Jeg hører fra tid til annen, både i egen omgangskrets og ute på jobb, at faglærte håndverkere er så dyre. At det å pusse opp bad er dyrt. Det gjør meg faktisk ganske oppgitt! Timeprisen til en godkjent rørlegger er ikke høyere enn den du må ut med for andre tjenester, som for eksempel hos tannlege eller advokat. Snarere tvert imot.
Og likevel velger mange å bruke ufaglærte for å spare penger. Jeg vet hvem jeg ville valgt hvis jeg skulle få tannverk. Jeg tror ikke jeg ville jaktet på den billigste tannlegen – i hvert fall ikke uten å sjekke referanser først. Og hvis jeg en dag skulle få bruk for en advokat, ville jeg sannsynligvis heller ikke velge en «halvstudert røver» for å si det på godt norsk, selv om denne kanskje kunne tilby meg en god pris. Jeg ville gått for en som kunne dokumentere kunnskapene sine, og som kan regelverket, uten tvil.
Så hva er det egentlig som gjør at mange synes det er helt greit å bruke ufaglært arbeidskraft på et av husets viktigste rom? Og ja, jeg tenker selvfølgelig på badet.
Vi som jobber i rørleggerbransjen ser at mange av de som ønsker å få utført håndverkstjenester billig, ofte er høyt utdannede mennesker med gode lønninger – og lange CVer. Svært få av dem etterspør CV, godkjenninger eller lignende hos de som skal utføre jobben for dem. For meg er det et paradoks.
Selv med bare litt kunnskap i matte og statistikk, burde det være mulig å se sammenhengen mellom kvalitet, pris og resultat. Særlig hvis man gjør et søk på nettet og leser noen av alle skrekkeksemplene om vann- og fuktskader som følge av at folk uten kompetanse har utført arbeidet på badet.
Ja, det koster mer å bruke fagfolk. Men da vet du også hva du får! Du får utført en jobb som er utført i god kvalitet, etter regler og forskrifter som gjør at forsikringen fullt ut vil dekke eventuelle problemer som måtte oppstå senere. Og skulle det vise seg at rørleggeren ikke holder mål, har du reklamasjonsrett.
Mitt enkle råd er at du sjekker at den som skal utføre jobben for deg har papirene i orden. Bedrifter som har sentral godkjenning for ansvarsrett er det sikreste. De har:
Fagrådet for våtrom har utarbeidet en nyttig sjekkliste for alle som er opptatt av at arbeid på badet skal gjøres skikkelig. Den inneholder råd og tips til hva du bør passe på, både når det gjelder innhenting av tilbud, avtaler og dokumentasjon på baderomsarbeider. Absolutt verdt å ta en titt på! Her er noen punkter fra lista:
LES OGSÅ: Hvordan velger du riktig rørlegger?
Det finnes helt sikkert eksempler på vellykkede jobber som er utført av ufaglærte også. Du har trolig minst en bekjent som kan skryte av det. Problemet er bare at jobben ikke kommer med noen form for garanti.
Selv tilsynelatende perfekt utførte jobber kan i ettertid vise seg å ikke være det likevel. Hva gjør du da? Reklamasjonsrett kan du se langt etter. Den ufaglærte personen du brukte, er kanskje heller ikke å få tak i lenger.
LES OGSÅ: Tre gode grunner til å velge svart arbeid på badet
Det er mulig at du er blant dem som tenker at jobben ble så billig at du har råd til en runde til hvis noe skulle gå galt. Men det er jo ikke til å komme utenom at det medfører ekstra bryderi i hverdagen når bad skal fikses. Er du skikkelig uheldig er det ikke sikkert at det er bare det ene rommet du må fikse på nytt. Jeg har sett mer enn ett eksempel på fuktskader i tak som følge av lekkasjer fra bad i etasjen over.
Fortsatt lyst til å prøve en ufaglært? Da bør du tenke på følgende: Når du en dag skal selge boligen din kan du få en langt lavere salgspris hvis du ikke kan dokumentere at arbeid på badet er gjort av fagfolk. Mange advokatsaker har oppstått på grunn av dette, og beløpet du da må ut med i etterkant kan fort bli både fem- og sekssifret.
LES OGSÅ: Hvor viktig er det å dokumentere at arbeid på badet er riktig faglig utført?
Helt til sist: Ikke forveksle ufaglærte med lærlinger! Mange rørleggerbedrifter har lærlinger. Arbeid som utføres av rørleggere under utdanning blir overvåket av faglærte, og det er bedriften som er ansvarlig for jobbene som blir utført. Har virksomheten i tillegg godkjenning for ansvarsrett, har du ditt på det tørre. Badet ditt, ikke minst!
Last gjerne ned e-boken vår "Slik planlegger du nytt bad". Her er det mange gode tips å hente!