Koronapandemien gjør at mange vann- og luftrenseanlegg blir stående ubrukt over lengre tid. Da blir det ekstra viktig å følge krav til legionellasikring og å sørge for vedlikehold, slik at anleggene er klare når de kan benyttes igjen.
Alle eiere av bedrifter og eiendommer med vannanlegg som potensielt kan spre legionellabakterien er pålagt - ved flere lover og forskrifter - å gjøre forebyggende tiltak for å hindre spredning av smitte. I næringsbygg skal det finnes en driftshåndbok med beskrivelser av rutiner og prosedyrer for vedlikehold av anleggene.
Legionellabakterien overføres til mennesker gjennom ørsmå partikler av fordampet vann, såkalte aerosoler. Det er altså ikke direkte kontakt med vann som er farlig, men å puste inn partikler som inneholder smitte. Derfor er risikoen knyttet til anlegg som kan spre vannpartikler, for eksempel:
Er du ansvarlig for et anlegg av typen nevnt ovenfor, må du innrette deg etter kravene om legionellaforebygging. Kravene gjelder også for deg som er ansvarlig for VVS-anlegg i sameier og borettslag.
Bygg med store dusjanlegg har størst risiko for legionellaforekomst, for eksempel hoteller, idrettshaller og treningssentre. Selv om alle næringsbygg skal legionellasikres, er det ikke alltid slik i praksis. Spesielt i eldre bygninger kan det skjule seg mange - ofte glemte - legionellakilder.
Legionellabakterier finnes over alt i naturen og i ferskvann, hele tiden. Det er først når bakterien får formere seg over lengre tid, for eksempel i lunkent, stillestående vann i tekniske vanninstallasjoner, at den kan bli smittefarlig.
Både Folkehelseinstituttet og Arbeidstilsynet har mye informasjon om legionella. Kort oppsummert handler legionellasikring om å:
I en risikovurdering skal både mulige oppvekstområder og spredningskilder for legionella identifiseres.
Eksempler på kritiske punkter for legionellaoppvekst:
Å gjøre gode risikovurderinger forutsetter god kunnskap om det tekniske anlegget. Det skal gjøres en fullstendig kartlegging av vannforsyningssystemet, og dette innebærer blant annet å ha full oversikt over tappepunkter, blindledninger og vanntemperaturer i systemene (både varme og kalde temperaturer). Med mindre du selv eller andre internt har god rørteknisk kompetanse, kan du med fordel sette bort kartlegging og risikovurdering til en rørlegger.
Les også: 10 grunner til å ønske internkontroll velkommen i bygget ditt
Folkehelseinstituttet har utarbeidet en omfattende veileder for eiere og driftsansvarlige, som beskriver en lang rekke tiltak som kan gjøres for å bekjempe legionellavekst og –spredning. Her tar vi for oss noen tekniske tiltak basert på grunnprinsippene i legionellaforebygging:
Vær obs! på at ekspansjonskar kan være legionellabomber. Ekspansjonskar bør helst sitte så nær kaldtvannssiden av berederen som mulig, slik at bakteriene ikke får mulighet til å blomstre opp. Du kan lese mer om dette i denne artikkelen hos Rørfag: Ventilkrav gir legionellafare
I mange tilfeller vil regelmessig gjennomspyling av anlegget med vann som holder høye temperaturer (70-80 grader) være forebygging god nok, i tillegg til jevnlig rengjøring. Hvor ofte/sjelden anlegget er i bruk vil i de fleste tilfeller avgjøre hvor ofte det er nødvendig med gjennomspyling.
Andre vannanlegg krever at de desinfiseres på jevnlig basis. Dette gjelder spesielt for anlegg som potensielt kan smitte mange mennesker eller mennesker i risikogrupper.
Behandlingsmåter som forebygger vekst og spredning av legionella:
Det finnes også flere metoder i kampen mot legionella enn de som er nevnt her. Tiltak må vurderes for hvert enkelt anlegg. I tidligere nevnte veileder fra Folkehelseinstituttet er det råd gitt og utførlig informasjon om behandlingsmetoder.
Les mer: Dette bør du vite om legionellasmitte i bygg og badeanlegg
Med gode rutiner og instrukser kan oppvekst og spredning av legionella holdes i sjakk. Rutinene kan omfatte jevnlige ettersyn og egenkontroller (for eksempel temperaturmålinger), vedlikeholdsoppgaver (rengjøring, desinfeksjon, utskiftning av pakninger og deler), og kontroller hvor egne rutiner og risikovurderinger vurderes og kvalitetssikres.
Som en del av de lovpålagte kravene skal anleggseiere kunne dokumentere kontrollplaner, rutiner og instrukser rundt drift og vedlikehold. I dokumentasjonen skal det skal det fremgå hvem som er ansvarlig for å utføre og følge opp oppgaver. Det skal også finnes en handlingsplan for tilfeller hvor det oppdages legionella, eller hvor det er avvik fra rutiner som øker risikoen.
Har du legionellasikring som en del av en serviceavtale med rørleggeren, vil dokumentasjonen rundt drift og vedlikehold være ivaretatt.