VB Bloggen - En blogg fra VB - Rørleggerkonsernet for hele Norge

Hva kan du forvente av en god prosjektleder når du skal ha vann, varme og energi i bygget ditt?

Skrevet av Marie Christine Sanner | 7. juni 2018

Tenker du over hvilke evner og ferdigheter en prosjektleder skal ha når du innhenter anbud eller leter etter samarbeidspartnere?I denne artikkelen har jeg oppsummert noe av det jeg mener er forutsetninger som bør være på plass hos den som skal hjelpe deg gjennom prosjektet ditt på en kostnadseffektiv måte.

God på kommunikasjon

En dyktig prosjektleder vet at kommunikasjon er en forutsetning for å lykkes. Og at flittig bruk av e-post, prosjektstyringsverktøy, møter, statusrapporter og tydelige tilbakemeldinger er veien å gå for å kommunisere og samarbeide godt med alle involverte.

Og så er det viktig å lytte. Det har lett for å bli glemt. Kanskje er det nettopp for å minne oss på å være gode lyttere at vi er utstyrt med to ører og èn munn.

Oppdatert

En god prosjektleder kjenner selvfølgelig byggebransjens «håndbok» – Norsk Standard. I tillegg skal en god prosjektleder være oppdatert. Ikke bare når det gjelder faget, men også når det kommer til evne og vilje til å ta i bruk ny teknologi, nye løsninger og arbeidsmetoder.

BIM blir benyttet i stadig flere prosjekter. Lean-prosjektering og bygging etter Breeam-standard likeså. VBs medlemsbedrifter har mye kunnskap og gode samarbeidspartnere, og kan fungere som gode rådgivere i store prosjekter.

Tidsbevisst og tilstede

Tid kan være avgjørende. En god prosjektleder har også fokus på tid, og er tilstede på byggeplassen. Ikke på et kontor 5 km unna. Det å kunne følge tett opp på plass, og delta på jevnlige byggemøter er et must.

Dyktige prosjektledere holder avtaler og har kontroll på logistikken – til enhver tid.

Strukturert

Det er nesten alltid flere små prosjekt eller oppgaver som skal gjennomføres på en gang. Det krever ryddighet og struktur både når det gjelder planlegging, møter, innkjøp og oppfølging, for å nevne noe. Langt fra alle er født med egenskaper for å holde orden, men man kommer langt hvis man har skjønt at det å bruke et prosjektstyringsverktøy kan veie opp for eventuelle egne mangler. Slik at prosjektet blir ryddig gjennomført uansett.

Økonomisk sans

Du bør i tillegg forvente at personen har et snev av god økonomisk sans, og forstår viktigheten av god likviditet gjennom hele prosjektet. Hun eller han må være i stand til å fange opp vesentlige endringer underveis, ta høyde for dem, og ikke minst, sørge for rettmessig fakturering til rett tid.

Les også: VVS-installasjoner i næringsbygg: 6 tips for effektiv og lønnsom prosjektgjennomføring

Kald i toppen

Å være prosjektleder er litt som å være daglig leder. Det innebærer å takle personalsaker, sykefravær, bemanning og konflikter. Det innebærer også å kunne sette sammen riktige team slik at jobben blir gjort best mulig. Holde hodet kaldt og se løsninger i stedet for problemer når alt ser ut til å koke. Være leder, rett og slett.  

Alt dette bør du kunne forvente!

Vi i VB tar prosjektlederrollen på alvor. Og satser tungt på etterutdanning av medlemmer og prosjektledere gjennom egne kurs som VB Prosjektleder. Her fokuseres det gjennom 6 dager på lover og regelverk, forskjellige norske standarder, arbeidsmiljø, og HMS. I tillegg til økonomistyring og god gjennomføring av prosjektet, uansett om det er stort eller lite.      

Derfor skal du som kunde være trygg på at når du velger en VB-bedrift til ditt prosjekt så følger det med en dyktig prosjektleder på lasset.

Stadig flere av medlemsbedriftene våre benytter også Dextro, et digitalt kvalitetssikringsverktøy. Det kan tilpasses og skreddersys til det enkelte prosjekt. Noe som gjør det enklere for prosjektlederen å følge opp arbeidene og eventuelle endringer, og gir prosjektlederen «stålkontroll».

Les mer: Derfor bør du benytte digitale rørleggere

Og du, helt til sist. Hvis vi i VB ikke innfrir, forventer vi tydelighet tilbake. Slik at vi kan forbedre oss. For det vil vi. Hele tiden.

Har du spørsmål knyttet til VVS i næringsbygg eller offentlige bygg? Sjekk ut temasiden vår hvor vi har samlet mye relevant informasjon på ett sted. Vi anbefaler også å laste ned e-boken om internkontroll. Her finner du praktiske råd om hvordan internkontrollen kan