og form, og det kan være veldig fristende å dykke rett ned i oppussingen. Har du tid og interesse til å vedlikeholde dine tremøbler vil du få mye glede ut av det personlige og koselige preget det gir badet.

Temaer: Bad


Ken Røsholt's photo

Av: Ken Røsholt

Ken Røsholt er daglig leder i VB-bedriften Lillestrøm Rør og har lang erfaring som rørlegger. Han har tidligere jobbet hos VB Funksjonell VVS, blant annet som prosjekt- og avdelingsleder, med ansvar for rehabilitering av baderom og total rehabilitering av eneboliger. Ken er i tillegg bilmekaniker med fagbrev.

Epost

Webside

Hei! VB Bloggen er stedet for tips og råd, spennende nyheter og nye trender for alle som trenger litt energi, vann og varme. Våre kunnskapsrike fagfolk og gjesteskribenter deler smarte løsninger og nyttige artikler med deg om noe av det viktigste vi har: vann, varme og energi.

Du er nå på VB Bloggen Privat.
Besøk
VB Bloggen Proff ›

New Call-to-action

Siste innlegg